O klanjanju u Splitu očitovala se policija i Islamska zajednica! Evo što kažu!

Autor: Dnevno

Društvenim mrežama jučer se proširio video iz Splita, na kojem sedam pripadnika islamske vjere klanja na parkingu. Nakon brojnih reakcija građana, po pitanju ove situacije oglasili su se i iz splitske policije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Budući da se radilo o javnoj gradskoj površini, upitali su splitsku policiju je li njihovim ponašanjem na rubu parkirališta u Tolstojevoj ulici, prekršen zakon, odnosno narušen javni red i mir.

“Slijedom objavljenih fotografija samoinicijativno smo obavili provjere i utvrdili da osobe tijekom zadržavanja na navedenom mjestu svojim ponašanjem nisu počinili prekršaj, niti kazneno djelo, te u tom smislu nije bilo potrebe za policijskim postupanjem”, odgovorili su iz policije za Slobodnu Dalmaciju.

Osim toga, navode kako protekla dva dana nisu zaprimili pozive građana koji bi tražili postupanje policije u tom slučaju, tek do jutros u 2.15 minuta kada se netko osjetio uznemirenim, pa je putem aplikacije MUP – Sigurnost i povjerenje poslao fotografiju građana snimljenu 23. ili 24. travnja.

Iako policija tvrdi jedno, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj kazao je drugo, odnosno, za molitvu na javnoj površini nije bilo nikakvog opravdanja.

“Vjernicima je obveza obavljati molitvu, međutim, uzimajući u obzir da je od Tolstojeve u Splitu, gdje je nastala snimka, do obližnjeg molitvenog prostora svega nekoliko stotina metara, onda ovakav potez nema nikakvog opravdanja. Tim više što danas svi imaju informaciju o vremenu obavljanja molitve (putem raznih aplikacija i sl.), mjestu gdje se nalaze molitveni prostori (vjernici koji vjeru razumiju i prakticiraju se o tome na vrijeme informiraju i prije putovanja), a i počelo je ljetno računanje vremena, gdje između dnevnih molitvi imate minimalno nekoliko sati razmaka, što je i više nego dovoljno da se izorganizirate, posebno ako ste turist kao osobe sa snimke i da obavite molitvu na adekvatnom mjestu”, odgovorili su  iz Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Sve u svemu, vjerski propis nalaže da je molitva obavezna, tu nema spora, ali, napominju, uvijek birate da to bude na mjestu koje će omogućiti da je obavite u što mirnijem okruženju, što, prema njihovom odgovoru, parkiralište definitivno nije.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.