Od očiju hrvatske javnosti krije se nabava moćnog oružja! ‘Borbeni sustav izuzetne vatrene moći predstavlja preporod Hrvatske vojske’

Autor: Z. Stupar

To je sustav čija nabava i uvođenje u hrvatsku službu bi bez problema zaradila titulu nabave desetljeća. Jer, riječ je o preokretanju trenda zadnjih godina, gdje su hrvatske oružane snage još brže od ljudstva gubile vatrenu moć, pretvorivši se u nekim aspektima u jedno uniformirano lovačko društvo

U Hrvatskom se saboru u petak trebao sastati Odbor za obranu. Razlog – Ministarstvo obrane od njega je zatražilo mišljenje o opremanju Oružanih snaga RH samohodnim haubicama Panzerhaubitze 2000. Prema nekima, riječ je o najvećoj i najboljoj hrvatskoj obrambenoj nabavi proteklog desetljeća. Rezultat sastanka – odgoda. Zašto? Uvaženi saborski zastupnici, članovi Odbora, nisu se udostojali pojaviti.

Kako piše Obris.org, na sjednicu je došlo tek šest zastupnika, troje iz HDZ-a i troje iz SDP-a, te tri vanjska člana koji nemaju pravo glasa. Nakon iščekivanja, telefoniranja i nervoze, predsjednik Odbora Tomislav Ivić (HDZ) bio je prisiljen zaključiti da nema kvorum te da se sjednica ne može održati. Zamjenica ministra obrane Ante Kotromanovića, Višnja Tafra, vratila se u MORH neobavljena posla. Nova sjednica zakazana je za ponedjeljak, 14. srpnja, u 14 sati. No, tu se javlja novi problem – Ivić ju je zatvorio za javnost. Obrisu je pojasnio kako je odluka takva jer materijali “imaju povjerljivu narav” te kako je sjednica zatvorena jer Odbor daje mišljenje za javnu nabavu veću od 5 milijuna eura (?).

Tabak: Stvaraju se sumnje

– To je definitivno jedna politička odluka koja je poprilično drugačija od nastojanja koja zadnjih dana vidimo iz MORH-a. Ministarstvo je imalo ovećih problema s transparentnošću tijekom zadnjih godina. Neke od tih stvari su kulminirale zadnjih tjedan dana. Upravo zbog toga, zbog sumnji koji se vežu uz nabavu borbenih oklopnih vozila Patria, upravo zbog slučaja “Kamioni” koji je na sudu, ovakve velike javne nabave moraju biti što je moguće više transparentno obavljene – kaže Igor Tabak, analitičar Obrisa.

Tabak smatra da Odbor nema razloga zatvarati sjednicu za javnost, ako MORH ne smatra da je riječ o nečem posebno vrijednom za sastajanje uz izuzetak javnosti, redovnog postupka javne nabave i upoznavanja sa njenim detaljima te ako nije riječ o borbenom sustavu koji je potpuno nov i dosad neviđen.

– Mislim da se time narušava transparentnost cijelog postupka. S druge strane, stvaraju se sumnje gdje ih ne bi trebalo biti. A ne dobiva se ništa.

Naš sugovornik ne želi spekulirati o mogućim razlozima zatvaranja sjednice Odbora.




– Teško mi je naći poseban razlog za odluku koja predstavlja grubo kršenje građanskog nadzora nad obrambenim sektorom, koji je širi od čistog parlamentarnog nadzora koji Hrvatska prakticira. To je načelo koje smo prihvatili i u Ustavu, a provodimo ga sporadično, teško. Javnost raspravljanja na Odboru za obranu je bila dostignuće koje je jedva izboreno i koje je davalo javnosti puno veći uvid nego što bi ga davalo uobičajeno funkcioniranje našeg ne baš transparentnog državnog sustava. Sve to ovu odluku o zatvaranju sjednice čini dvojbenom. Ako se takva odluka pretvori u praksu, koju gledamo u praksi Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, koji kompletno radi zatvoreno i pri tome je izvor konstantnog mlaza skandala, to bi predstavljalo veliki korak natrag za Hrvatsku u cjelini – kaže Tabak.

Vodeće oružje u svojoj kategoriji

Što se samih haubica tiče, Hrvatski vojnik u veljači ih je nahvalio kao “voditelja skupine modernih topničkih sustava na gusjenicama”. Kao najbolje strane ovog oružja ističu se mobilnost, paljbena moć i taktička autonomija. PzH 2000 serijski se proizvodi posljednjih 15 godina. Nalazi se isključivo u naoružanju europskih zemalja – Njemačke, Italije, Grčke, Nizozemske. Snage ove posljednje zemlje prve su je uporabile u borbenom djelovanju – u Afganistanu 2006. godine pod zastavom ISAF-a. Većih kritika na pouzdanost sustava PzH 2000 nije bilo osim na pouzdanost i učinkovitost NBK filtroventilacijskog sustava koji nije bio prilagođen djelovanjima u klimatskim uvjetima Afganistana. Zabilježene su i kritike na zaštitu gornjeg dijela borbenog vozila PzH 2000 koji je bio ranjiv na djelovanje minobacačkih projektila protivnika. To je naknadno riješeno ugradnjom dodatne balističke zaštite na tzv. mekim dijelovima oklopa.U sklopu modernizacije svojih oružanih snaga haubice je naručio i Katar.




Tabak vjeruje da bi nabava njemačkih haubica bila sjajna vijest za Hrvatsku.

– To je moderno, samohodno topničko oružje velikog kalibra, NATO kalibra. To je borbeni sustav izuzetne vatrene moći čija nabava predstavlja preporod ukupne vatrene moći hrvatskih snaga. To je sustav čija nabava i uvođenje u hrvatsku službu bi bez problema zaradila titulu nabave desetljeća. Jer, riječ je o preokretanju trenda zadnjih godina, gdje su hrvatske oružane snage još brže od ljudstva gubile vatrenu moć, pretvorivši se u nekim aspektima u jedno uniformirano lovačko društvo. Ovo je novo, moćno i ozbiljno oružje čija bi pojava kod nas predstavljala razliku u kvaliteti – zaključuje Tabak.

Tko sjedi u Odboru?

Članovi Odbora za obranu su Tomislav Ivić (HDZ, predsjednik), Dunja Špoljar (SDP, potpredsjednica), HDZ-ovci Davor Božinović, Josip Đakić, Zvonko Milas i Ivan Šantek, SDP-ovci Igor Dragovan, Željko Jovanović, Zdravko Ronko, Josip Vuković i Tanja Vrbat Grgić, HDSSB-ovac Dražen Đurović i HNS-ovac Petar Baranović. Imenovani članovi, koji nemaju pravo glasa, su Petar Stipetić, Petar Veić, Vlatko Cvrtila, Anton Tus, Tomo Medved i Zvonko Maričić.

Autor:Z. Stupar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.