Izvor: HGK

ODLAZI JEDAN OD NAJMOĆNIJIH! Plenković srušio utjecajnog HDZ-ovca!

Autor:

Premda nikada nije uspio pa ni pokušao svoju političku karijeru podići na nacionalnu razinu, Andrija Mikulić godinama je bio najutjecajniji član zagrebačkog ogranka HDZ-a, kojim je ujedno i rukovodio noseći na svojim plećima titulu Vasina čovjeka.

Istini za volju, Mikulić godinama i jest bio blizak s Brkićem, no vrijeme je učinilo svoje pa je utjecaj Milijana Brkića u vladajućoj stranci splasnuo, dok je Mikulić ostao postojan.

Upućeni svjedoče kako je i na posljednjim parlamentarnim izborima odradio važan posao za stranku, mobilizirajući članstvo po terenu. Mikulić to i jest, mobilizator i organizator, koji bez puno pompe i bez previše riječi služi stranci. No Andrej Plenković tu je sponu odlučio presjeći pa kormilo zagrebačkog HDZ-a umjesto njega preuzima mladi ginekolog Mislav Herman.

Nije se međutim Plenković naprasno odrekao šefa zagrebačkog HDZ-a, već je sve to dio kompromisa na kojega je Mikulić pristao znajući da od sukoba nema koristi. Izvukao je lekciju od onih koji su na tim greškama završavali svoje političke karijere, a slijedom toga, on svoju putanju nastavlja kao prvi čovjek Državnog inspektorata, što u ovim kriznim vremenima nije nimalo lako.

Uostalom, on se baš na Inspektoratu ozbiljno opekao i dospio u središte pažnje javnosti proljetos kada je zatvoren japanski restoran Tekka. Povela se oko toga ozbiljna medijska polemika, no taj udar Mikulić je preživio, baš kao što je preživio i sve ostale pokušaje kompromitacija.
Putanja ‘prema gore’

Inače, Mikulić je rođen u Zagrebu, gdje je završio Rudarsko-geološko-naftni fakultet, na kojem je i doktorirao, a počeci njegove karijere u državnoj službi sežu u devedesete, kada se zaposlio u Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Od 2004. do 2012. bio je pomoćnik glavnoga državnog inspektora Branka Jordanića, kojega po svemu sudeći nije oborio s nogu.

Kada je postalo evidentno da će Mikulić postati novi glavni državni inspektor, Jordanić je konstatirao da on nije dorastao toj funkciji, slikovito poručujući kako njemu ne bi bio ni šofer. Zašto Jordanić ne simpatizira bivšeg kolegu, nije poznato, ali se zato zna da se Mikulić tijekom karijere pokazao kao vrlo probitačan tip. Obnašao je dužnosti predsjednika Nadzornog odbora u HŽ Cargu, zatim je postao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora hotela Palace, pa predsjednik NO-a HŽ Infrastrukture.
Nakon što je tijekom Milanovićeve vlade Državni inspektorat rasformiran, Mikulić postaje načelnik sektora u Upravi za inspekcijske poslove u gospodarstvu koje djeluje pri Ministarstvu gospodarstva. Paralelno s karijerom po državnim tvrtkama, Mikulić gradi i karijeru u HDZ-u, gdje je bio predsjednik gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a, nakon čega je naslijedio Darinka Kosora na mjestu šefa zagrebačke Gradske skupštine, gdje se zadržao sve do postavljanja na funkciju glavnoga državnog inspektora.

Problemi s imovinskom karticom

Na meti kritičara Mikulić se našao zbog ispunjavanja movinske kartice. Kada je afera buknula, otkrilo se da je na popis svoje imovine unio samo kvadraturu kuće pa je ispalo da je zatajio 687 četvornih metara okućnice. Mikulić je za to zainteresiranoj javnosti ponudio objašnjenje – krivo je shvatio propise.

“Želim reći kako sam se i prvi put kad sam ispunjavao imovinsku karticu jednostavno vodio mišlju kako se pod prijavom nekretnina podrazumijeva isključivo nekretnina u smislu čvrstog objekta, njezina površina i vrijednost”, objasnio je Mikulić, pronalazeći razumijevanje za samoga sebe.
Sitni propust s okućnicom nije jedini, nego jedan u nizu Mikulićevih propusta s obzirom na to da ni 180 kvadrata koje je naveo u imovinskoj kartici nije točna kvadratura njegove kuće u Malinskoj. RTL je tako svojedobno tvrdio kako je ukupna površina dvaju čvrstih objekata oko 200 m2, a kada je njegova imovinska kartica privukla pažnju javnosti, saznalo se da Mikulić raspolaže prilično raskošnim imetkom – vlasnik je ili suvlasnik dviju kuća u Zagrebu i jedne u Malinskoj, uz to, posjeduje gliser, ali i pozamašnu novčanu štednju.

Da se od prvog čovjeka zagrebačkog HDZ-a puno očekivalo, potvrđuje i to što je lani, početkom listopada, imenovan voditeljem zagrebačkog izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Tada su kolege iz vladajuće stranke za Mikulića imale puno sluha. Premda nije običaj da izborne kampanje vode pripadnici nekog represivnog tijela, HDZ-ovci su se nadmetali u opravdanjima za Mikulića, objašnjavajući da će i kampanju i Državni inspektorat voditi jednako odgovorno i predano.

“Formalno to njemu nije zabranjeno. Imate primjer Davora Božinovića koji je ministar policije i kao takav dio represivnog aparata, ali je svejedno istovremeno međunarodni tajnik stranke”, objašnjavali su tu Mikulićevu poziciju u predsjedničinu stožeru. To objašnjenje u SDP-u nisu progutali, no vrijeme je pokazalo da je Mikulićevo vođenje kampanje baš njima išlo u prilog jer je Grabar-Kitarović na izborima u Zagrebu doživjela potop.

Prijateljstva na sve strane

Plenković je svojega zagrebačkog kolegu nakon zatvaranja restorana pozvao na red, zahtijevajući da sanira štetu, pa je nakon toga Mikulić ublažio mjere, najavio popuštanja te objavio i smjernice prema kojima ugostitelji ipak mogu raditi. No, u HDZ-u mu zamjeraju što nije preuzeo krivnju na sebe, a to je Plenković od njega očekivao jer je pokazao političko sljepilo zatvarajući ugostitelje koji su radili po naputku Ministarstva turizma, što je otkrilo još jedan apsurd – naime, ispalo je da dva državna tijela ne komuniciraju i ne postupaju po istim propisima.

I prije nego što je imenovan na poziciju glavnoga državnog inspektora, znalo se da je ta pozicija rezervirana upravo za Mikulića koji je, sjedajući u novu fotelju, poduzetnicima najavio prijateljski, partnerski odnos i rad na prevenciji, no na takvo obećanje u jednu je ruku bio prinuđen jer je zapravo i samo njegovo imenovanje bilo svojevrsni presedan s obzirom na to da se nikada do Mikulića nije dogodilo da Državni inspektorat vodi član stranke. Da boljeg od njega za tu poziciju nema, potvrdio je Mikulić i u vrijeme kada je imenovan, pozivajući se na svoje dugogodišnje iskustvo u Inspektoratu, ali i na poznavanje sustava.

Do danas je ostao dobar s Karamarkom, prijateljevao je i s Pašalićem, bivšom premijerkom Kosor pa čak i s Ivom Sanaderom, no za njegovu karijeru u zagrebačkom HDZ-u najzaslužniji je ipak Brkić koji je, raščišćavajući kompletan zagrebački HDZ, upravo njemu otvorio vrata za preuzimanje zagrebačkog ogranka stranke, a s te je pozicije učenik “prešišao” učitelja Vasu. Kako mu je to pošlo za rukom? Možda tako što je zanat brusio na tvrdom, zagrebačkom asfaltu, a najbolju definiciju Andrije Mikulića u jednom od svojih rijetkih intervjua dao je upravo on sam, predstavljajući se kao mangup iz zagrebačke Dubrave.

Istini za volju, na istok grada doselio se kao dečko od 18 godina, dok je ranu mladost proveo na Trnju, međutim. U tom je preseljenju glavnu ulogu odigrala ljubav, u Mikulićevu slučaju bila je to ljubav prema današnjoj supruzi Renati koju opisuje kao svoju najveću životnu potporu, dok svoju Dubravu opisuje kao kvart koji funkcionira na temelju prijateljstva i poštovanja. U tom ozračju i sam je stekao brojne prijatelje pa tako i danas rado popije kavu sa Željkom Pervanom i nekadašnjim basistom “prljavaca” Ninom Hrastekom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.