fbpx
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

OBITELJI ŽRTAVA S OVČARE SU PONIŽENE: Beogradski sud potvrdio naknadu štete obiteljima ubijenih, iznosi su neprimjereno niski

Autor: Daniel Radman

“Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je tri presude Prvog osnovnog suda u Beogradu kojima je presuđena naknada štete članovima obitelji ubijenih na poljoprivrednom dobru Ovčara 1991. godine. Sud je obavezao Ministarstvo obrane Republike Srbije da isplati novčane iznose na ime naknade štete zbog smrti bliskih osoba”, javlja u priopćenju nevladina organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP).

Iako je Ivana Žanić, izvršna direktorica Fonda u priopćenju putem Twittera napisala da su postupci su, za Srbiju, završeni u rekordnom roku od dvije godine, smatra da presude ne prate praksu Europskog suda.

“Sudovi u Srbiji moraju pratiti praksu Europskog suda i dosuđivati reparacije u skladu sa tim iznosima. Obitelji žrtava na Ovčari su dobile tri puta manji iznos nego što je u skladu sa praksom Europskog suda što se ne smatra pravičnom naknadom”, naglasila je. Prema praksi Europskog suda – naveden je primjer u predmetu “Brdar protiv Hrvatske” – dosuđena je naknada u iznosu od oko 23.000 eura.

Nacionalni sudovi smatraju da su presuđeni iznosi adekvatni

Presudom Okružnog suda u Beogradu iz 2009. godine osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora pripadnici Teritorijalne odbrane Vukovar i dobrovoljačke jedinice “Leva supoderica” (obje u sastavu Jugoslovenske narodne armije) – Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba. Osuđeni su za ubiojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, od kojih je u sudskoj presudi za ubistvo imenom i prezimenom identificirano 193.

Na osnovu kaznene presude, obitelji ubijenih su pokrenule parnične postupke za naknadu štete zbog smrti bliske osobe protiv Ministarstva obrane Srbije, tražeći naknade od po 2.000.000 dinara. Nacionalni sudovi su u tri dosadašnje parnice dosudili iznose u rasponu od 700.000 do 900.000 dinara za svakog tužitelja pojedinačno, smatrajući dosuđene iznose adekvatnim za naknadu nematerijalne štete po ovoj osnovi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.