Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NOVI PODACI EUROSTATA: Čak 14 posto Hrvata radi u inozemstvu

Autor: dnevno.hr

Prema novim podacima Eurostata Hrvati su na ljestvici radnika koji su radili izvan svoje domovine 2017. godine bili na trećem mjestu, s udjelom od 14 posto.

Stopa zaposlenosti iseljenih Hrvata mnogo je viša nego ona Hrvata koji su ostali u domovini, 79,8 u odnosu na 63 posto, podaci su koje je objavio Eurostat.

Sveukupno se iz Hrvatske u druge članice Europske unije, zaključno s podacima za 2017. godinu, iselilo 348.000 radno sposobnih građana, a među njima je nešto više od 60 tisuća onih koji su visokoobrazovani. Najvišu stopu rasta iseljenih građana s visokim obrazovanjem ima Portugal – čak 78 posto.

U deset godina udio hrvatskih radnika u dobi od 20 do 64 koji žive u nekoj članici EU povećao se s 12,2 na 14 posto matične populacije. Najmanje se sele Nijemci, samo 1 posto, zatim Britanci. 1,1%. te Šveđani i Francuzi – 1,3 posto. Hrvatska je u deset godina povećala udio radnih migranata s 12,2 na 14 posto za 1,8 postotnih poena, dok se udio Rumunja izvan matične države više nego udvostručio

Podsjetimo, sloboda kretanja radnika jedna je od temeljnih prava Europske unije, a situacija koja se kao posljedica toga događa u Hrvatskoj je sve veći nedostatak radne snage, prenosi Dnevnik.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.