fbpx

Novinari ustali u obranu otpuštenog Veljka Jančića

Autor: Damir Kramarić

Aleksandar Stranković, Robert Zuber, Maja Sever, Lela Knežević i drugi novinari izašli su izvan porte da bi iskazali podršku svom otpuštenom kolegi.

Incident na porti Hrvatske televizije, gdje su zaštitari spriječili ulazak Veljka Jančića, bivšeg koordinatora emisije Hrvatska uživo i jednog od kandidata za novog ravnatelja, u prostor HRT-a, u drugi je plan bacio današnju sjednicu Programskog vijeća HRT-a i otvaranje kuverta s prijavama kandidata za mjesto glavnog ravnatelja.

Jančić je, naime, u dvorište HRT-a ušao u automobilu Hašima Bahtijarija, člana Programskog vijeća, no zaštitari su ga kasnije zamolili da napusti dvorište HRT-a, jer su, kako su objasnili, dobili stroge upute da ga bez posebne dozvole ne puštaju u zgradu.

Jančić: Ispod časti mi je zvati Popovca


– Otkad su mi uručili otkaz, u zgradu HRT-a mogu ući samo uz posebnu dozvolu v.d. Glavnog ravnatelja Josipa Popovca, kojega bih za dozvolu trebao zvati svaki dan. No nakon svega što mi je smjestio, više ga ne želim zvati i moliti za dozvolu, jer to mi je ispod časti. Danas sam morao ostati vani, a ne znam što bi se moglo dogoditi sutra – ističe Veljko Jančić, Popovčev protukandidat za glavnog ravnatelja HRT-a, kojemu su brojni novinari Hrvatske televizije danas došli iskazati podršku. Aleksandar Stranković, Robert Zuber, Maja Sever, Lela Knežević i mnogi drugi izašli su izvan porte te tako iskazali podršku svom otpuštenom kolegi.

Na treći po redu natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a prijavilo se, da podsjetimo, 20 kandidata od kojih je 18 dostavilo valjanu dokumentaciju. Članovi Programskog vijeće HRT-a s njma će razgovarti idućeg tjedna.

Podsjetimo da se za glavnog ravnatelja ponovno kandidirao vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Josip Popovac, kao i bivši urednik Hrvatske uživo Veljko Jančić. Osim njih kandidirali su se i pomoćnik glavnog ravnatelja Damir Šimonović, direktor Hrvatskog radija (HR) Duško Radić, urednik u informativnom programu Nikola Kristić, urednica satelitskog programa HTV-a Karolina Vidović Krišto, novinari Goran Rotim, Branimir Farkaš, Nada Prkačin, urednik religijskog programa Mario Raguž, redatelj Branko Debeljak, te šef tehnike HR-a Marko Malnar.

Promjene u glasovanju za glavnog ravnatelja

Tu su još i kandidature Joze Rajkovače, Borisa Gregorića, Zoran Kalinića, Mate Pavkovića, Branimira Ježića i Marka Ugarkovića, dok su zbog nepotpune dokumentacije odbijene kandidature Marijana Hodaka i Emila Čića.

O točnim terminima razgovora s kandidatima članovi vijeća će odlučiti naknadno, a nakon što im kandidati predstave svoj program pristupit će izboru glavnog ravnatelja za što je potrebna dvotrećinska većina članova vijeća.
Protekla dva natječaja za čelnika HRT-a su propala jer nitko od kandidata nije dobio potrebnih osam glasova članova vijeća koje je nakon toga uvelo promjene u glasovanju. Sada svaki vijećnik ima na raspolaganju 15 bodova koje će moći raspodijeliti na kandidate. Jednomu će kandidatu moći dati najviše pet bodova. Pet kandidata koji tako skupe najviše u drugome će krugu ponovno pokušati prikupiti osam potrebnih glasova vijećnika.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.