fbpx
Ilustracija, Foto: Pixabay

NOVA OPTUŽBA: Načelnik koji je spolno uznemiravao četiri policajke, trudnu službenicu poslao na granicu da radi 12 sati dnevno, smetale mu optužbe o privilegiranosti

Autor: Matea Vidić

Protiv načelnika Policijske postaje Gruda u dubrovačko-neretvanskoj županiji, Matko Klarić otvoren je disciplinski postupak nakon što je utvrđeno kako je Unutarnja kontrola dokazala kako je spolno uznemiravao četiri policijske službenice.

One su slučajeve prijavile i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a kako sada javlja Telegram, pravobraniteljica je na njegov teret stavila i diskriminaciju trudne kolegice. Kako tvrde, inače službenica granične policije ostala je trudna pa je tražila premještaj u policijsku postaju na osmosatne smjene jer, uostalom, tijekom 2019. i 2020., pomagala je u sjedištu jer je kronično nedostajalo policijskih službenika. Želja joj je bila i ispunjena, no mjesec dana nakon odluke, načelnik se predomislio pa je vratio na granicu. U očitovanju na prijavu, načelnik je istaknuo kako je odluku donio zbog navodnih anonimnih optužbi kako je službenica povlaštena te da je ljubimica pomoćnice načelnika koja ništa ne radi, a kojoj plaća raste.

U konačnici, trudna službenica nakon te odluke otvorila je bolovanje po naputku liječnice koja se bojala da u smjenama od 12 sati te opasana službenim remenom s oružjem, ali i zbog same pandemije koronavirusa, službenica ne naruši svoje, ali i zdravlje djeteta.

O ovom slučaju oglasio se i sam MUP koji je pak istaknuo kako u Zakonu o policiji nema posebne odredbe za zaštitu trudnica, no zbog istog odgovora, pravobraniteljica je upozorila policiju da se u odnosu prema trudnicama moraju pridržavati svih ostalih propisanih odredbi o radu koje sadrže mjere za zaštitu majčinstva pa je Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj upućena službena preporuka da vode računa o antidiskriminacijskim jamstvima, posebice prema ženama trudnicama i majkama.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.