Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

NOVA PLENKOVIĆEVA VELIKA AMBICIJA! Pomest će konkurenciju: HDZ-u ovo nikada nije pošlo za rukom

Autor:

Na unutarstranačkim izborima u HDZ-u tim premijera Andreja Plenkovića odnio je nadmoćnu pobjedu, konkurenciju je uspješno eliminirao i na parlamentarnim izborima i na tome nema namjeru stati. Pred vladajućom strankom novi je izazov, riječ je dakako o lokalnim izborima, za koje se polako već počinju pripremati, a usredotočeni su na jedan veliki i iznimno važan cilj – osvajanje velikih gradova. Plenković u tome vidi posljednju priliku za stabilizaciju svojeg političkog utjecaja na svim razinama.

Kada je riječ o županijama, tu HDZ ne mora strahovati, njegova stranka ionako vlada većinom županija, no četiri velika grada za HDZ su uvijek bila izazovna. Istini za volju, u Zagrebu, Splitu, Osijeku, pa i Rijeci HDZ dosad nije ni imao adekvatnog kandidata koji bi mogao polučiti konkretniji rezultat, bili su to uglavnom neprepoznatljivi kadrovi koje je stranka u danom trenutku na gradonačelničkim izborima žrtvovala znajući da nemaju nikakve šanse.

U Splitu je, primjerice, na posljednjim lokalnim izborima Andro Krstulović Opara jedva pobijedio Željka Keruma. Na tim posljednjim izborima kandidat HDZ-a za zagrebačkoga gradonačelnika bio je Drago Prgomet, koji je osvojio 5,6 posto potpore birača. Takve rezultate koji izazivaju podsmijeh Plenković više ne želi ponavljati, nošen uspjehom s parlamentarnih izbora, već se sada sprema za pohod na velike gradove te smatra da je teren za to već spreman.

Da je teren doista spreman, može se naslutiti iz rezultata parlamentarnih izbora s kojih je HDZ kao pobjednik izašao i u Zagrebu, i u Splitu i u Osijeku, samo je u Rijeci HDZ ostao na drugoj poziciji, no kako se Obersnel povlači u mirovinu, šef HDZ-a u tome vidi priliku za svoju stranku. Na prošlim lokalnim izborima HDZ-ov kandidat za Rijeku Kristijan Staničić osvojio je 13,95 posto potpore, dok je sada HDZ-ova lista osvojila 26,19 posto. Baš zato Plenković smatra da mu je dovoljno pronaći adekvatnog kandidata i prvi put u povijesti osvojiti Rijeku. Kada je Osijek posrijedi, tu mu ozbiljnu konkurenciju ponovno predstavlja Škorin pokret, osim toga, šef HDZ-a u Splitu više ne računa na Oparu koji je na parlamentarnim izborima osvojio tisućinjak glasova, dok je istodobno i u Zagrebu konkurencija opasna i žestoka.

O potencijalnim kandidatima u HDZ-u se još raspravlja, no Plenković se definitivno fokusirao na osvajanje lokalnih izbora. Ako je suditi po svemu viđenom, ta bi mu se ambicija mogla ostvariti u svibnju iduće godine.

U TJEDNIKU 7DNEVNO ČITAJTE! Ovo je Anja Šimpraga: Istina o djevojčici iz srpske kolone!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.