fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

ODLUKA SABORSKOG ODBORA NA HRT-u: Osudili svaki oblik uznemiravanja, izdali preporuke!

Autor: M.V.

Saborski Odbor za medije potvrdio je zajednički zaključak tri saborska odbora od 12. veljače, a kojim osuđuje svaki oblik uznemiravanja na HRT-u. Osim toga, preporučuju jasne protokole u slučaju spolnog uznemiravanja dok je Odbor za informiranje, informatizaciju i medije pozvao HRT da u roku od šest mjeseci dostavi izvješće o tome što učinjeno.

Dodali su kako DORH provodi izvide temeljem kaznene prijave.

Odbor je odbio prijedlog da se na temelju zaključka Nadzornog odbora osnuje neovisno povjerenstvo koje bi istraživalo slučajeve seksualnog uznemiravanja na javnoj radioteleviziji, a puna tri sata raspravljali su o dopisu Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

Predstavnica HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić istaknula je kako je nastupanje vodstva i HRT-a, a time i glavnog ravnatelja sam slučaj seksualnog uznemiravanja “okrenulo pilu naopako”. “Naglašavali su da je to posljedica njezinog nezadovoljstva koeficijentom plaće”, govori.

Tvrdi i kako je nakon otkrića slučaja, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, zajedno s vodstvom iznio niz “poluinformacija i neistina”, o samom slučaju te internoj istrazi. Bačić pak navodi kako je postupio sukladno zakonu i internim zakonima pa on kritizira zbog iznošenja niza neistinitih i netočnih informacija. Tvrdi kako su zaposlena četiri povjerenika kojima se zaposlenici mogu javiti, a za ovaj slučaj nitko nije zaprimio prijavu. Štoviše, dodao je: “Prijaviteljica u tom slučaju zatražila zaštitu od Maje Sever i Sanje Mikleušević Pavić, no one su joj to uskratile”.
“Sva saznanja o tim slučajevima su prikupljena i dostavljena DORH-u”, zaključio je.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.