Obilježavanje 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije ‘Maslenica’: Ovo je povijesna operacija kojom smo najavili konačnu pobjedu u ‘Oluji’

Autor: hina

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač.

Trećim međunarodnim turnirom u sjedećoj odbojci u Sportskom centru Višnjik u Zadru u subotu ujutro počelo je obilježavanje 22. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica kojom je oslobođeno područje koja je privremeno zaposjeo velikosrpski agresor te je ponovno povezan sjever i jug Republike Hrvatske.

Na turniru u organizaciji zadarskoga kluba O.K.I. šest je sudionika – Hrvatska reprezentacija u sjedećoj odbojci, klubovi iz Splita, Šibenika i Knina, te dva kluba iz BiH, među kojima svjetski i europski prvaci “Fantomi” iz Sarajeva.

Otvarajući turnir zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta je rekao kako mu je čast što upravo ovim turnirom počinje obilježavanje akcije Maslenica.

“Ovo je povijesna operacija kojom smo, ne samo porazili neprijateja i oslobodili zaleđe Zadra, nego smo i najavili konačnu pobjedu u Oluji 1995. godine”, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta.

Središnja svečanost održat će se u srijedu, 21. siječnja, kada će obilježavanje početi ujutro budnicom Gradske glazbe trgovima i ulicama Zadra, a nastavlja se polaganjem vijenaca pod Središnjim križem na Gradskom groblju, te na Spomen obilježju 3. Imotske bojne 4. gardijske brigade i Mimohodom postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama.

Sveta misa za Domovinu u zadarskoj crkvi sv. Šime bit će služena u 11 sati, a u 12 sati u Kazalištu lutaka promocija dokumentarne knjige “Operacija Maslenica – sjećanje sudionika” autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnadića.

Obilježavanje traje do utorka, 27. siječnja, a osim brojnih sporstkih susreta braniteljskih udruga, održat će se i niz predstavljanja knjiga, predstava i predavanja.




Operacija Maslenica, oslobodilačka operacija Oružanih Snaga RH i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, planirana je i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Oslobođeni su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi minirali i neuspješno digli u zrak, kao odmazdu za osobađanje Maslenice.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi Glavnog stožera HV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.




U snažnim napadima velikosrpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.