Obavještajne službe istražuju ‘antihašku grupu’ na čijem su čelu Tuđman, Rebić i Gugić?

Autor: dnevno.hr

Prema izvorima Novog Lista, djelatnici obavještajnih službi i policije su istragu o topničkim dnevnicima usmjerili prema trojici nekadašnjih šefova vojnog segmenta obavještajne zajednice.

Nekadašnji časnici vojne sigurnosne službe (SIS), koji su od 1997. do 1999. bili zaduženi za smišljeno opstruiranje hrvatske suradnje s Haškim sudom, našli su se pod intenzivnom istragom djelatnika obavještajnih službi i policije koji već mjesecima istražuju nestanak tzv. Topničkih dnevnika iz operacije ‘Oluja’, piše Novi list. SIS-ove operativne akcije ‘Haag’ i ‘Sigma’ imale su za cilj minoriziranje uloge Hrvatske i BiH u ratu, sakrivanje optuženih za ratni zločin i zatajenje dokumenata od tribunala koji bi mogli kazneno kompromitirati Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Antu Gotovinu, Mirka Norca i druge.

Jedini SIS-ov operativac iz ‘antihaške grupe’ koji je bio pod domaćom istragom o topničkim dnevnicima je Marin Ivanović koji je u međuvremenu postao član Gotovinina istražiteljsko-odvjetničkog tima. Međutim, Ivanović je ‘slabija karika’ ako se u obzir uzmu Miroslav Tuđman, Markica Rebić i Ante Gugić koji su bili šefovi vojnog segmenta za obavještajne zajednice u drugoj polovini devedesetih kao i idejni autori svih hrvatskih protuhaških operacija od početka 2000. godine.

Ono što je najviše zainteresiralo Haško tužiteljstvo je prosudba te ‘anitihaške državne grupe’ iz 1999. koja Haagu zabranjuje dostavljanje zapovijedi generala Gotovine iz ‘Oluje’ i generala Norca iz akcije ‘Medački džep’ kao i dokumenata vezanih za državnu politiku. Određeni dio navedenih ljudi nakon 2000. se pridružio obranama nekih haških optuženika dok je nekolicina njih ostala u obavještajnom sustavu, međutim, nitko od njih osim Ivanovića nije bio ozbiljnije ispitivan o sudbini nestalih materijala o upotrebi topništva u ‘Oluji’.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.