Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NOVI SKANDAL NA POMOLU! HRT SE OPET TRESE OD AFERA: Poništava se natječaj za glavnog ravnatelja?

Autor: Iva Međugorac

Još jedna ozbiljna afera mogla bi se uskoro ponovno splesti oko Hrvatske radiotelevizije, čiji bivši ravnatelj Kazimir Bačić, produženi godišnji odmor provodi u Remetincu.

Naime, nedugo nakon Bačićeva privođenja uslijedila je njegova smjena, vodstvo Televizije preuzeo je privremeno Renato Kunić, a u međuvremenu je raspisan natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a koji bi prema tvrdnjama upućenih mogao biti poništen budući da je nezakonit.

Predsjednik Nadzornog odbora Mladen Čutura uvjeren je kako ne postoji razlog za njegovo poništenje, no nakon što je Pravna služba HRT-a dobila mišljenje profesora Viktora Gotovca sa zagrebačkog Pravnog fakulteta utvrđeno je da bi nezakoniti natječaj trebalo poništiti kako bi se raspisao novi.

Pali na Zakonu o hrvatskim braniteljima

I prije te Gotovčeve analize ovom se temom bavio specijalizirani portal Teatar.hr napominjući kako bi natječaj trebao biti poništen pošto u njemu nisu poštovane posebne odredbe iz Zakona o hrvatskim braniteljima, koje su izostale i na natječaju za intendanta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, gdje je u Kazališnom vijeću također sjedio Čutura u trenutku raspisivanja natječaja.

Radi se inače o odredbama temeljem kojih u natječajima koje raspisuju javne službe i ustanove prednost pri izboru imaju nezaposleni branitelji i članovi njihovih obitelji ukoliko imaju jednake uvjete kao ostali kandidati.

Inače je devetero kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a ovoga tjedna predstavilo svoje programe pričemu su uglavnom isticali potrebu vraćanja povjerenja građana u HRT i njegovu modernizaciju te transformaciju u istinski javni servis svih građana.

Predstavljeni programi

Na tribini u Novinarskom domu svoje planove i program prezentirali su tako Sanja Ivančin, Gordana Grandov, Dražen Miočić, Ivo Kujundžić, Nikola Kristić, Dario Špelić, Ivica Zadro, Dražen Rajković i Željko Valentić, a od poznatih kandidata pozvanih na tribinu nisu se odazvali Robert Šveb, Anita Šimić Bitunjac i Anja Šovagović Despot.




Ivančin je producentica na HRT-u koja je istaknula kako prvo treba postići povjerenje građana prema HRT-u ocijenivši kako je ono trenutno na niskoj razini. Povjerenje bi Ivančin vraćala postizanjem bolje kvalitete, ali i dobrom organizacijom.

Bivša rukovoditeljica HRT-ovih financija Grandov kao bazne teme naglasila je novu organizaciju javne radiotelevizije, poboljšanje unutarnje I vanjske komunikacije te financijsku konsolidaciju i tehnološku inovaciju. Ujedno je naglasak stavila na uspostavu povjerenja među zaposlenicima.

Plenkovićev favorit?

Urednik HTV-a 4 Dražen Miočić naglasio je kako je pogrešna percepcija promatrati HRT samo kroz prizmu informativnog programa, podsjećajući da javna radiotelevizija ima nemjerljiv doprinost kulturi, znanosti i obrazovanju napominjući da u budućnosti treba provesti ulaganja u modernizaciju kako bi u uvjetima sve veće borbe na tržištu u cijelosti ostvarila funkciju javnog servisa.




Navodni Plenkovićev favorit Ivan Ivo Kujudnžić poručio je da javna radiotelevizija može ići naprijed novom organizacijom sustava, zadržavanjem kvalitetnih novinara i urednika, montažera, snimatelja i drugih medijskih profesionalaca. Ovaj urednik HRT-ova programa za Hrvate izvan Hrvatske založio se za smanjenje plaće glavnog ravnatelja koja trenutačno iznosi oko 25.000 kuna.

Rezao bi ovaj potencijalni ravnatelj plaće rukovodstva, a dizao plaće montažera i snimatelja među kojima ima onih s primanjima od 5.000 do 6.000 kuna mjesečno. Novinar i urednik HRT-a Kristić također je naglasio važnost modernizacije i prilagodbe novim korisnicima, dok je Špelić kao urednik Hrvatskog radija i NO HRT-a iz redova zaposlenika ocijenio da na HRT-u vlada organizacijski nered radi čega se založio za smanjenje broja rukovoditelja i defniranje njihove odgovornosti.

HRT po njemu HRT mora zadržati i unaprijediti svoju funkciju javnog servisa.

“HRT zaostaje”

Radijski urednik i novinar Ivica Zadro naglasio je kako su osnove njegova programa transparentnost i modernizacija.

”HRT je nekada prednjačio u tehnološkim inovacijama, ali sada zaostaje”, detektirao je Zadro koji smatra da Dnevnik više ne može biti središte informativnog programa jer vijest u realnom vremenu može biti objavljena kroz sve kanale i formate.

Ekonomski stručnjak, novinar i nekadašnji član NO Dražen Rajković podsjetio je kako se natječaj odvija u nenormalnoj situaciji jer je bivši ravnatelj u Remetincu, a on dramatičnu situaciju planira popravljati oštrim rezovima.

Informativni program po Rajkoviću je zapušten, a nevjerojatnim smatra to da s toliko novinara i kapaciteta HRT kaska u proizvodnji vijesti. HRT konačno treba prestati biti katedrala duha, ocijenio je novinar Željko Valentić dodavši kako ga je zaprepastilo to što je HRT svoj istraživački magazin ”Labirint“ emitirao u 4 ujutro.

”Smisao javnog servisa je informacija, a to danas nemamo” kazao je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.