Flickr

NOVA OPASNOST ZAPRIJETILA JADRANU: smrtonosna morska životinja ubrzo bi mogla stići na našu obalu

Autor: dnevno.hr

Portugalska galija, odnosno portugalska lađica koja spada u skupinu žarnjaka, ali zapravo nije meduza, jedna je od najotrovnijih životinja na svijetu pojavila se u Jadranu. Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara, čovjeku može dodirom nanositi strašnu bol, a može dovesti i do srčanog udara i posljedično smrti

Nedavno je u talijanskim medijima odjeknula vijest da je na obalama regije Puglia, između gradova Pescare i Barija, pronađena portugalska galija.

Kako piše Glas Istre pisanje talijanskih medija, opasna portugalska lađica, znanstvenog imena Physalia physalis, je tropska morska vrsta, koja može biti i smrtonosna, zbog čega su stručnjaci odmah upozorili ljude da se udalje čim je vide. Problem je što je izuzetno atraktivna te odmah privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače. Unatrag nekoliko godina u Italiji je zabilježen i smrtni slučaj žene koja je dirala portugalsku galiju.

Čovjeka može ozlijediti, ali i ubiti ubodom koji izaziva jaku bol. Ubod može dovesti do srčanog udara, a time i smrti. Ovaj žarnjak je tropska morska vrsta, a upozorenje za sve ljude je da se udalje odmah čim ju primijete. Prije nekoliko godina u Italiji je zabilježen jedan slučaj smrti uzrokovan diranjem portugalske lađice.

Ova životinja uočena je i na španjolskoj francuskoj obali. Stoga je potreban poseban oprez, posebno za sljedeću sezonu kupanja.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.