VUSZ

Obilježena 27. obljetnica međunarodnog priznanja RH i 21.obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Autor: dnevno.hr

Republika Hrvatska i ove godine obilježava 27. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, budući je 15. siječnja 1992. godine Republika Hrvatska postala međunarodno priznata zemlja, kao neovisna i samostalna država.

Toga datuma obilježava se i 21. obljetnica uspješno obavljene mirne reintegracije i  završetka mandata UNTAES-a, kada je 15.siječnja 1998.godine završen proces okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Kao i svake godine, obilježeni su ovi značajni događaji u povijesti stvaranja Republike Hrvatske te je odana zahvala svima onima koji su svoje živote položili u temelje Lijepe naše, polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, položilo je zajednički vijenac s gradonačelnicima i načelnicima, pročelnicima Upravnih odjela, vijećnicima Županijske skupštine, potom predstavnicima Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije koje je predvodio zamjenik načelnika PU Vukovarsko-srijemske Goran Lovrić, Glavnog stožera oružanih snaga RH – sa predstavnikom Zapovjedništva gardijske oklopno mehanizirane brigade HV, pukovnikom Željkom Marinovim, predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, članovima Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije kao i  gradonačelnicima i načelnicima nekada okupiranih područja istočne Hrvatske u našoj županiji.

Molitvu je predvodio dekan Vukovarskog dekanata, župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić.

Poslije polaganja vijenca i molitve, održan je svečani prijem u zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Palači Srijem, koji je organizirao župan Galić, te je prikazan dokumentarni film o događanjima tijekom procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Tom prigodom župan Galić je istaknuo: -„Mirna reintegracija bila je mudra odluka prvog hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana kojom je hrvatsko Podunavlje vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, a pri tome je izbjegnut rat i sačuvani su ljudski životi. Proces mirne reintegracije ni danas nije u cijelosti dovršen te ima još posla na tom području. Naši hrabri hrvatski branitelji su 1991.godine spremno stali u obranu naše Domovine i dali su veliki doprinos u tim procesima, ali i najvrjednije što su imali – svoje živote! To nikada nećemo zaboraviti! Danas smo polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali poštovanje braniteljima i civilima koji su dali svoje živote za temelje hrvatske države. Stoga svi zajedno moramo nastaviti raditi za bolji i kvalitetniji život na ovim prostorima, vodeći se riječima prvog predsjednika Tuđmana – Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što.“




Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske za Vukovarsko-srijemsku županiju Dragutin Glasnović, jedan od 92.000 ljudi koji su se nakon početka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja mogli vratiti svojim domovima iz kojih su prognani 1991. godine,  obratio se svim nazočnima prisjećajući se događanja tijekom povratka i uspostave normalizacije života na području koje je bilo okupirano.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.