Foto: Robert Fajt / CROPIX

NOVI PROBLEMI ZA PLENKOVIĆA! Pritišću ga Pupovac i Kajtazi: HDZ-ovci kipte! Dosta im je ucjena

Autor:

Iako premijer Andrej Plenković pokušava ostati hladan na probleme koji posljednjih dana potresaju vladajuću koaliciju, razloga za zabrinutost itekako ima. Naime, turbulencije u vladajućim redovima izazvao je pad zagrebačkog GUP-a, zbog čega je u pitanje dovedena suradnja na nacionalnoj razini između HDZ-a i Bandićevih saborskih ‘žetončića’, koji Plenkovićevu Vladu održavaju na životu. Krizu s Bandićem, koja se tek treba rasplesti, po svemu sudeći odlučili su iskoristiti manjinski saborski zastupnici, koji u tom prostoru vide vlastitu priliku, a u skladu s time prilično žestoku poruku poslao je predstavnik romske nacionalne manjine, Veljko Kajtazi.

”Ako se u odnosu HDZ-a i Vlade RH prema romskoj nacionalnoj manjini i meni kao legitimnom manjinskom predstavniku i koalicijskom partneru nešto hitno ne promijeni, u petak idućeg tjedna neće me vidjeti na glasanju u Saboru”, poručio je Kajtazi na svojem Facebook profilu.

O stanju u vladajućim redovima očitovao se i šef SDSS-a, Milorad Pupovac. Kazuje kako se ne želi petljati u unutarstranačke izbore u HDZ-u, ali je poručio kako bi ga čudilo da se ne potegne pitanje manjina u HDZ-ovoj kampanji. “Legitimno pitanje je sudjelovanje pripadnika manjina u političkom životu i suodlučivanju”, naglasio je.

Upitan kako bi manjine mogle surađivati s potencijalnim predsjednikom HDZ-a, Mirom Kovačem, Pupovac je odgovorio kako ne želi sudjelovati u HDZ-ovoj kampanji.

“Mi nemamo interesa nikome davati podršku, bilo direktno bilo indirektno. Pratimo s velikim interesom kakve stavove imaju pojedini kandidati, ne samo po pitanju manjina nego o setu pitanja od kojih ovisi budućnost demokratskih institucija i demokratskih vrijednosti u zemlji”, rekao je Pupovac pa onda između redaka provukao zahtjeve koji bi iz SDSS-ovih redova uskoro mogli stići na Plenkovićevu adresu. Naime, SDSS je nezadovoljan provedbom operativnog plana Vlade za nacionalne manjine. “Mogu samo konstatirati da se ne provodi operativni plan za nacionalne manjine. Ako se to nastavi, o našim stavovima ćemo se izjasniti nakon izbora “, kazao je Pupovac.

Sva ta kazivanja ne sjedaju najbolje Plenkoviću jer dolaze u nezgodnom trenutku kada se ionako stabilnost njegove vlade klima, a s druge strane tu su i unutarstranački izbori u HDZ-u, gdje se sve manje uspijeva skriti nezadovoljstvo zbog podaničkog odnosa vladajuće stranke prema manjim koalicijskim partnerima, na čije pritiske šef Vlade Plenković nerijetko pristaje bez jasnih kriterija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.