Screenshot/N1

Novinari Klarić i Klauški ‘oprali’ Plenkovića: ‘Vlada je potpuno kapitulirala! Nema boljeg opisa!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Novinari Jasmin Klarić iz Telegrama i Tomislav Klauški iz 24 sata gostovali su u Točki na tjedan na Televiziji N1.

Što se tiče novih trzavica na relaciji Vukovar – Penava – Plenković, Klauški smatra da je to ovaj put, za razliku od onoga prije godinu dana, puno opasnije za Plenkovića.

“Dolaze mu predsjednički i unutarstranački izbori, a on ima više problema s HDZ-om nego s bilo kim. Bombardiran je s desnice, od Istanbulske konvencije, kad je bilo hoće li se glasati po savjesti, a sad dolazimo do toga hoće li se po savjesti glasati za Škoru ili po stranačkoj stegi za Kolindu Grabar Kitarović. Sad kako dolazi studeni, situacija u Vukovaru se budi i Penava koristi situaciju da udari na Plenkovića”, rekao je Klauški.

“Ova situacija mogla bi se okrenuti protiv predsjednika HDZ-a. Ne bi me čudilo da se u Vukovaru ponovi sramotna situacija s dvije kolone, kao za vrijeme zadnje godine mandata Zorana Milanovića. Penavin napad je puno ozbiljniji zbog tajminga, ali je i žešči i opasniji pogotovo zato što dolazi samo dan nakon što je Plenković rekao da je u HDZ-u čvrsto dogovoreno da se glasa i podržava Kolindu Grabar Kitarović”, rekao je Klarić.

Upitani je li Penava dostojan protivnik Plenkoviću u bitci za šefa stranke, ni Klarić ni Klauški ne misle da Penava sam potencira trzavice s Plenkovićem.

“Ne znam je li on ozbiljan protivnik ili je on eksponent nekog ozbiljnog protivnika, ali ako Plenković tu situaciju ne riješi i ne kazni Penavu, a bogami i Culeja, njegov autoritet u stranci ne postoji. Hoće li se Plenković usuditi i krenuti u takvu vrstu obračuna, to ne znamo”, rekao je Klarić.

“Možda na Culeju istrenirati strogoću, a Penavu možda poštedjeti. Penava i Vukovar užasno je težak problem za Vladu i HDZ. Plenković uvijek mora balansirati, ali nije čovjek koji često prelama stvari preko koljena i njemu će trebati veliki misaoni napor da pređe preko toga”, rekao je Klauški, koji je upitao postoji li doista netko tko bi mogao biti uvjerljiv protivnik Plenkoviću.

“Osoba koja dolazi izdaleka, koja nije formirana u središnjici, teško može izrasti u lidera, ali da za nekoga Penava igra vrlo je lako moguće”, rekao je Klauški.

Što se tiče službene objave kandidature predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za novi mandat, Klarić je postavio zanimljivo pitanje. “Sad je kraj rujna, Kolinda Grabar Kitarović nije objavila službeno kandidaturu, zapitajmo se što bi se dogodilo kad bi ona došla i zahvalila se na suradnji”, upitao je Klarić.

“Plenkovć je doveden u situaciju da je osuđen na Kolindu, a i ona na njega i dovedeni su u pat poziciju da ne znaju što bi jedno s drugim. Sad ne može igrati na Škoru, taj vlak je davno prošao”, rekao je Klauški.

Komentirali su potez Vlade, koja je uvažila sve zahtjeve sindikata oko mirovinske reforme

“Ne postoji nijedan precizniji izraz za to opisati od potpune kapitulacije. Prije stotinjak dana su nas upozoravali da ćemo propasti ako se usvoje sindikalni zahtjevi, a sad su ih prihvatili. Čudi me da imaju obraza ponašati se i pričati da je sve normalno, jer isti ti ljudi trošili su naš novac i skrivali taj trošak, da nas uvjere da će nas sindikalni zahtjevi de facto dovesti na prosjački štap. Danas gledamo kako kažu da to nije nikakav problem, da mirovinska reforma ide dalje. Doista sramota”, rekao je Klarić.

“Čini mi se da Plenković igra igru u kojoj potpunu kapitulaciju pokušava prikazati kao totalnu pobjedu. Ako su doista trošili 2 milijuna kuna da bi objasnili da će država propasti, znači da su ovime kupili vrijeme, ali se ne zna što će biti s Hrvatskom kasnije”, rekao je Klauški.

“Kolika je razina neozbiljnosti ovoga svega je da se u Hrvatskoj već trebalo ići u mirovinu sa 67 godina. Sindikati su već niz godina upozoravali Vladu da prihvati njihove zahtjeve i da sjednu za stol i da dogovore uvjete. Plenković i ministri morali su znati da su sindikati svaki put kad su išli prikupljati potpise istjerali svoje do kraja. To su morali znati, ali očito nisu”, rekao je Klarić.

Klauški smatra da su Vlada i premijer Andrej Plenković povukli taj potez kako bi izgurali mandat do kraja. “Plenković želi što više smiriti situaciju i pacificirati sve i nekako preživjeti do kraja mandata. Vidimo da su Vlade u zadnjim godinama sindikatima išle na ruku. Najbolji sugovornici sindikatima su bile HDZ-ove Vlade, koje su im uvijek izlazile ususret. HDZ je uvijek spremniji izaći ususret populističkim zahjevima, jer ih to održava na životu”, rekao je Klauški, dodavši da se mirovinska kriza ovim potezom nije riješila.

“Mirovinsku krizu vodimo nekoliko godina, ali i dalje ne znamo gdje smo s tim. Vrlo je vjerojatno da će se ta kriza prolongirati od izbora do izbora. Koliko sindikati mogu izboriti taj referendum i kad on treba biti, to će se vidjeti. Plenković je zasad uspio smiriti situaciju, ali vidjet ćemo dokad će to dalje ići”, rekao je Klauški.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.