fbpx
Foto: Ilustracija/Pexels

ODLAZAK NOVINARSKOG VELIKANA: U Jugoslaviji su ga zbog neprijateljskog djelovanja zatvorili još kao 17-godišnjaka, a tek se na poziv Tuđmana vratio u svoju Hrvatsku

Autor: Dnevno.hr

U Londonu, u 93. godini života, preminuo je u nedjelju 25. rujna prvi urednik i jedan od pokretača Glasa Koncila teolog, novinar, urednik i slikar Vladimir Pavlinić.

Kako su istaknuli u Glasu Koncila, Pavlinić je još od mladenačkih dana bio pod prismotrom jugoslavenskih sigurnosnih službi, a nekoliko je puta i završio u zatvoru.

“Godine 1946., kao 17-godišnjak u Klanjcu je proveo dva tjedna u zatvoru zbog ‘neprijateljske djelatnosti’, premda nije pripadao nikakvoj emigrantskoj ili proturežimskoj političkoj organizaciji. Najtežu zatvorsku kaznu zaradio je 1953. za vrijeme služenja vojnoga roka u Nišu, zbog ‘neprijateljske propagande u cilju narušavanja borbene moći JNA’. Vojni sud u Nišu osudio ga je na tri godine zatvora, a punu je kaznu, osim u srbijanskom gradu, izdržao i u KPD-u Stara Gradiška”, pišu.


Na poziv kardinala Šepera došao u Glas Koncila

U jesen 1963. godine na poziv kardinala Šepera dolazi u novopokrenuti katolički list kojeg je uređivao do 1972. godine. Za njegova uređivanja, pišu, Glas Koncila kao dvotjednik imao je redovitu nakladu od 120.000 primjeraka, a od ostalih novina svoga vremena odudarao je korištenjem hrvatskoga umjesto nepostojećeg ‘hrvatsko-srpskog’ jezika.

Foto: Glas Koncila

Jugoslaviju je napustio 1972., otišavši najprije u Beč, a nedugo nakon toga u London gdje je, napustivši svećeništvo, zasnovao obitelj. I dalje se bavio pisanjem surađujući s časopisom “Nova Hrvatska”, a 1988. pokrenuo je časopis “Poruka”.

Tuđman ga je vratio u Hrvatsku

U lipnju 1990. na poziv predsjednika Franje Tuđmana vratio se u Hrvatsku, gdje je među ostalim sudjelovao u formiranju Hrvatske izvještajne novinske agencije – Hine, a za potrebe informiranja inozemnih promatrača te vojnih i diplomatskih predstavnika stranih zemalja osmislio je informativni tjednik na engleskom jeziku “Croatia Monitor”.

Godine 2019. odlukom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Pavliniću je u Londonu uručeno odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.