Objavljen zbornik ‘Franjo Tuđman u okviru hrvatske historiografije’

Autor: hina

Zbornik radova rezultat je znanstvenog skupa održanog s istim naslovom od 10. do 11. prosinca 2009. u povodu desete godišnjice smrti prvog ravnatelja tog instituta i prvog predsjednika samostalne, suvremene i demokratske Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Zbornik ‘Dr. Franjo Tuđman u okviru hrvatske historiografije’, koji sadržava 22 znanstvena rada, objavio je Hrvatski institut za povijest i njegova Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

Zbornik radova rezultat je znanstvenog skupa održanog s istim naslovom od 10. do 11. prosinca 2009. u povodu desete godišnjice smrti prvog ravnatelja tog instituta i prvog predsjednika samostalne, suvremene i demokratske Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Premda je dr. Franjo Tuđman široj javnosti poznatiji i zanimljiviji kao političar i državnik, tim skupom željelo se kroz odabrane teme pristupiti što svestranijem propitivanju njegova značaja i utjecaja na historiografiju novije hrvatske povijesti.

U četiri rada na početku zbornika autori prikazuju Tuđmanov rad kao ravnatelja tog instituta, njegovo poimanje političkih ideja i programa u Hrvatskoj kroz 19. i 20. stoljeće, bave se pitanjem pristupa istraživanju povijesnih događaja te analiziraju pojedine aspekte Tuđmanovih shvaćanja pojma samoodređenja naroda.

Šestorica autora kroz analizu Tuđmanova djela prikazuju njegovo promišljanje o Prvome svjetskom ratu, djelovanje S. Pribićevića i S. Radića, sporazum Cvetković-Maček i državni udar u ožujku 1941. te represivni sustav režima monarhističke Jugoslavije na tlu Hrvatske.

Četiri rada bave se razdobljem Drugoga svjetskog rata – Tuđmanovom interpretacijom snage partizanskog pokreta u Hrvatskoj, njegovom ocjenom NDH, represivnosti ustaškog pokreta i problematikom žrtava Drugoga svjetskog rata. U radovima koji se bave poratnim razdobljem četvorica autora obrađuju odnos Tuđmana prema Josipu Brozu Titu, njegove poglede do 1971. o Komunističkoj partiji, NOR-u, radničkom pokretu, komunizmu i socijalizmu, sukob s Vladimirom Bakarićem, veze Tuđmana s JAZU/HAZU i Maticom hrvatskom. U sljedeća dva rada – jedan propituje Katoličku crkvu i katolicizam u djelu Franje Tuđmana, a drugi govori o Franji Tuđmanu i Istri.

Pretposljednji rad analizira viđenje Franje Tuđmana u sklopu srpske historiografije, a na kraju je bibliografija radova Franje Tuđmana od 1952. do 2009. te opsežna bibliografija publikacija koje govore o njemu kao povjesničaru, političaru i državniku.

Franjo Tuđman od 1961. s velikim je marom i predanošću stvarao Institut za historiju radničkog pokreta dajući mu osnovne istraživačke i razvojne smjernice. Odluka da se posveti istraživanju osjetljivih povijesnih tema, kao što je pitanje broja žrtava u Drugome svjetskom ratu, te njegova spremnost da o tim i drugim pitanjima donese zaključke koji su se razlikovali od dotadašnjih službenih ocjena historiografije na jugoslavenskom području, kako napominje Uredništvo tog zbornika, priskrbili su mu epitet “hrvatskog nacionalista”, što je imalo posljedicu – njegovo izbacivanje sa Sveučilišta i odlazak s dužnosti ravnatelja tog instituta.




Hrvatski institut za povijest, koji je sljednik Instituta za povijest radničkog pokreta, od 1965. Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske te Instituta za suvremenu povijest od 1990. do 1996., od 10. do 13. listopada proslavit će 50. obljetnicu. Zbornik radova ‘Dr. Franjo Tuđman u okviru hrvatske historiografije’ i knjige ‘Pola stoljeća prošlosti: Hrvatski institut za povijest 1961.-2001.’ te ‘Bibliografija Hrvatskog instituta za povijest 1961.-2011.’ bit će, uz ino, predstavljeni u sklopu obljetnice.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.