fbpx
Davor Visnjic/PIXSELL

Odbačene prijave branitelja zbog filma ‘Masakr u Dvoru’, ne pokreće se ni postupak protiv Hribara

Autor: Iva Međugorac

Gregurić smatra kako ovo što se događa nije slučajno.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznene prijave protiv čak 19 osoba prijavljenih zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, ali i protiv četiri osobe prijavljene zbog kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske. Podatak je to s internetskih stranica DORH-a u kojem se otkriva epilog prijave koju je Koordinacija udruge branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata podnijela protiv članova tijela i umjetničkih savjetnika Hrvatskog audiovizualnog centra na čelu s bivšim ravnateljem Hrvojem Hribarom, te odgovornim osobama trgovačkih društava-producenata, zbog dokumentarnog filma “15 minuta – Masakr u Dvoru” danskih redatelja Georga Larsena i Kaspera Vedesmanda. Također, odbačena je i kaznena prijava branitelja Ivice Pandže koju je podnio smatrajući paradoksalnim činjenicu da Hrvatska sufinancira film u kojem su autori iskrivili činjenice i za masakr u dvoru na Uni optužili hrvatsku vojsku. Na ovu novonastalu situaciju reagirala je Zorica Gregorić iz Koordinacije udruge branitelja koja je zapazila zanimljiv detalj. ”Zanimljivo DORH odbacio kaznene prijave Koordinacije samo dan nakon kaznenih prijava za ratni zločin protiv vijećnika SDSS-a. Nije slučajno, nikako!

Naime kaznene prijave podnesene su prije tri godine. S obzirom na apsolutno neprimjeren rok i vrijeme, od vremena podnošenja prijava bit će zanimljivo dobiti obrazloženje zbog čega nije donesena državnoodvjetnička odluka sukladno zakonu. Napominjem kako je saborski Odbor za predstavke i pritužbe podnio pet požurnica DORH-u u svezi ovih kaznenih prijava. Modus operandi DORH-a potpuno je isti. Nisu našli osnova za progon po službenoj dužnosti, ali ograđuju se od drugih kažnjivih postupanja. Treba li podsjetiti kako nadležne institucije među kojima i Ministrastvo kulture “zatvaraju oči” na bezakonje”, pita se Gregurić koja je skrenula pažnju na najzanimljiviji dio DORH-ova priopćenja, a on pak glasi: “Napominjemo da je provedenim izvidima isključivo razmatrana eventualna kaznena odgovornost prijavljenih osoba, dok drugi vidovi odgovornosti, eventualni sukobi interesa i sumnja u učin kaznenih djela koja se progone po privatnoj tužbi nisu bili predmet odlučivanja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva.” Kako dodaje Gregurić, očigledno je da su na redu nova razmatranja. ”Doista su neophodne kadrovske, ali i političke čistke. Izbori su pred nama – iskoristimo mogućnosti koje su nam dane”, konstatirala je.  Podsjetimo, prva braniteljska prijava podnesena je 10.listopada 2016.godine, a u narednom periodu podnosili su nove, i nadopunjavali stare prijave. Iz Županijskog državnog odvjetništva sada navode da su prijave odbačene jer ”prikupljeni podaci tijekom izvida ne daju osnova za zaključak o postojanju sumnje da su prijavljene osobe počinile kaznena djela za koja su prijavljeni, kao ni eventualno neka druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti”.

“Napominjemo da je provedenim izvidima isključivo razmatrana eventualna kaznena odgovornost prijavljenih osoba, dok drugi vidovi odgovornosti, eventualni sukobi interesa i sumnja u učin kaznenih djela koja se progone po privatnoj tužbi nisu bili predmet odlučivanja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva”, poručuju iz ŽDO-a.


Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.