NAPOKON LEGALNA: Od danas se može kupiti medicinska marihuana!

Autor: M. Marić / Hina

Liječenje medicinskom marihuanom može trajati najviše 30 dana, a količina marihuane ne može biti veća od 7,5 grama.

Od srijede je legalna kupovina kanabisa u medicinske svrhe budući da je prošlo osam dana od objave u Narodnim novinama.

Medicinsku marihuanu tako na recept mogu dobiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Liječnici obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisivat će po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, navodi u novom Pravilniku.

Liječenje medicinskom marihuanom može trajati najviše 30 dana, a količina marihuane ne može biti veća od 7,5 grama.

Podsjećamo, kako bi legalizacija bila moguća, Vlada je morala promijeniti Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, a izmjene su objavljene 7. listopada u Narodnim novinama.

 Pravilnik, uz lijekove, predviđa galenske pripravke (na temelju recepta) i magistralne pripravke (masti, otopine, čajevi).

Doktori medicine obvezni su na recept za magistralni pripravak propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz koje će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik, te doziranje i način uporabe. Za pripravu magistralnog pripravka za medicinsku inhalaciju koristit će se osušeni cvatući vršni dijelovi biljke Canabis sativa.




Pravilnik propisuje da biljni pripravci za izradu magistralnih i galenskih pripravaka trebaju imati utvrđenu količinu THC-a koju određuje magistar farmacije prilikom izrade pripravka.

Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u kolovozu s radom i donijelo smjernice za uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe.

Povjerenstvo je ustvrdilo kako prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju da nijedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korištenje uz druge konvencionalne oblike liječenja.




Autor:M. Marić / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.