Foto: Goran Mehkek / CROPIX

O TOME MU OVISI EUROPSKA KARIJERA: Ovo je razlog radi kojeg Plenković izbjegava prijevremene izbore

Autor: Iva Međugorac

 Iako je premijer Andrej Plenković za saborskom govornicom za iduću godinu najavio rast plaća zaposlenicima u državnoj upravi i javnom sektoru, to nije zadovoljilo njegove koalicijske partnere iz HNS-a pa sada najavljuju da će sagu kojoj svjedočimo posljednjih dana raspetljati na izglasavanju proračuna kojega nemaju namjeru ispoštovati, ukoliko se ne ispoštuju njihovi zahtjevi. Upravo stoga nametnulo se pitanje, je li kucnuo čas za prijevremen izbore. No, kada se to pitanje potegne niz je argumenata koji idu u prilog tome da bi se izbori doista mogli održati prije reda, ali jednako tako i niz argumenata koji ukazuju da od toga neće biti ništa. U HDZ-u se tamo može čuti da izvanredni izbori nisu opcija koju odbacuju, ali ipak, smatraju da je za to bolo i pogodnijih trenutaka budući da je sada stranački rejting na klimavim nogama.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se HDZ-ovci u javnom prostoru prepucavaju s HNS-om, koji ih ucjenjuje, a idealna prilika za izvanredne izbore drže u vladajućoj stranci bila je onda kada je Plenković iz koalicije izbacio Most, sada kada je tu priliku propusrio raspisivanje izbora ove zime bilo bi dosta nezgodno osobito stoga što su sada svi u stranci fokusirani na kampanju za predsjedničke izbore, koja će biti kompleksna i neizvjesna. No, ono što muči izvore bliske Plenkoviću jest to što ne postoji jamstvo da će se situacija po njega, i po stranački rejting popraviti nakon predsjendičkih izbora, u posebno nezavidan položaj dovesti će se ako Grabar-Kitarović izgubi izbore. Pitanje je osim toga, hoće li Plenković iduće parlamentarne izbore uopće i dočekati u fotelji šefa svoje stranke, jer ako se oni održe u redovnom vremenu, koncem naredne godine moguće je da on više neće biti prvi čovjek svoje stranke, pošto bi se prema HDZ-ovom statutu unutarstranački izbori trebali održati u proljeće iduće godine.

Problem za Plenkovića, kada je o izborima riječ svakako leži i u tome što je dobar dio javnosti revoltiran, stječe se dojam da nad Vladom baš nitko nema kontrolu, a ozbiljan revolt osjeti se i u HDZ-u u kojem su ogorčeni time da im stranke koje oni održavaju na političkom životu diktiraju pravila po kojima će vladati državom. Dok se HDZ-ovci između sebe čupaju, u SDP-u se situacija stabilizirala, Zoran Milanović oko sebe okuplja ljevicu kao predsjednički kandidat Partije, s druge strane Plenkovićev HDZ izgubio je koalicijski potencijal pa bi i to mogao biti jedan od problema za raspisivanje izbora, osobito onih prijevremenih jer je pitanje s kime će uopće nakon izbora moći sastaviti Vladu.

No, s druge strane dio HDZ-ovaca drži da je baš stoga sada dok se oporba nije udružila zgodan trenutak da se na prepad ide na izbore, ali opet pitanje je na koji će način HDZ povratiti konzervativne birače koji su im na europskim izborima otkazali poslušnost. Argument kojega Plenkovićevi kadrovi izvlače kao as iz rukava za izbore koncem godine jest taj što će u tom slučaju on moći sastavljati liste za Sabor, što bi značilo svojevrsnu eliminaciju protivnika na unutarstranačkim izborima. No, što to Plenković uopće nudi biračima za eventualne prijevremene izbore? Na njima će se pojaviti kao onaj koji nije htio dići plaće prosvjetarima, što svakako eliminira dio birača koji bi na glasačkom listiću zaokružili njegovu stranku. osim toga, Hrvatska naredne godine predsjeda EK, a to je nešto što Plenković neće riskirati, tih pola godine iznimno su mu značajni za nastavak karijere izvan hrvatskih okvira. Upravo zato malo je vjerojatno da će HNS išta postići svojim prijetnjama, jer Plenković ima namjeru zacrtati ono što je ostvario.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.