Odbačena i prezrena, Kosor na krilima prkosa stremi ka Europskom parlamentu!

Autor: Orhidea Gaura

Osim što je, prema mišljenju Visokog suda časti, štetila ugledu stranke iznošenjem u medije stavova protivnih interesima stranke, Jadranka Kosor pripremala se za izbore za Europski parlament kao samostalna zastupnica ili na nekoj drugoj listi te je čak otvorila i svoju internet stranicu jadrankakosor.eu. Tako je barem obrazložio predsjedavajući suda časti HDZ-a Florijan Boras. U tom kontekstu izgleda da je vrh HDZ-a napade Jadranke Kosor doživio kao dio njezine vlastite predizborne kampanje i to joj, očito, nisu mogli oprostiti. Za par dana kad budu objavljene liste svih kandidata za EU parlament, bit će jasno jesu li u HDZ-u možda pretjerali.

Visoki sud časti HDZ-a nije uzeo u obzir zasluge Jadranke Kosor kao hrvatske premijerke koja je završila pregovore o ulasku u Europsku Uniju kao ni njezine zasluge u borbi protiv korupcije, već je jednoglasno odlučilo da zbog svojih javnih istupa kojima je naštetila HDZ-u, ali i zbog svog nedolaženja na sjednice kluba zastupnika HDZ-a kao ni na sjednice središnjeg i gradskog odbora, nije zaslužila drugu šansu već ju se treba odmah izbaciti iz stranke. Na tu odluku Jadranka Kosor ima mogućnost žalbe, ali još nije poznato hoće li iskoristiti taj pravni instrument. No, zanimljivo da je predsjedavajući suda časti iznio još neke argumente za izbacivanje Jadranke Kosor iz stranke.

Kosor je čak otvorila stranicu jadrankakosor.eu

– Jadranka Kosor jasno se pripremala za buduće izbore za Europski parlament kao samostalna zastupnica ili na nekoj drugoj listi te otvorila svoju stranicu jadrankakosor.eu, čime je jasno dala do znanja da ona zapravo svoju političku budućnost ne vidi unutar HDZ-a. To su razlozi zbog kojih smo donijeli ovakvu odluku – objasnio je Boras. Pokušali smo provjeriti sadržaj te stranice, ali je on trenutno nedostupan odnosno na stranici stoji obavijest da se "materijali trenutno obnavljanju". Do komentara Jadranke Kosor trenutno nismo mogli doći, no ukoliko se uistinu planira kandidirati za EU parlament, to bi s njezine strane bio vrlo hrabar potez. Ako je to točno, možemo onda pretpostavljati da se Jadranka Kosor ozbiljno pripremala svo ovo vrijeme, što bi svakako uključivalo i usavršavanje njezinog engleskog jer si sigurno ne bi mogla dopustiti da joj se zbog neke scene poput one 'day after yesterday' dogodi situacija kakva je snašla Ingrid Antičević Marinović.

No, želja da bez odobrenja vrha stranke istakne svoju kandidaturu za izbore za EU parlament nije bio jedini 'grijeh' Jadranke Kosor. Boras je istaknuo kako je Jadranka Kosor i nakon pokretanja stegovnog postupka nastavila iznositi u medijima svoja mišljenja koja nisu bila usuglašena sa stajalištima HDZ-a te je dovela čak u pitanje i integritet suda nazvavši ga 'nekakvim sudom'. Točka na i bilo je očito i to što je tijekom suđenja, umjesto iznošenja obrane, osporavala legitimitet dvojice izabranih sudaca Davorana Mlakara i Josipa Borića, iako su oni legalno izabrani na saboru stranke.

Bebić: 'Oni koje je Jadraka Kosor izbacivala nisu bili ni pozivani na suđenje, ali to ne znači da se tako treba suditi i danas'

Mišljenja o tome je li Jadranku Kosor trebalo izbaciti iz HDZ-a podijeljena su, ali ipak se čini da je nekako prevladalo mišljenje da članovi stranke ne bi trebali 'solirati'. Između ostalog u medijima je iznesena ocjena Jadranke Kosor da je 'njezinu glavu trebalo skinuti kao primjer drugima', nismo htjeli dodatno provocirati aktivne članove HDZ-a, ali smo za mišljenje pitali stranačke veterane Luku Bebića i Ivana Jarnjaka.

Bebić je bio dosta rezerviran i stekli smo dojam da, unatoč tome što bi se kao prijatelj Ive Sanadera kojeg je Jadranka Kosor izbacila iz HDZ-a, ne dijeli radost onih koji se vesele zbog toga što je sada i ona doživjela istu sudbinu.




– Prije dvije, tri godine postupak isključivanja iz stranke bio je različit od ovog danas. Tada je postupak bio brz i bez ikakve procedure, a onaj koji je bio isključivan nije bio ni pozvan da iznese obranu. Ja nisam za takvo što već da se slijede demokratske procedure. U ovom slučaju ne vidim dovoljno elemenata za isključenje i nemam dovoljno informacija, premda, kad bi se kumulativno gledalo, kako se tko ponašao u prošlosti, moja bi procjena bila drukčija. Ipak, to što se nekad vrlo lagano obračunavalo s neistomišljenicima, ne opravdava da se to radi i ubuduće. Ja sam za to da se unutar stranke izražavaju različita mišljenja, ali kad se jednom zauzme stav taj bi se stav trebao poštivati. Članstvo u političkoj stranci bazira se na dobrovoljnoj osnovi, ali je isto tako potrebno da se u okviru stranke slijedi jedna politika – rekao je Luka Bebić za Dnevno.hr.

Jarnjak: 'Članovi stranke ne bi trebali solirati'

Ivan Jarnjak bio je nešto oštriji te je rekao da se Jadranka Kosor nije sodazivala niti na jedan sastanak kluba HDZ-a, na sjednice Središnjeg odbra ni na sjednice Gradskog odbora.




– Ako netko ne želi surađivati i ne surađuje s tijelima stranke kojoj pripada, a to su mjesta na kojima se može diskutirati i iznositi mišljenje, onda se postavlja pitanje zašto je ta osoba član HDZ-a. Jadranka Kosor kao predsjednica stranke nikako nije tolerirala nedolaske na sjednice. Njezina temeljna greška je, po mom mišljenju, to što je prestala raditi u središnjim tijelima stranke. Ne može netko ne dolaziti na sjednice kluba u čije ime raspravlja. Onda nije čudno da joj se stranka zahvalila na suradnji – zaključio je Jarnjak.

Kosor s Kajinom u klubu nezavisnih zastupnika

Jadranka Kosor tako bi se uskoro u Saboru mogla pridružiti klubu nezavisnih zastupnika u kojem se nalazi i Damir Kajin, donedavno potpredsjednik IDS-a. On je za Dnevno.hr rekao:

– Jadranka Kosor plaća cijenu što je Sanadreu okrenula leđa i što je 2009. stala uz obespravljeni narod kojemu je bilo dosta pljačke, otimačine i despotije. Plaća cijenu jer onaj kojem i danas vjeruje HDZ sjedi u zatvoru. Dakle, ono zbog čega bi Jadranka Kosor trebala biti na vijeke hvaljena, to ju košta. Jadranku možemo pamtiti po dvije rečenice: 'Kud Ivo, tud i ja', ali i po onoj drugoj kad je uvidjela što je ta politika Hrvatskoj donijela: "Ne možeš otići i ostati". Ovo što se događa u HDZ-u imao sam prilike gledati i u IDS-u gdje isto tako shvaćaju da odlazak s vlasti znači za mnoge odlazak s druge strane brane, a pogotovo znaju da samo ako su na vlasti mogu zadržati sve poslove i beneficije koje imaju. Jasno, danas je 2013. kad više nema Sanadera, ono što se činilo mogućim pred samo nekoliko mjeseci, više nije moguće. I svi oni koji su izašli ispod šinjela Franje Tuđmana, polako će se morati oprostiti od vlasti.

Karamarko: 'HDZ je u procesu čišćenja, dolaze mlade snage'

Njegovo mišljenje, barem ako je suditi prema onom što je rekao, dijeli i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je, komentirajući izlazak Branka Vukelića iz stranke, rekao:

– HDZ je u procesu čišćenja, dolaze mlade snage i to je jako dobro. Volio bih da budete s nama kada imamo skupove na terenu, gradovima, pa ćete vidjeti kako to izgleda. Vraća se duh povjerenja u HDZ-a, jer je naše geslo "kriminal i korupcija van iz HDZ-a, i to smo napravili, a poštenje i iskreno i autentično domoljublje se vraća u HDZ". I to naši ljudi prepoznaju i zato nam raste rejting iako to drugi nerado priznaju. Mene ništa ne može iznenaditi, pa ni postupak Branka Vukelića, ovo je jedan, živ, vrlo dinamičan stranački posao i stranka je živi organizam, ima zadovoljnih i nezadovoljnih. Imamo primjer HDZ-a Grada Zagreba iz kojeg je izašlo negdje oko 55 ljudi, ali i ušlo njih preko 1600.

Ni Šeks se nije javio, ali ništa je više ne može razočarati
Kosor je naknadno prokomentirala za Večernji list odluku o izbacivanju iz stranke. Nakon odluke Visokog suda časti, kaže, zvalo ju je puno članova HDZ-a i izrazilo svoju podršku. Ipak, nije se javio nitko iz kluba zastupnika, čak ni Vladimir Šeks.
– Nije mi lako. Svoje najbolje godine utkala sam u rad HDZ-a. Pogotovo mi nije svejedno kad vidim tko je donio tu odluku. Odluka o izbacivanju za mene je očekivana, znala sam da je presuda napisana čim smo došli na 'suđenje'. Pa Florijan Boras nije uzeo ni minutu da pročita moje prigovore na sastav i rad VSČ-a – rekla je Jadranka Kosor.

Autor:Orhidea Gaura
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.