Patrik Macek/PIXSELL

NOVI PRIJEDLOG PREMIJERA: ‘Bilo dobro da prionemo izradi novog Zakona o referendumu’

Autor: Hina

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se pristupiti izradi novog Zakona o referendumu ocijenivši kako postojeća regulativa ima dosta praznina.

“Čini mi se da bi, s obzirom na činjenicu da postojeća zakonska regulativa ima dosta praznina, bilo dobro da prionemo izradi novog Zakona o referendumu koji bi na jedan precizniji i jasniji način regulirao sve ono što nije trenutno dovoljno kvalitetno regulirano. I s time se, mislim, slaže većina aktera u javnosti”, rekao je Plenković na sjednici Vlade nakon što je prihvaćeno izvješće Ministarstva uprave koje je pokazalo da građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu uspjele prikupiti potreban broj od 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisao državni referendum o izmjenama izbornog zakonodavstva odnosno o ukidanju Istanbulske konvencije.

Ministar uprave Lovro Kušćević rekao je da je izrada novog Zakona o referendumu u prijedlogu plana normativnih aktivnosti za iduću godinu. “Upravo kako bi se cijeli ovaj postupak napravio što je moguće transparentnijim i kako bi se omogućilo bolje i kvalitetnije sudjelovanje građana u referendumima kao jednom poželjnom obliku izjašnjavanja”, rekao je Kuščević.

Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.

Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.

Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj zalagala se za otkazivanje tzv. Istanbulske konvencije.




Inicijativa Narod odlučuje u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u Saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest. Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u Sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje.

U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu.

Obje inicijative potpise su prikupljale od 13. do 27. svibnja.




Vlada je 2. kolovoza zadužila Ministarstvo uprave za koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnosti svih potpisa iz zahtjeva za raspisivanje državnih referenduma, te Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova za provjeru zakonitosti prikupljanja potpisa.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.