fbpx
Foto: Guliver Images, Ilustracija

ODVEO SINA U VRTIĆ, MALENI ODŠETAO KUĆI! Kaos u zagrebačkom vrtiću: ‘Ovo nije prvi put da su izgubili dijete’

Autor: Ivor Kruljac

Na početku dana činilo se da će to biti jedan običan četvrtak prosječne zagrebačke obitelji. Suprug i supruga su se probudili, probudili su i svoje petogodišnje dijete koje je suprug oko 8:45 sati odveo u vrtić. Nažalost, kako je rekla majka djeteta u razgovoru za Zagreb.info (identitet majke ne otkrivamo zbog zaštite interesa maloljetnog djeteta, op.a.), tu se zaustavila sva normalnost njihova mirnog dana.

“U 9:15 dijete mi se pojavilo na vratima vrišteći i plačući. Bio je blatnjav i zamazan. Uzela sam ga, stavila u kadu i oprala. Imao je ogrebotine i rekao mi je da je otišao iz vrtića”, prisjetila se majka, još uvijek bijesna na cijelu situaciju.

Vrtić krivi roditelje

Nakon što se pobrinula za sina, očekivala je da će je ubrzo netko nazvati, ipak joj je dijete otišlo iz vrtića. Međutim, ni nakon pola sata čekanja, nitko nije zvao, kao da nije ni primijetio nestanak djeteta, tvrdi majka.


“Tada sam nazvala ravnateljicu čiji broj imam otprije. Bila sam izvan sebe. Možda sam i vrištala i derala se, ne sjećam se točno. Ravnateljica mi je rekla da je na godišnjem odmoru te da će ići u vrtić”, prepričala nam je majka razgovor s čelnom osobom dječjeg vrtića.

Nakon 20 minuta je doista i nazvala, ali samo kako bi rekla kako dječak uopće nije bio ostavljen u vrtiću tog dana, što je samo dodatno zgrozilo već uzrujanu majku.

“Očekivala sam ispriku, razumijem da se to može dogoditi, to su djeca, okreneš glavu na sekundu, on nestane. Sve to razumijem, ali da ne može preuzeti odgovornost, ja sam bila van sebe i dala sam suprugu telefon. Pa imaju kamere. Moj suprug je rekao da je doveo dijete u vrtić, dijete pozdravilo tetu, teta odzdravila. Otac mu je stavio kapu, na ljuljačku, još mu je potrubio, a dijete mu je mahnulo i suprug je otišao svojim poslom”, objašnjavala nam je majka kako je proteklo cjelokupno ostavljanje djeteta u vrtić.

Pozvana i policija

Očekivana isprika je izostala, a obitelj je sve prijavila policiji. Majka je naglasila i kako je ravnateljica vrtića naposljetku mijenjala priču, a neprihvaćanje odgovornosti najviše je pogađa kao roditelja.

“Prvo kaže da dijete nije dovezeno, a onda je promijenila priču. Pa je sada rekla kako je dijete došlo, ali da otac nije pozdravio tetu, što je totalna nebuloza. Vidjeli su da je ušlo, prošlo je pored tete, a kad je mahnulo tati, kako mi je i sam suprug rekao, druga teta bila je naslonjena na zid malo dalje”, nezadovoljno je komentirala majka dodajući kako je na 14 djece bilo troje odgajatelja.

Koliko je njoj poznato, policija još radi izvid, a upitana planira li tužiti vrtić, rekla nam je kako ne zna što želi, osim da se ovakve stvari ne ponove. No, na upit hoće li vratiti dijete u taj vrtić, odlučno je rekla “ne”.
“Nikako! Danas idemo do pedijatrice te želim njen savjet. Dijete treba ići u malu školu, a upisni rokovi su prošli, pa treba vidjeti što se može”, otkrila je majka svoje planove.

Zamjerila je ravnateljici istup u medijima gdje je navela kako se dječak igra na igralištu vrtića izvan radnog vremena. Za što navodi kako su laži.

Dijete vrištalo po noći

Koliko je cijela situacija teško sjela djetetu, najbolje pokazuju njegove suze i reakcije, tvrdi majka. Navela je kako žive nekih 500 metara od vrtića, a na putu se nalazi i osnovna škola i gradilište s obzirom da je škola uništena u potresu 2020. godine.
Pretpostavlja da se tako i zaprljao, prolazeći područjem gdje nerijetko prolaze kamioni, bageri, a nema ni rinzola, samo blato. Iako je to teorija, majka nam je rekla kako ga u stvari nije ispitivala ništa, s obzirom koliko je dijete bilo uzrujano.

“On je noćas vrištao kako ne ide u vrtić i hodao po kući. To je trajalo neko vrijeme. Uopće ne znam što se dogodilo u vrtiću. Što god da se dogodilo, bože moj, ako se i posvađao tamo s nekim sve se može riješiti”, rekla je majka koja jedino ne može ‘probaviti’ ponašanje vrtića.

Naglašava kako je njezin sin boležljiv, pa nije redoviti polaznik vrtića, već ide neko vrijeme, ali onda uhvati temperaturu te neko vrijeme opet ostane kod kuće. No, unatoč tome, u vrtiću je pronašao i prijatelje te je odlazio na rođendane i do sada nije bilo problema s dječakom koji je u vrtić upisan s dvije i pol godine.

O svemu smo upitali i ravnateljicu tog vrtića. Konkretno, zanimalo nas je što je vrtiću rekla policija, jesu li pogledali sigurnosne kamere kao bi vidjeli je li dijete bilo ostavljeno taj dan ili ne, kao i glasine kako ovo nije prvi put da je jedno dijete izbjeglo njihovom nadzoru.

Anonimni izvor iz vrtića napao ravnateljicu

Ravnateljica nam je odgovorila sljedeće:

“Izražavam iskreno žaljenje zbog nemilog događaja no drago mi je da je sve dobro završilo. Odgovorno sam pristupila situaciji i pokrenula aktivnosti vezane za utvrđivanje činjenica. Obzirom da se radi o malodobnom djetetu, sve se okolnosti detaljno provjeravaju uz po potrebi sudjelovanje drugih službi.”

No, malo prije primitka njenog odgovora, redakciju je nazvala anonimna osoba koja se, pod skrivenim brojem, predstavila kao djelatnik vrtića.

“Ravnateljica ne radi svoj posao, to je katastrofa. Trebala bi 23.7. otići u mirovinu, ali ne želi. Ovo nije prvi put da su izgubili dijete. Jedno je bilo izgubljeno kad su išli na izlet, razgledavati krapinskog pračovjeka. Bilo je tu i nestalih novaca sa humanitarnih akcija, a djecu gubi ista osoba koju ravnateljica pokriva”, tvrdi kontakt koji je rekao da nas je nazvao zato jer je vidio e-mail.

Dodao je i kako više od pola djelatnika ne može smisliti ravnateljicu koja ne radi dobro svoj posao, kao ni jedna manja druga grupa djelatnika koja joj pokriva leđa. No, da bi se ravnateljica u zagrebačkom vrtiću maknula sa pozicije, njeno razriješenje moraju odobriti upravno vijeće vrtića te gradsko vijeće.

Želeći provjeriti navode kako majke i anonimne osobe iz vrtića, upit o provođenju izvida u vrtiću smo poslali i policiji. Kratko su nam poručili kako je postupanje u tijeku, no rezultati istrage zasad nisu poznati.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.