Luka Stanzl/PIXSELL

Održana prva konferencija o smanjenoj štetnosti: ‘E-cigareta na tragu je medicinskog proizvoda’

Autor: dnevno.hr

Predstavljene su i najnovije spoznaje koje ovisnost o nikotinu dovode u pitanje

U Novinarskom domu u Zagreb održana je prva konferencija o smanjenoj štetnosti “Budućnost e-cigareta i drugih proizvoda smanjene štetnosti“. Može li nam e-cigareta pomoći u prestanku pušenja, radi li se o medicinskom pomagalu, ili je pak jednako opasna po zdravlje kao i nikotinska cigareta, tek su neka od pitanja na koja se pokušao dati odgovor.

Uloga koju e-cigarete mogu igrati u okončanju ili proširenju epidemije pušenja postala je jedna od najžešćih borbi u povijesti javnog zdravstva pa je pitanje kako javno zdravstvo treba odgovoriti na eksponencijalni rast e-cigareta i dalje sporan problem i podjednako nastavlja dijeliti struku i javnost. Konferencija je osmišljena kao nepristrano okruženje za znanstvenike, političke kreatore, medicinske i javnozdravstvene djelatnike i dionike e-cigareta.

Uz pregled najnovijih dokaza o sigurnosti e-cigareta, kako za korisnike tako i za okolinu, raspravile su se teme širega raspona, poput korištenja na javnim mjestima, oglašavanja, dokaza o gatewayu za djecu i nepušače i drugo.

Također, predstavljene su i najnovije spoznaje koje ovisnost o nikotinu dovode u pitanje. Posljedica uloge koju e-cigareta može imati u okončanju ili proširenju epidemije pušenja je zasigurno najžešća borba u povijesti javnoga zdravstva.

Filip Tokić iz Udruge korisnika osobnih isparivača – CROHM rekao je da “e-cigarete imaju potencijal da postanu medicinski proizvod”. “Zabranom e-cigareta, favoriziraju se nikotinske cigarete”, smatra Tokić, sociolog koji je od samog početka aktivan sudionik i zagovaratelj elektroničkih cigareta kao sredstva za odvikavanje od pušenja. Kao predsjednik udruge aktivno organizira i sudjeluje na domaćim i međunarodnim konferencijama vezanima uz smanjenje štete nastale pušenjem.

S druge strane, dr. med. Alma Rožman, specijalist za pućne bolesti i tuberkulozu tvrdi da su “e-cigarete otrovne”.

Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe, osvrnuo se pak na sadašnji zakon s kojime je vrlo nezadovoljan. “Smatram da vrlo bahato i balkanski propuštamo priliku da sami sebi pomognemo”, kazao je.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.