fbpx
screenshoot/provjereno

(FOTO) Pogledajte detalje Horvatinčićeve skice nesreće koja je pala na sudu!

Autor: dnevno.hr

Skica sadržava vrijeme nesreće i njegova dva potpisa

Tomislavu Horvatinčiću sudilo se jer je 16. kolovoza 2011. u primoštenskom akvatoriju motornom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro. 

Jahta Santa Marina kojom je upravljao Horvatinčić nije posjedovala valjanu svjedodžbu o osposobljenosti za plovidbu. Uz to, jahta je plovila četiri puta većom brzinom od dopuštene.

“… Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu. Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara…” stoji u priopćenju 16. 8. 2011. godine.


Horvatinčić je na dan nesreće, u 15:15 sati nacrtao skicu u kojoj precizno pokazuje smjer u kojem je išao s jahtom Santa Marina, kao i položaj jedrilice u trenutku sudara. Skica sadržava vrijeme nesreće, koja se dogodila nešto iza 11 sati i njegova dva potpisa.

I premda skica dokazuje da je Horvatinčić bio svjestan nesreće, odnosno da se nije, kako tvrdi, kratko onesvijestio prije nesreće, ona nije bila valjani dokaz, isto kao ni priopćenje.

“Priopćenje nije on mogao poslati jer je bio na licu mjesta, tamo gdje se to dogodilo, prema tome priopćenje su poslali ljudi iz njegove uprave”, kaže Miljević.

Skica koja je sačinjena na licu mjesta i koja je dana inspektoru sigurnosti plovidbe na moru, nije valjani dokaz. To je dokaz koji je izdvojen iz spisa još 19. veljače 2015. Razlog za takvo nešto je što okrivljenik mora dobiti sva potrebna upozorenja koja on u takvoj vrsti ispitivanja ne dobiva nego on priča ono što on priča bez ikakvog upozorenja da će se to koristiti u kaznenom postupku da će to bit valjani dokaz.

“Optužba kaže on je kriv i on je kriv takozvanom neizravnom namjerom. On zaista nije htio to, ali morao je znati koje posljedice iz njegovog ponašanja mogu nastupiti i on je na njih pristao. To je ta takozvana neizravna namjera. S druge strane, obrana kaže. Temeljem provedenog sudsko-medicinskog vještačenja po radiologinji i neurologinji, vidljivo je da je on imao sinkopu, psihičko stanje kratkotrajnog gubitka svijesti koje nema u pravilu predznaka pa se isključuje mogućnost da odgovara”, govori Veljko Miljević, odvjetnik Tomislava Horvatinčića.

Posljednji proces protiv Tomislava Horvatinčića tako je postao sinonim neučinkovitosti hrvatskog pravosuđa
Detaljnije možete pročitati i pogledati cijeli emisiju Provjereno na dnevnik.hr 

 
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.