fbpx

Očajni Milanović otkriva sve tajne državne politike!

Autor: B.D.

"Što se mene osobno tiče ja i dalje tvrdim kako u "Lex Perkoviću" nismo pogriješili, ali sada mi je zapravo potpuno svejedno. Ako hoćete mijenjati zakon, mijenjajte ga, ali samo da se zna - od jednog neću odustati, a to je ćirilica".

Iz krugova bliskih premijeru dobili smo prijepis govora kojeg će Milanović održati u utorak saborskim zastupnicima. Službeno nazvan "Godišnje izvješće hrvatske Vlade", govor zapravo predstavlja Milanovićev obračun sa svima a ne ozbiljno izvješće o učinjenom u vladinim resorima i planovima za naredno razdoblje. Govor zbog duljine nećemo prenijeti u cijelosti nego samo neke njegove najvažnije izvatke.

"Dame i gospodo zastupnici, drugarice i drugovi!"

"Na početku moram iskreno priznati kako sam imao pripremljenu sasvim drugu verziju ovog današnjem obraćanja, ali budući su me svi izdali i ostavili na cjedilu odlučio sam danas priznati i otkriti Vama i hrvatskoj javnosti što se sve događalo u posljednje vrijeme.
Dakle ovako.


Kao prvo – pred bankrotom smo. Mjesecima su me ministri Linić i Grčić uvjeravali kako situacija nije dramatična, kako će krenuti investicijski bum a od buma na kraju ništa, nula, zero. I kada sam prošli mjesec vidio da je blagajna zaista prazna i da su u pitanje dovedene isplate mirovina i plaća (među ostalima i moje) shvatio sam da je vrag odnio šalu i da trebamo nekog pozvati u pomoć.
Zato vam ekskluzivno najavljujem kako ćemo i mi zatražiti pomoć izvana. Ako je Srbija mogla dovesti onog ženskara možemo i mi recimo Petera Steinbrucka, našeg kolegu iz njemačkog SPD-a koji je izgubio izbore od gospođe Merkel ali ima veliko iskustvo u vođenju državnih financija jer je bio i njemački ministar financija.
Nažalost, prema našem zakonu on ne može biti ministar ali možemo mu ponuditi hrvatsko državljanstvo po hitnom postupku kao što su ga dobile tisuće drugih pa ako prihvati biti će moj prvi zamjenik. Jezik neće biti problem jer on dobro govori engleski pa ćemo se nekako sporazumjeti. Ako ne bude išlo s državljanstvom onda će biti moj prvi savjetnik.
Da ima još jedna mala sitnica. On ne zna za moj plan i treba samo pribvatiti dolazak u Hrvatskoj. No to možda i neće biti problem. Kažu da voli more i hrvatsku obalu pa ćemo ga smjestiti u Barkarićevu vilu na Hvaru – za početak, a može i kod mog prijatelja Štroka u Dubrovnik…

… Što se tiče koalicije ona je stabilna. Vesna Pusić ostaje prva potpredsjednica ali samo pod uvjetom da više sluša mene, a manje Bruxelles. Mora se odlučiti želi li ganjati europsku karijeru ili služiti hrvatskom narodu. Razumijem da ju plaši skori Ratkov povratak ali mora se odlučiti što zapravo želi. Posebice oko "perkovićevog zakona".
Dakle sad ću Vam otkriti jednu tajnu.
Kada smo donosili izmjene europskog uhidbenog zakona gospođa Pusić i predsjednik Republike su bili suglasni. Štoviše oni su se zalagali da se pod krinkom zaštite naših branitelja zaštite Perković i još neki – zna se i koji, jer smo za takav plan imali potporu Londona i Pariza koji su u našem sukobu sa Europskom komisijom vidjeli priliku da smanje utjecaj Njemačke u najvišim tijelima Unije.
Nisam imao ništa protiv jer ste između ostalog ovih dana vidjeli u čiji rog puše gospođa Merkel. Ona u zadnja tri mjeseca nije imala vremena primiti nijednog državnika; pod izgovorm obveza i tamošnjih izbora nije došla ni na našu proslavu ulaska u EU a onda je tri dana prije samih izbora primila nikog drugog nego Karamarka! E to joj neću i ne mogu oprostiti.
Dakle bio sam naivan i mlad i nasjeo sam na "igru". Umjesto da me podrže do kraja sad su me svi napustili. Zato svečano objavljujem da SDP neće podržati Ivu Josipovića za slijedeći mandat nego ćemo ići sa novom osobom. Ali o tome kad dođe vrijeme.
Što se mene osobno tiče ja i dalje tvrdim kako nismo pogriješili, ali sada mi je zapravo potpuno svejedno. Ako hoćete mijenjati zakon, mijenjajte ga ali samo da se zna – od jednog neću odustati, a to je ćirilica.
Ćirilica, dakle, nije samo pitanje legitimiteta nego i naše vjerodostojnosti. Ministar Ostojić me je uvjerio da imamo snage oduprijeti se svim onim galamdžijama. Ja znam što njih vrijeđa. Nitko od njih nije u školi učio ćirilicu pa sad ne znaju ni pročitati što piše na tim pločama. Da su išli u školu kao ja znali bi. Prema tome od dvojezičnosti nećemo odustati.
Oporbi stoga nudim jedan prijedlog. Podržite otvoreno postavljanje dvojezičnih natpisa koje ste vi donijeli i pristat' ćemo na sve ustavne promjene kako Vi predlažete. I što se mene tiće vodite Perkovića i Josipovića kud hoćete…

…. Na kraju želim pozvati sve socijalne partnere, sindikate, poljoprivrednike, liječnike i medicinske sestre da dođu kod mene u Vladu i sami se uvjere kakvo je stanje s državnim financijama. Ne znam kako je to HDZ uspjevao, ali mi uz svu moguću štednju i povećanje poreza ne možemo sastaviti kraj s krajem. A ja gospodo ne želim završiti u zatvoru nakon kraja mandata kao neki. I to je naprosto tako. Ako netko tvrdi drugačije…"


Ovo je dakle tek manji dio druge verzije premijerovog govora kojeg bi trebao iznijeti pred saborskim zastupnicima. Ostavljamo mogućnost da se Milanović još jednom predomisli i u posljednji trenutak promijeni teze koje će iznijeti u izvješću o stanju države i nacije.

Autor:B.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.