fbpx
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

NOVI NAJVAŽNIJI PLENKOVIĆEV SAVEZNIK: Spojio ih je premijerov omiljeni ministar

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković u posljednje vrijeme radi bez predaha, uz korona krizu na intenzivniji angažman predsjednika Vlade primorao je serijal potresa na Banovini, no osim što se bavi krizama, Plenković se priprema za lokalne izbore te nastoji stabilizirati stanje u svojem HDz-u kojega je unazad nekoliko tjedana potresao niz neugodnih afera. Da je spreman okrenuti posve novu stranicu sa strankom na čijem je čelu, potvrđuje nam i niz premijerovih bliskih suradnika koji napominju da bi prvi korak ka tom putu mogla biti eliminacija vječnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za što bi premijeru saveznik trebao biti iskusni menadžer Damir Vanđelić.

”Plenković i Vanđelić u zadnje se vrijeme sve češće čuju i sastaju, premijeru ga je preporučio Tomo Medved koji je s njim još od ratnih dana u odličnim odnosima, a Plenković Medvedu doista bezrezervno vjeruje, međutim, odnos između njega i Vanđelića doista je prerastao te posredničke odnose, njih dvojica mogu se sada već smatrati prijateljima, Plenković mu vjeruje, ovaj ga je oduševio svojom smirenošću i iskustvom i moguće je da će Vanđelić stasati u jedan od najvažnijih premijerovih savjetnika”, objašnjava naš sugovornik blizak premijeru. Da Plenković ima razloga vjerovati ovom menadžeru vidljivo je i iz njegove bogate i besprijekorne biografije. U vladajućoj stranci Vanđelić je inače iznimno cijenjen, a bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predlagala ga je 2015. godine za premijera u svojoj ekspertnoj Vladi.

Uz posao obnove Zagreba ovaj menadžer predsjeda NO Ine te je donedavno bio član NO Croatia banke, a njegovo preuzimanje zagrebačke obnove Plenković je tjednima pripremao.

I bez ovih menadžerskih akvizicija Vanđelićeva biografija prilično je intrigantna, posebice onaj dio koji se tiče Domovinskog rata budući da je 12. rujna 1991. zarobljen u Hrvatskoj Kostajnici, u glinskom logoru proveo je 173 dana, razmijenjen je tek u petom pokušaju. Iako su dani u logoru na njega ostavili velikog traga Vanđelić se po završetku fakulteta zapošljava u Plivi, nakon toga odlazi u belgijski Interbrew, jedno je vrijeme boravio u inozemstvu, a u Hrvatsku se vraća da bi se zaposlio kao direktor investicija u Adris grupi. Od tada cijelu svoju karijeru veže uz Adris gdje je bio na raznim funkcijama.

Sada su pred njime novi izazovi, a moguće i posve nova, politička karijera.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.