Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OBLJETNICA ČLANSTVA: ‘Prvih pet godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji uspješna je priča i za Hrvatsku i za EU’

Autor: Hina

Prvih pet godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji uspješna je priča i za Hrvatsku i za EU, istaknuto je u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu na konferenciji organiziranoj u povodu 5. obljetnice članstva.

“Današnji je dan prigoda da pošaljemo poruku o dosadašnjim postignućima Hrvatske kao članice EU-a”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji koju je organizirala zastupnica Dubravka Šuica.

Na konferenciji naslovljenoj “Uspješna priča Hrvatske”, govorili su Plenković, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, predsjednica EPP Women i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack i Branko Baričević, šef predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

Na početku konferencije hrvatsku i europsku himnu otpjevala je Mia Negovetić, a nekoliko pjesama izvela klapa HRM “Sveti Juraj”.

Plenković je u svom govoru rekao da je Hrvatska zbog rata i agresije imala znatno teži put prema Europskoj uniji. Pohvalio je konsenzus koji je oko europskih integracija cijelo vrijeme bio na djelu u Hrvatskoj i zahvalio zastupnicima iz ostalih političkih stranaka što su se odazvali na konferenciju.

Ponovio je da će se boriti protiv populizma i za “mainstream” politiku.

“Nećemo pasti u klopku da preuzmemo retoriku onih stranaka koje su na krajnjim polovima političkog spektra. To stalno govorim i borim se protiv populizma i za mainstraem”, rekao je Plenković.
Tajani je rekao da je članstvo Hrvatske dobro i za nju i za EU, te naglasio da hrvatski BDP u zadnje tri godine raste iznad europskog prosjeka.

Pack je rekla da je članstvo u Europskoj uniji “najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi”. Također je upozorila na populizam i nacionalizam posvuda u Europi i da se za sve negativno optužuje Europska unija. Apelirala je da se više ističe pozitivne strane EU-a te dodala da Hrvatska u “Plenkoviću ima dobrog premijera, potpuno proeuoropski orijentiranog”.

Daul je govorio o zaslugama svoje političke obitelji za primanje Hrvatske u EU-u. Poželio je da Hrvatska uđe u schengenski prostor za vrijeme svoga predsjedanja u prvoj polovici 2020. Spomenuo je i pobjedu hrvatske nogometne vrste protiv Argentine i poželio Hrvatskoj da osvoji svjetsko nogometno prvenstvo.
Weber je rekao da Hrvatska donosi svježe ideje u EU i zauzima se za zajedničku europsku budućnost.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da Hrvatska sada nastoji ući u prostor svih europskih politika, prije svega u Schengen a onda i u eurozonu. Od međunarodnih organizacija ostalo je još samo članstvo u OECD-u.

Na konferenciji je prikazan i kratki film o hrvatskom putu u EU-u i proslavi ulaska u EU-u polovinom 2013.

I hrvatski zastupnici Ivan Jakovčić i Jozo Radoš organiizirali su ranije tijekom dana konferenciju u povodu 5. obljetnice hrvatskog članstva. Na okruglom stolu govorili su, između ostalih, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ekonomski analitičar Damir Novotny, znanstvenik Dario Čepo.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.