Facebook

OBRADIO SAM BAREM TISUĆU SAMOUBOJSTAVA: ‘Ovo u Virovitici kod mene ne bi samo tako prošlo!’

Autor: Snježana Vučković

Branko Lazarević, nekadašnji šef kriminalistike u Đorđićevoj i bivši inspektor kojeg mediji uvijek potraže kada se traže odgovori na pitanja vezana uz ubojstva, šokiran je površno odrađenom kriminalističkom obradom u slučaju samoubojstva virovitičkog pročelnika.

‘Dvije su stvari zabrinjavajuće’

“Dvije su stvari ovdje iznimno zabrinjavajuće… Kada je u pitanju smrt mladog čovjeka, pa još k tome visokopozicioniranog, dokaza nikad dosta. U ovakvim slučajevima, obdukcija je obavezna! No, tijela koja vode istragu nisu obavila obdukciju, već samo mrtvozorstvo. Mrtvozornica je obavila samo vanjski pregled, a obdukcijom se dobije znatno više podataka. Može se pronaći nešto frakturirano, rebra, kralježnica, neki organ može biti nagnječen, može se otkriti neko krvarenje, a to se samo mrtvozorstvom ne vidi”, rekao nam je Lazarević, čija je karijera obilježena upravo najčešće istragama oko samoubojstava.

Obradio tisuću samoubojstava

“Obradio sam oko tisuću slučajeva samoubojstava. Bio sam i član međunarodnog tima za istraživanje samoubojstava, a surađivao sam s voditeljem Centra za krizna stanja bolnice Rebro, doc. dr. Jovanom Bamburačem… Vjerujte, znam o čemu govorim kada kažem da ovaj aktualni slučaj u Virovitici nije obrađen kako treba”, uvjeren je Lazarević.

“Kada se radi obdukcija, uzima se krv i urin radi analize, pa se ustvrdi stupanj alkoholiziranosti u trenutku smrti, ustvrdi se je li uzeo neke tablete, droge ili slično. Takve analize i otkrića pomažu u daljnjem tijeku obrade i često otvaraju nova pitanja. U moje vrijeme, ovo ne bi samo tako prošlo…”, doznajemo od bivšeg krim-inspektora koji nam je otkrio i drugi zabrinjavajući detalj:

Kirin je počinio kazneno djelo?




“Prije samoubojstva izbila je svađa pokojnika s bivšim ministrom Kirinom. I to žestoka, tako da se čula i na ulici. Predlažem dragim kolegama da se podsjete na članak 96 KZ RH, stav 4 u kojem se kaže ‘tko okrutno i nečovječno postupa s osobom koja se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti i zavisnosti i time iz nehaja inicira samoubojstvo te osobe, čini kazneno djelo’. Dakle, ima tu još dosta rada, po mome mišljenju…”, zaključuje naš sugovornik.

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.