Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE: Od najavljene sanacije mostova opasnih po život, čini se, neće biti ništa

Autor: Dnevno.hr

Prema podacima Ministarstva prometa, u Hrvatskoj na autocestama i državnim cestama ima ukupno 2837 mostova koji su stari između 15 i 20 godina.
Nakon što je Ministarstvo graditeljstva zatražilo službeno očitovanje 25 gradova, Ministarstvo je došlo do zaključka kako ni jedan veliki grad u Hrvatskoj nema plan održavanja mostova, piše Dnevnik.hr.

“14 gradova je nažalost samo odgovorilo, a 11 gradova nije niti odgovorilo na zahtjev ministarstva. To je krajnje neodgovorno. Ova dva grada koja su odgovorila s najobilnijom dokumentacijom, Rijeka i Vinkovci, su dostavili konkretne podatke o tome što su do sada poduzimali na održavanju”, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Vinkovci su poslali podatke za dva mosta, a Rijeka za 13 mostova. A gradovima koji nisu poslali zadovoljavajuće odgovore država ne može propisati kazne.

“Krećemo s upozorenjima i onda država može djelovati putem svoje građevinske inspekcije. Ako je to bitno, zatvoriti takav most”, dodaje Uhlir.

Prema podacima Ministarstva prometa, u Hrvatskoj na autocestama i državnim cestama ima ukupno 2837 mostova koji su stari između 15 i 20 godina. Čak 16 mostova spremno je za sanaciju korita i donjeg ustroja mosta, iako oštećenja još uvijek ne utječu na stabilnost objekata.

Mostovi preko rijeke Save su stariji i time u gorem stanju. Prema analizi Instituta IGH, samo u Zagrebu neki oblik sanacije treba 6 od 8 mostova.

U najlošijem stanju u Zagrebu je Most slobode. Izgrađen je prije 59 godina, a u posljednjih 20 godina na njemu nije bilo veće sanacije. Iako je natječaj za obnovu objavljen početkom godine, ali do danas radovi nisu počeli. Prema analizi IGH, ukupni troškovi sanacije mostova u Zagrebu penju se na 257 milijuna kuna.




Ministarstvo graditeljstva poslat će već od idućeg tjedna ponovljeni poziv gradovima da dostave tražene podatke.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.