Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NUŽNA OSTAVKA MINISTRA: ‘Ako se hitno ne LUSTRIRA PRAVOSUĐE, građani će SAMI KRENUTI PRESUĐIVATI!’

Autor:

Mnogim neovisnim analitičarima teško je oteti se dojmu da se spektakularnim ranojutarnjim uhićenjima menadžera Agrokora htjelo odvratiti pozornost nikad ogorčenije javnosti sa sramotne presude Tomislavu Horvatinčiću – na novu predstavu DORH-a i USKOK-a. Čini se da su upravo zato i požurili s uhićenjima najbližih ‘Gazdinih’ suradnika.

No, bez obzira na taj već viđeni manevar (novinari pojedinih redakcija unaprijed su znali za super tajnu akciju?!), hrvatska javnost neće tako lako zaboraviti neviđenu sramotu i nepravdu koju nam je još jednom priredilo kvarno hrvatsko pravosuđe. Mislimo, dakako, na skandalozne okolnosti vezane uz oslobađajuću presudu Tomislavu Horvatinčiću, ali i na brojne druge afere – od nepravde nanesene roditeljima preminule Dore Šitum, do nepravdi koje se svakodnevno nanose brojnim ovršenim i blokiranim građanima i njihovim obiteljima.

Zanimljivo je, međutim, da usred serije dosad najvećih skandala u pravosuđu u hrvatskoj povijesti, još nismo čuli da je prstom mrdnula Pravosudna inspekcija, tijelo za koje, zbog nedjelovanja i skrivanja od javnosti, malo tko u Hrvatskoj uopće zna da postoji.

Nismo, osim toga, čuli ni vidjeli da je ministar pravosuđa ponudio ostavku, što bi u sličnim okolnostima učinio svaki ministar pravosuđa u iole uređenoj zemlji.

O svemu navedenom razgovarali smo s pravnim ekspertom, zviždačem i bivšim saborskim zastupnikom, Perom Kovačevićem.

”Već godinama govorim da u Republici Hrvatskoj pravna država ne funkcionira, a najbolji dokaz za to je slučaj Horvatinčić, ali i afera Agrokor, Sanaderov slučaj, afera Agram i brojni drugi nikada riješeni slučajevi. Stalno svjedočimo spektakularnim privođenjima, ali bez presuda. Pitanje je koliko je DORH uopće dorastao aferi Agrokor. Što se tiče Pravosudne inspekcije, ona toliko ‘ radi’, da nitko i ne zna za nju! I kao saborski zastupnik tražio sam da Pravosudna inspekcija počne napokon djelovati, da istraži brojne nepravilnosti u pravosuđu, no oni ni makac. Svakome je jasno da je Horvatinčić govorio jedno na prošlom suđenju, a da u novoj presudi piše nešto sasvim drugo. Prvo je tvrdio da je pokušao upozoriti Talijane, da je vikao i mahao im, a sada su ga proglasili nevinim, jer je pao u nesvijest?! Cijela ta farsa oko suđenja je toliko sramotna, da sramotnija ne može biti. Toliko smrdi da je neizdrživo”, zgraža se Pero Kovačević.

Dodaje potom da se pod hitno mora provesti funkcijska lustracija u hrvatskom pravosuđu, prije nego što postane prekasno.

”Pravosuđe je posve kontaminirano i lustracija je nužna da bi i sudove i DORH i poreznu upravu i ministarstvo pravosuđa te druge institucije očistili od kompromitiranih kadrova i da napokon profuncionira pravna država. Svatko tko je bio na poziciji s koje je trebao djelovati, a nije djelovao, ili je zataškavao korucpiju ili kriminal, taj mora biti zauvijek uklonjen iz pravosuđa. Ako se to pod hitno ne učini, građani bi mogli sami početi presuđivati, jer je očito da nemaju povjerenja u pravosuđe. To je najgore što nam se može dogoditi”, upozorava Kovačević.

Napominje zatim da bi ministar Bošnjaković morao ponuditi ostavku, ne toliko zbog svoje krivnje, mada i on – prema Kovačevićevu mišljenju – snosi dobar dio krivice, već da ukaže na neodrživo stanje u pravosuđu.

”U drugim članicama EU ministri daju ostavku za puno manje skandale od ovoga. Hrvatska je članica EU, a hrvatsko pravosuđe je u komi, kao u niti jednoj drugoj državi. Stanje je neodrživo te je stoga nužno hitno djelovanje, odnosno provjetravanje zagađenog pravosuđa”, zaključuje pravni ekspert i prijavitelj korupcije Pero Kovačević.

Zbog svega navedenog, zatražili smo hitno očitovanje ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića.

Ministar ne odgovara na pitanje hoće li dati ostavku

”Što radi Pravosudna inspekcija, dok nam sudstvo bilježi nevjerojatne i sramotne skandale, poput pristranog suđenja Horvatinčiću od strane sutkinje Šupe, poput dodatnog kažnjavanja roditelja preminule djevojčice Nore Šitum, poput masovnih ovrha na osnovu nepostojećeg duga, izmišljenog duga, preuveličanog duga…?  Je li Pravosudna inspekcija pokrenula nadzor nad Općinskim sudom u Šibeniku i Županijskim sudom u Šibeniku te nad sutkinjom Šupe? Ako nije, zašto nije?

Nije li Pravosudna inspekcija već trebala reagirati zbog činjenice da sutkinja Maja Šupe nije dozvolila da se na ponovljenom suđenju kao dokazni materijal koriste skice koje je ranije crtao Horvatinčić o položaju jedrilice na koju je naletio, tekstovi u medijima te zapisnik u kojima je detaljno opisano kako je Horvatinčić govorio o tome kako je pokušao upozoriti Talijane da se maknu (sada tvrdi da je pao u nesvijest?!), potom nalazi nezavisnih vještaka koji tvrde da Talijan ne može biti kriv…? Osjeća li se ministar  Bošnjaković odgovornim za velike i brojne skandale te pravosudne sramote?

Prometni stručnjaci zaključili su da je oslobađajuća presuda velika sramota za pravosuđe te da ona poziva vozače da se razbahate, da ne poštuju prometne propise te da, u slučaju nesreće sa smrtnim posljedicama, na sudu tvrde da su pali u nesvjest. Kako to komentira ministar Bošnjaković?

Brojni analitičari tvrde da bi zbog ovako sramotnih presuda građani mogli početi pravdu uzimati u svoje ruke, jer je povjerenje u pravosuđe dotaknulo samo dno: više nitko ne vjeruje u neovisnost pravosuđa, svi su uvjereni da je hrvatsko pravosuđe do dna korumpirano. Činjenice takvo stanje potvrđuju (nema pravomoćnih presuda niti za jednu veliku aferu, nema u zatvoru korumpiranih visokih dužnosnika, sudski procesi traju desetljećima…). Osjeća li se ministar Bošnjaković odgovornim za ovakvo stanje?

Osjeća li se gospodin Bošnjaković odgovornim za katastrofalne posljedice Ovršnog zakona, jer je on bio resorni ministar kada je zakon donesen? Osjeća li se odgovornim za brojna samoubojstva ovršenih i blokiranih građana, za brojne oboljele, za porast broja oboljelih od depresije, tumora, te drugih bolesti, pogotovo među ovršenim i blokiranim građanima, za masovno iseljavanje ovršenih građana iz Hrvatske, da demografsku katastrofu, za stalni rast duga blokiranih građana, za činjenicu da najveći dio tog duga čine kamate i troškovi odvjetnika, javnih bilježnika, FINE, a ne stvarni dug građana, za činjenicu da u Hrvatskoj imamo čak 330.000 blokiranih građana te da njihov ‘dug’ iz dana u dan raste?

Osjeća li ministar Bošnjaković grižnju savjesti zbog svega navedenog?  Hoći li ministar Bošnjaković podnijeti ostavku zbog brojnih skandala u pravosuđu te potpunog gubitka povjerenja hrvatskih građana u hrvatsko pravosuđe?”, upitali smo glasnogovornicu te Kabinet ministra, Ministarstva pravosuđa.

I premda su nam tajnice potvrdile da su upit zaprimile, odgovore do objave ovog teksta nismo dobili.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.