FOTO: Random Generator / Ilustracija

Nova pošast poharala škole! Zaboravite Modrića: Ovi bezveznjaci uzor su vašoj djeci

Autor: Marin Vlahović

Jutarnji list objavio je tekst o stanovitoj Petri Dimić, poznatijoj pod virtualnim nadimkom “Samo Petra”, koja je izazvala zgražanje vatrogasaca i javnosti, svojom neumjesnom i neopravdanom kritikom vatrogasne intervencije na Pagu.

“Samo Petra” se obratila fanovima i sljedbenicima na Youtube i društvenim mrežama ovim riječima:

“Tek sad su se sjetili ugasiti požar, tek sad su poslali kanader! Ovo vam je Hrvatska, samo da vidite što se ovdje događa… Znači, mi šest sati stojimo ovdje, smrzavamo se, neću vam govoriti ništa lijepo, jer ovo je katastrofa… Četiri sata smo spavali vani na hladnoći dok gori požar oko nas, u žbunju smo spavali“, požalila se Petra Dimić auditoriju koji broji stotine tisuća dječaka i djevojčica u Hrvatskoj i takozvanoj regiji.

Petra ima 19 godina, a život joj se svodi na šminkanje, stavljanje umjetnih trepavica, noktiju i zabavu. Kao jedna od najpopularnijih “influencerica”, Petra od navedenih radnji, sasvim dobro i zarađuje. Dodatno je promoviraju i neki manistream mediji koji su postali poligon za razvoj budućih influencera i youtubera, ikona pučkoškolaca koji sanjaju da će jednog dana postati popularni kao i njihovi idoli. Ta ideja popularnosti, koja nije zaslužena sportskim podvizima, rezultatima ili pameću, svakako je privlačna velikom broju klinaca koji se žele izdići iz sivila ovog društva.

Prije Samo Petre, Glorije Berger, Denisa Domiana i drugih youtubera ili “stubera”, postojale su Rozga, Severina i Jelena Veljača. Uz dužno poštovanje, danas su one zastarjele i sve manje privlačne nadolazećim generacijama. Slična sudbina, barem u Hrvatskoj, očekuje i Ellu Dvornik, jer se stalno traže nova i svježa lica. Stotine tisuće klinaca iz školskim klupa sanja o slavi ostvarenoj kratkim youtube videima, odnosno V-blogovima.

Odrasli u tome ne vide poantu

Mi odrasli u tome svemu ne vidimo nikakvu poantu, ali ako imamo klince između 10 i 15 godina, ne možemo izbjeći ovu tematiku. Djeca se više ne igraju u parkovima. Prazne su livade i školska igrališta, a čak i kada vidite skupinu klinaca vani, oni se ne igraju, nego tipkaju po mobitelima i gledaju Youtube snimke svojih idola. Većina razgovora, rasprava i svađa vrti se oko toga tko je bolji youtuber ili koliko tko ima pretplatnika. Želja za popularnošću je tolika da klinci od deset godina otvaraju lažne profile na youtubu i onda “lajkaju” te prate sami svoje objave. Česti su i sukobi, pa i razna podmetanja. Razredni kolege i prijatelji, jedni drugima pišu negativne komentare ili “dislajkaju” video uratke iz čiste zavisti i tržišne potrebe obračunavanja s konkurencijom, jer na vrhu nema dovoljno mjesta za sve. Oni, koji ne uspiju prikupiti respektabilan broj pratitelja, tzv. “subova”, osuđeni su na školsko ruganje, pa i svojevrsni izgon iz društva.

Opasan efekt na dječju psihu

U jednom tekstu, teško je nabrojati i sažeti sve opasnosti efekta ovog fenomena na dječju psihu, no jedno je sigurno. Djeca nikad nisu bila ovoliko razdražljiva, nestabilna, pa i nezdrava kao danas. Višesatno piljenje u ekrane mobitela i računala, uz sasvim neprimjeren, primitivan i štetan sadržaj, već sada ima nesagledive posljedice na buduće generacije.

Raspadom SFRJ i socijalizma, urušio se jedan sustav vrijednosti koji je trebao zamijeniti drugi, ali to se nikada nije dogodilo. U nekoj drugoj zemlji, domoljublje i čovjekoljublje bi postali općepriznate društvene vrijednosti koje konstanto rađaju i proizvode nove uzore klincima. Na žalost, oni koji su nominalno propagirali domoljublje i solidarnost, nikada nisu stajali iza svojih riječi. Dapače, djelima, odnosno nedjelima, zločinima i pljačkom, ogadili su samu riječ kod šire populacije i time minirali temelje sustava vrijednosti, koji je tek trebalo izgraditi.

Više ne postoje nikakvi društveni autoriteti. Nema ličnosti koja može javno progovoriti bez opasnosti da se sa njenim društvenim porukama netko ne krene sprdati ili manipulirati. Sve je relativno. Ništa nije trajno, ni postojano. Kada premijer države za vlastitu zemlju kaže da je “slučajna”, onda uistinu nešto ne valja, kako s premijerom, tako i samom državom i društvom koje ju tvori.

Za Denisa Domiana, Samo Petru i Gloriju Berger, zna više klinaca nego za Filipa Hrgovića, Bornu Čorića i Mirka Filipovića. U stvari, poprilično smo sigurno da su mnogi “youtuberi” klincima važniji i popularniji, čak i od Luke Modrića, koji prema nekim kolegama, nije zaslužio da bude uzor mladeži. Nasuprot krvi, znoju i suzama, te životnim pričama o trnovitom usponu, djeci se prodaju bajke o milijunima sljedbenika, velikom novcu i slavi bez prave muke i rada.

Naravno, za to nisu krivi Samo Petra, Denis Domian i drugi youtuberi, nego mi u cjelini, kao društvo koje nije uspjelo stvoriti nikakve istinske i neupitne vrijednosti. A pravi problem nije u tome što je izvjesna Petra Dimić rekla o intervenciji vatrogasaca na Pagu, nego zašto je, za njezino mišljenje, ikoga uopće briga.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.