fbpx

Novca za pobjednike na međunarodnim natjecanjima iz znanja nema, ali će se dodijeliti nagrade učenicima za najbolje radove na temu ‘antifašizma!”

Autor: Marcel Holjevac

Jučer smo pisali o tome kako ove godine, nakon deset godina, prvi put neće biti dodjele 'Oskara znanja' najboljim učenicima, državnim prvacima i pobjednicima na međunarodnim olimpijadama iz raznih područja znanosti. Vijest je to koja velike medije i javnu TV, izgleda, ne zanima. Ali, neki će ipak biti nagrađeni...

Mjesec dana prije nego što je portal srednja.hr objavio vijest kako ove godine neće biti dodjele “Oskara znanja” učenicima koji su pobijedili na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja, na dan smrti “ljubičice bijele”, zadarski antifašiti objavili su natječaj za učenike s nagradama, na temu “Antifašizam danas”. Pa kad već državna agencija za odgoj i obrazovanje nema pišljivih 150.000 kuna za najam NSK i organizaciju dodjele nagrada za tristotinjak najboljih učenika u Hrvatskoj, budućih znanstvenika koji će po svoj prilici završiti u Njemačkoj i SAD, kako bi bar na simboličnoj razini pokazala da cijeni rezultate i uspjeh, izgleda da Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije imaju poneku ustašku kunu u antifašističkom džepu. Ali naravno, ne za najbolje učenike, nego za najveće mlade antifašiste.

Antifašizam jučer, danas, sutra… 

Miljenko Letinić i Nikola Šušak, čelnici udruga, objavili su: “Tijekom ove 2015. godine cijela Europa i dijelovi svijeta obilježavaju pobjedu nad fašizmom, tom najvećom pošasti 20. stoljeća. Uz Dan Pobjede i Dan EU, ove godine obilježavamo 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom, nacizmom, ustašama i četnicima i 20. godišnjicu Oluje. Naši preci, dalmatinski partizani, uz podršku većine građana masovno su se uključili u borbu protiv talijanskih fašista koji su nam htjeli zatrti naš hrvatski jezik, prekrstiti nas na talijanska imena i prezimena, izbrisati kao narod u Dalmaciji”… i nakon nešto trkeljanja o antifašizmu, zaključuju : “Hrvatski antifašistički pokret koji je u sebi udruživao sve narode i narodnosti koje su tih godina izabrali put borbe i časti u borbi protiv fašističkih, nacističkih agresora i domaćih njihovih sluga, svrstao je modernu Hrvatsku u red zemalja antifašističke koalicije i ona sa pravom obilježava ovu godišnjicu sa svim slobodoljubivim narodima i pojedincima svijeta. Odluke AVNOJ-a i ZAVNOH-a koje su vratile matici Hrvatskoj područja Istre, Rijeke, Primorja i Zadra te Međimurja i Baranje, a koje su uključene u temelje moderne Republike Hrvatske današnju državu predstavljaju kao člana međunarodne zajednice i demokratskih asocijacija”


Želimo da u to uključimo mlade naraštaje, a posebno srednjoškolce i studente. Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije objavljuje Natječaj za literarne radove na temu: ANTIFAŠIZAM DANAS”, kaže se u priopćenju koje je prenio portal Zadar danas.  Radovi mogu biti u obliku proznog teksta i poezije, kažu. Dakle, partizanske pjesmice su dobrodošle.

… a tu su i nagrade

Autori tri najbolje ocijenjena rada bit će nagrađeni besplatnim boravkom u “Ljetnoj školi mira u Savudriji” koju organizira Savez antirfašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Za putne troškove i džeparac svakom nagrađenom učesniku Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra dodjeljuje 500 kuna. Nije ni loše, kad se uzme u obzir da bi mala Varaždinka, pobjednica međunarodnog natjecanja koje organizira “American Computer Science League”, dobila samo plastični kipić na svečanosti koju je AZOO do sad organizirao za pobjednike međunarodnih natjecanja u znanju i državne prvake, njih tristotinjak svake godine. Kad smo kod te agencije, spomenimo da je u istraživanju jednog portala prošlog tjedna upravo ta agencija dobila Oskara neradništva, jer je od 127 zaposlenih na radnom mjestu zatečeno njih 39. Antifašizam se u ovoj zemlji očito više cijeni nego neke tamo kapitalističke gluposti s kompjutorima i to. U doba dok sam ja išao u školu, također su se organizirala natjecanja u poznavanju staza revolucije i života Druga Tita, pa su oni koji su znali najviše detalja o legendarnoj Titovoj svinjskoj glavi kojom je nahranio braću i sestrice dok su se roditelji jedno tri dana opijali na nekoj seoskoj svadbi dobivali vrijedne nagrade. A najbolje su prolazili oni koji su napamet znali nabrojati sve brdske i proleterske divizije i brigade, i njihove zapovjednike, i što je Boško Buha jeo večer prije napada na njemački bunker. Vjerojatno je zato ta država i propala, među inim razlozima, jer je više cijenila beskorisna znanja o “najvećem sinu” nego bilo kakva konkretna, koja ni tamo nisu bila na cijeni.

Uglavnom, na stranu sad nebuloze iz samog priopćenja “antifašista”, primjerice to da su oni antifašisti jer su im se očevi borili u Drugom svjetskom ratu (antifašistička varijanta one pjesme, ja ustaša i moj ćaća bio, valjda se boračka mirovina i status naslijeđuje jedno pet generacija). Ili nepismenosti tipa “Želimo da u to uključimo”, umjesto hrvatskog “želimo u to uključiti”. Ili besmislice tipa “Najbolje ocijenjena tri rada bit će nagrađeni besplatnim boravkom” (valjda će boravkom biti nagrađeni autori, a ne radovi). Antifašisti ionako nisu nikad previše držali do znanja, osim poznavanja antifašizma i raznih izmišljotina iz naše bliže povijesti.

Kome treba znanje?

U trideset i više godina, reklo bi se, ništa se nije promijenilo. “Sve je isto samo njega nema”. Antifašističke zdrave treba očito ojačati mladima.  Što će uostalom državi s najviše uhljeba i birokrata u Europi znanje? Mlade u tvornice i rudnike, ne u školske klupe i fakultete! Alija Sirotanović nama treba, i 16 tona mrkog ugljena u smjeni, pa nek si Stahanov grize muda od muke! Kakve sad tu neke nagrade za znanje, kad nam je antifašizam sveti ugrožen! Osim toga, te nagrade najboljim učenicima su ionako bile očita diskriminacija! Onda se djeca koja ih nisu dobila, koja nisu pobijedila na natjecanju iz znanja, osjećaju loše. Zato ih trebamo ukinuti i svima poručiti da svi trebamo biti jednako tupi i neuspješni, kad već ne mogu svi biti pametni i pobjeđivati na informatičkim i matematičkim olimpijadama! Gdje je tu jednakost svih? Vrednovati uspjeh i znanje, tako kapitalistički, tako nepravedno! Učenje i znanje, osim znanja o revoluciji, stvara male buržuje, a buržuji su kontrarevolucionarni elementi, uostalom. Što je falilo jednom Đuri Pucaru Starom ili Džemalu Bijediću, nepismeni bili ljudi pa svejedno daleko dogurali, još su i sveučilišta prozvali po njima! Svima po lopatu i marš na radne akcije! Čemu uopće služe te nagrade osim da bi se neuki i glupi osjećali “diskriminirano!?” To je otprilike način na koji antifašisti rezoniraju, reklo bi se. Ne mislim pritom na ove zadarske, oni bar cijene “svoje”. Mislim na državne vlasti, i AZOO. Koji je trošio milijune na razne besmislene projekte, ali za državu mizernih 150.000 kuna za te nagrade – nema. Uostalom, na proslavi 70. godišnjice oslobođenja prošlog mjeseca Zadra je bila i ministrica “pipl mast trast as” Ingrid Antičević Marinović, rame uz rame s tamošnjim antifašistima koji su ovaj natječaj i raspisali, kao živi dokaz da u Hrvatskoj možete biti tulavi i neuki, predmet opće sprdnje zbog svog neznanja, i svejedno postati ministar. Treba li đacima boljeg dokaza koliko se u ovoj zemlji cijeni znanje? A koliko “antifašizam”? Jer Ingrid sigurno nije došla tu gdje jest zbog pameti i znanja! Ali zato žena cijeni antifašizam, koji joj je sve omogućio! U antifašističkoj državi, ona je ministar: u zemlji znanja, čistila bi podove u ministarstvu. Ili posluživala u kafiću.
Čitava situacija me podsjetila na jednu prijateljicu iz mladosti, koja je završila medicinu s prosjekom ocjena 5.0. Ili točnije, gotovo 5.0: jedini ispit na kom je dobila bijednu trojku je bio onaj iz “Općenarodne obrane i društvene samozaštite”, dok je sve drugo položila s čistom glatkom peticom. Što na medicini nije zanemariv uspjeh. Kad sam je pitao zašto je zanemarila jedino taj najlakši ispit, iz kog su svi imali peticu, pa i oni koji su studirali deset godina i skupljali dvojke na petom izlasku, rekla je kako nije htjela niti knjigu otvoriti, iz principa. Jer ONO i DSZ nema veze s medicinom, znanjem, ni pameću, samo s pranjem mozga. Naravno, danas je ugledna znanstvenica u Americi. I tamo je nitko ne pita za ONO i DSZ. A nama su ostali uglavnom oni koji su iz ONO i DSZ imali čistu peticu, pa su temeljem ideološko političke podobnosti postali ministri i direktori. A o svemu ostalom ionako pojma nemaju. Ali, to je paradigma odnosa našeg društva prema znanju i pameti. Lijepo je vidjeti da su u ovom društvu prioriteti tako dobro posloženi. Ideologija naprijed, ostali stoj!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.