Objavljen drugi nastavak Crne knjige trošenja javnog novca: Od Croatia Airlinesa, preko ‘Ljeta na Savi’ do Virovitice

Autor: Dnevno

Udruga poreznih obveznika Lipa danas je predstavila drugi nastavak Crne knjige trošenja javnog novca u kojoj su prikazani neki od najdrastičnijih primjera netransparentnog, nepotrebnog pa čak i nezakonitog trošenja javnog novca, od kupovanja WC školjki koje grad Zagreb plaća 15.000 kuna do slučaja gradonačelnika „turističke meke“  Zaprešića, koji plaća čak sedam savjetnika za turizam, navode iz udruge.

Crnu knjigu je predstavio Emil Pavić iz Lipe, a digitalno izdanje dostupno je čitateljima na web stranici udruge Lipa www.manjiporezi.hr, na kojoj knjigu možete i preuzeti u PDF obliku.

Iz udruge Lipa kažu kako je nastavak Crne knjige pokrio slučajeve iz 2019. godine i s početka 2020. godine, a da tiskano izdanje sadrži najzanimljivije primjera „razbacivanja“ milijardi kuna poreznih obveznika.

Primjeri su prikupljeni iz javno dostupnih izvora, državne revizije i dojava građana. Najskuplji primjer  je državno spašavanje gubitaša Croatia Airlinesa teško 250 milijuna kuna, a zanimljivi primjeri su i nenamjensko trošenje proračunskih zaliha za krizne situacije u gradu Zagrebu zbog kojeg nema novca za obnovu nakon potresa, prazno „Ljeto na Savi“ koje nas je koštalo 11 milijuna kuna te slučaj Virovitice, gdje je svakoga dana 2018. godine s računa grada neosnovano podizano više od 1.000 eura u gotovini. 

„Naš je cilj ostvariti društveni razvoj koji počiva na temeljima transparentnosti i jasnih kriterija,“ rekao je Emil Pavić.

UDRUGA LIPA ODUŠEVILA GRAĐANE: Izdana Crna knjiga nekontrolirane potrošnje javnog novca




 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.