Nova ambicija Krešimira Macana: Je li ovo fotelja na koju cilja? | Dnevno.hr
Patrik Macek/PIXSELL

Nova ambicija Krešimira Macana: Je li ovo fotelja na koju cilja?

Autor: Iva Međugorac

Kada je nedavno čelni čovjek hrvatske Vlade premijer Andrej Plenković angažirao PR stručnjaka Krešimira Macana da se pobrine za njegov rejting, mora da nije ni sanjao epilog kojega će mu ovaj angažman donijeti. Macan, koji o premijerovom rejtingu skrbi za plaću od oko 9000 kuna, ne samo da Plenkoviću nije ispeglao rejting, već je premijer trenutno najnepopularniji političar u zemlji, i to do te mjere da se propitkuje njegov opstanak na ovoj poziciji.

U skladu s time, mora da se u Vladi trebala pronaći glavni i odgovorni za propuste koji su se dogodili, a koji su doveli do zapanjujuće Plenkovićeve nepopularnosti pa je ”glavom platila” Vladina glasnogovornica Sunčana Glavak, koja će umjesto dosadašnje glasnogovorničke funkcije obnašati dužnost saborske zastupnice i posebne savjetnice HDZ-a za medije, a u saborskim klupama zamijenit će novog ministra gospodarstva Darka Horvata. Premda će neki reći kako je Glavak pala zato što joj Plenković zamjera činjenicu da je ona Karamarkov kadar, dobro upućeni u zbivanja u Vladi prepričavaju kako ta bliskost s bivšim šefom HDZ-a nema baš nikakve veze s novonastalom situacijom.

Naime, navodno je upravo Macan taj radi kojeg je iz Vlade otišla njegova kolegica Glavak, jer iako je i on jedan od ključnih, ako ne i ključni krivac za neslavni Plenkovićev rejting, on u svojoj fotelji savjetnika za medije i odnose s javnošću ostaje. Nesuglasice između Glavak i Macana navodno traju mjesecima i to još otkako ga je premijer angažirao, a koncem prošle godine u vladajućoj stranci konstatirali su kako se Plenkovićevi potezi i potezi Vlade ne uspijevaju iskomunicirati na valjan način.

Ulje na vatru dolilo je traženje opoziva Vlade zbog lex Agrokora te lavina kritika koje su se slile na adresu vladajućih koji žive u uvjerenju kako su u slučaju Agrokor odigrali vrhunsku igru. Kako javnost to nije tako percipirala, u igru uskače izbavitelj Macan, koji je spomenimo usput bio angažiran i u Agrokoru po dolasku Antonija Alvareza III, no mandat mu je potrajao svega nekoliko dana, a bio je nazočan i kada je Todorić potpisao prepuštanje svojega koncerna u državi.

Macan uistinu ima dugogodišnje iskustvo u političkom PR-u od lokalnih izbora, do onih u regiji, ali i u organiziranju parlamentarnih izbora, no iskustvo koje ima baš i nije bivalo plodonosnim, ali to Plenkoviću očigledno nije smetalo niti je igralo ikakvu ulogu u njegovom angažmanu. Do trzavice između Macana i Glavak dolazilo je stoga što se nisu mogli složiti oko ideja i prijedloga pa je Macan očito odigrao igru te je izgurao iz Banskih dvora u kojima će on sada biti veliki šef, a imajući u vidu njegovu ambicioznost ne treba odbaciti opciju da baš on preuzme zahtjevnu ulogu vladina glasnogovornika.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.