28.05.2017., Zagreb - Hrvatski sabor je, obiljezavajuci Dan Hrvatskoga sabora, sedmi put, pocevsi od 2013., organizirao Dan otvorenih vrata. Ova manifestacija se u pravilu odrzava dva puta godisnje, u prigodi obiljezavanja Dana Hrvatskoga sabora 30. svibnja i u prigodi obiljezavanja Dana neovisnosti 8. listopada. Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora privukao je i ove godine brojne posjetitelje svih uzrasta, od predskolske djece do umirovljenika, hrvatske gradjane, ali i posjetitelje iz inozemstva. Osim programa razgledavanja Sabora, velik dio posjetitelja imao je prigodu susresti se i razgovarati s predsjednikom Hrvatskoga sabora. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

NOVOSTI U PRORAČUNU: Božićnice za umirovljenike i socijalno ugrožene građane

Autor: Hina

U ovogodišnjem osječkom gradskom proračunu za božićnice umirovljenicima I socijalno ugroženim građanima namijenjeno je 1,25 milijuna kuna, a božićnice će biti isplaćene svim umirovljenicima koji imaju prebivalište na području Osijeka, čija primanja ne prelaze iznos od dvije tisuće kuna u mjesecu studenome, najavili su u utorak u osječkoj Gradskoj upravi.

 Prvi potpredsjednik osječkog Gradskog vijeća Drago Šerić najavio je na konferenciji za novinare da će se božićnice umirovljenicima isplaćivati na temelju ispisa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

 Umirovljenici su razvrstani u tri skupine – prva su oni koji imaju mirovinu do 1.000 kuna i oni će dobiti 300 kuna božićnice. Druga skupina su umirovljenici s mirovinom od 1.001 kune do 1.700 kuna i njima je namijenjena božićnica u iznosu od 200 kuna, a treća skupina su oni koji imaju mirovinu od 1.700 do 2.000 kuna, koji će dobiti 100 kuna božićnice.

 Božićnice će se početi isplaćivati idućeg tjedna na kućnu adresu putem Hrvatske pošte.

 “Prema podacima koje imamo, pravo na božićnicu ostvaruje 5.225 umirovljenika, od čega ih je 350 u prvoj skupini, 2.675 u drugoj i 2.200 u trećoj skupini. No, očekujemo da će taj broj biti veći jer će sigurno biti novih umirovljenika i onih koji su promijenili adresu”, rekao je Šerić i dodao kako je to nešto manji broj umirovljenika koji ostvaruju pravo na božićnicu u odnosu na prijašnje godine.

 Razlog tome je taj što je Vlada u ovoj godini u dva navrata provela indeksaciju rasta mirovina, pa je određen broj umirovljenika prešao cenzus od 2.000 kuna. Stoga ću za 2019. godinu predložiti gradonačelniku podizanje cenzusa na minimalno 2.200 kuna, najavio je Šerić.

 Dodao je kako će osim umirovljenika, božićnice od 200 kuna dobiti i 24 beskućnika koji su smješteni u osječkom Centru za prihvat beskućnika.




 Pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić rekao je kako pravo na božićnicu ostvaruju i socijalno ugrožene osobe, pri čemu će se nositeljima prava na troškove stanovanja isplatiti božićnica od 300 kuna, a nositeljima prava na pomoć u prehrani božićnica od 200 kuna.

 Tome treba pridodati i djecu iz socijalno ugroženih obitelji do 15 godina starosti, koja će dobiti poklone u vrijednosti 300 kuna, i to paket slatkiša vrijedan 100 kuna i 200 kuna putem poklon-kartice Zagrebačke banke. Time se broj osoba koji će biti darivani povodom Božića penje na oko devet tisuća, a ukupni troškovi na 1,9 milijuna kuna, zaključio je Kristić.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.