NY Times o povlačenju hrvatskih vojnika UN-a s Golana

Autor: hina

- Hrvatska je demantirala prodaju oružja bilo Saudijskoj Arabiji ili sirijskim pobunjenicima. No, gospodin Milanović je rekao da su izvješća o prodaji dovela hrvatske vojnike u opasnost i da ih je bio primoran povući, jer se njihova sigurnost više nije mogla jamčiti - navodi list.

Američki dnevni list The New York Times izvijestio je u četvrtak o odluci Hrvatske da povuče svoje vojnike iz promatračke misije UN-a na Golanu, ističući da je kao povod odluci poslužilo izvješće toga lista od 25. veljače o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji.

– Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da će njegova zemlja povući svoje vojnike iz mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni nakon izvješća da je Hrvatska dostavljala oružja antivladnim borcima u Siriji – navodi list.

U izvješću se objašnjava da Hrvatska ima gotovo 100 vojnika koji služe u misiji UNDOF-a, zaduženoj za održavanje krhkog mira između izraelskih i sirijskih snaga u demilitariziranoj zoni duž granice na Golanu, uspostavljenoj nakon prekida vatre s kojim je završen rat 1973. godine.

– Odluka da povuče vojnike iz tog područja uslijedila je nakon što je New York Times u ponedjeljak izvijestio da je Saudijska Arabija osigurala veliku kupnju pješačkog oružja u Hrvatskoj – piše list.

NY Times ističe da je Zagreb opovrgao prodaju oružja, ali su objavljena izvješća ugrozila sigurnost hrvatskih plavih kaciga na Golanu.

– Hrvatska je demantirala prodaju oružja bilo Saudijskoj Arabiji ili sirijskim pobunjenicima. No, gospodin Milanović je rekao da su izvješća o prodaji dovela hrvatske vojnike u opasnost i da ih je bio primoran povući, jer se njihova sigurnost više nije mogla jamčiti – navodi list.

U izvješću se citiraju riječi premijera Milanovića sa sjednice vlade, kojima je objasnio da su unatoč opetovanim demantijima vlade, izvješća NY Timesa i drugih medija dovela do toga da hrvatski vojnici 'više nisu sigurni'.
– Želimo da se vrate kući živi i zdravi – rekao je hrvatski premijer.

List ponavlja navode iz prvog članka kako je, prema američkim i zapadnim dužnosnicima, u prosincu oružje ostalo iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih, preko Jordana počelo stizati do pobunjenika koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada u Siriji.

Od tada je, rekli su dužnosnici, nekoliko transportnih zrakoplova s oružjem napustilo Hrvatsku.
– Jugoslavensko oružje koje prethodno nije viđeno u sukobu, uključujući bestrzajne topove, jurišne puške i strojnice, počelo se pojavljivati u spotovima koje su sirijski pobunjenici postavili na YouTube – dodaje NY Times.

Ta infuzija oružja je, prema Timesu, označila aktivniji pristup u pružanju pomoći naoružanoj oporbi u Siriji, kao protuteža iranskoj potpori Asadovoj vladi.

Američki list, pozivajući se na ocjene analitičara, navodi da je Hrvatska prije ustanaka Arapskog proljeća imala relativno snažne političke i gospodarske odnose s Damaskom, ali je od tada čvrsto stala uz pobunjenike, pridržavajući se sankcija EU-a protiv Asadova režima, dajući financijsku pomoć sirijskim izbjeglicama i priznajući sirijsku oporbu kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.