fbpx
FaH

NOVA PLJUSKA: Srbija nas preskočila, propali smo dublje i na ovoj svjetskoj listi!

Autor: dnevno.hr

Doing Business metodologija mjeri točno određena područja. Kada se precizno sagleda metodologija Svjetske banke, valja saznati tko su TOP 5 OTPORNICI rješenjima koja bi vrlo lako Hrvatsku dovela primjerice (barem u TOP30, ako ne već u TOP 20)

Hrvatska je s 43. mjesta u svijetu prema Doing Business 2018 izvješću Svjetske banke skočila na 51. mjesto. Istovremeno, Srbija je pala na hrvatsko 43. mjesto.

Hrvatska nije najgora u Uniji, već se može zadovoljiti zbog primjerice Malte i Belgije. Dok su nordijske i anglosakonske zemlje već poznate po lakim uvjetima za stvaranje vrijednosti, u TOP20 se nalaze baltičke zemlje koje su posao već odradile jer su se oduprijele oronuloj rusko-socijalističkoj ostavštini. Hrvatska se i dalje muči zbog nasljeđa oronulog kontinentalnoeuropskog i jugoslavenskog pravnog nasljeđa te sporih registarskih i administrativno-sudskih procesa iz djelokruga 4 resora – pravosuđe, energetika, graditeljstvo i financije + Grad Zagreb.

Hrvatska se bodovno u odnosu na prošlu godinu nije realno pogoršala u odnosu na sebe, već su neki drugi postali bolji – konkurentniji. Rezultati se operativno-provedbeno odnose na 2016. godinu, odnosno na sve prošle godine kada su se određene reforme uglavnom odgađale zbog straha od odvajanja iz zone udobnosti i zamjeranja OTPORNICIma. Stoga i odgode iz dugoročne prošlosti i ove godine dolaze na naplatu. U tom smislu, niti jedna iskusna politička opcija (koju je hrvatski narod naravno demokratski birao) nema razloga da (racionalno) pokuša profitirati vezano uz ovo izvješće. Loše zakone su izglasavali određeni saborski zastupnici, bez da znaju o kakvim učincima odlučuju. Također, kod bilježenja rezultata u izvješća bitan je i određeni vremenski odmak kako bi se provedba provjerila u praksi.


Doing Business metodologija mjeri točno određena područja. Kada se precizno sagleda metodologija Svjetske banke, valja saznati tko su TOP 5 OTPORNICI rješenjima koja bi vrlo lako Hrvatsku dovela primjerice (barem u TOP30, ako ne već u TOP 20).

1. Suci (neovisni puževi) – Ministarstvo pravosuđa kao izvršna vlast ne može se miješati u rad sudske vlasti koja je neovisna. Kako onda osigurati da suci prestanu gnjaviti buduće poduzetnike tražeći ih obrazloženja imena tvrtki, ako ih već ne odbiju? Srećom će se 2018. proces registracije trgovačkog društva digitalizirati i bitno pojednostaviti, nakon dugogodišnjih otpora Ministarstva pravosuđa i povezanih sistemskih interesenata. Kako onda osigurati da se skrate dugotrajne stečajne procedure? Slično je i s registracijom vlasništva za što je moguće i rješenje putem brzog izvansudskog tijela.

2. Bilježnici (start-up carinici) – Ministarstvo pravosuđa je zakonski propisalo (a saborski zastupnici u nekom trenutku izglasali) da morate otići fizički kod javnog bilježnika kako biste ovjerili osnivački akt prije upisa u sudski registar. Pritom morate platiti i jednu pristojnu cijenu kako bi se neki od bilježnika (čiji broj je ograničen) obogatio. Srećom, tijekom 2018. više neće trebati navedena obveza ako ćete trgovačko društvo osnivati putem sustava e-Građani.

3. Grad Zagreb (komunalni i vodni nametnici) – Obzirom da se prema metodologiji gleda glavni grad, trošak ishođenja građevinske dozvole u Zagrebu je više od 25 veći nego u Varšavi. Zašto Grad Zagreb nije sposoban sniziti iznos komunalne i vodne naknade kako bi se snizio trošak ishođenja građevinske dozvole? Naravno da bi Grad Zagreb onda trebao racionalizirati troškove svoje prekomjerne administracije kako bi bilo dovoljno novca za ulaganja u komunalnu infrastrukturu uslijed rezanja navedenih naknada. Rastrošna zagrebačka birokracija je dakle problem, a zna se tko je šef.

4. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja (lokacijski dopusnici) – Navedeno ministarstvo je prije nekoliko godina napravilo određeni pomak smanjivši broj procedura za ishođenje građevinske dozvole te uvevši e-dozvole. Tada je ukinuta lokacijska dozvola, kako bi se nedavno vratila.

5. Hrvatska gospodarska komora, Hrvatske šume i turističke zajednice (parafiskalni poreznici) – U području plaćanja poreza, gledaju se i glavni parafiskalni nameti. Osim broja poreza, doprinosa i glavnih parafiskalnih nameta nameta gleda se i učestalosti njihovih plaćanja. Tako se HGK članarina (posredstvom Porezne uprave) plaća svaki mjesec, pa se to računa kao 12 poreznih plaćanja. Također, poduzetnici su prinuđeni plaćati naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma te naknadu za turističke zajednice.
Evo i rješenja

Koja su rješenja? Zna se. Koje su dvije ključne riječi? Snaga volje.

Ako se gledaju suštinski uzroci bitan je psihološki moment spremnosti za zamjeranje OTPORNICIma čiji interesi su trenutno moćni, tj. utaboreni i uhljebljeni na način se u ime zaštite „javnog interesa“ narušava javni interes hrvatskog prosperiteta. Nadvladanje navedenih TOP5 OTPORNIKa je ključ kako bi se administrativni i pravosudni procesi ubrzali (manji broj dana), pojednostavili (manji broj koraka) i pojeftinili (manji trošak). Operativno se za 10 mjerenih područja pokrivenih metodologijom radi o zadacima 4 resora – pravosuđe, energetika, graditeljstvo i financije + Grad Zagreb.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.