pixabay

NOĆNA MORA HRVATSKOG PČELARSTVA: Došli laboratorijski nalazi, šteta se mjeri u milijunima! Pčelari potpuno očajni!

Autor: Dnevno

Danas su stigli laboratorijski nalazi nakon masovnog pomora pčela u Međimurju prije mjesec dana.

Kako je objavio HRT u Dnevniku, analiza je otkrila otvore ali u dozvoljenim granicama pa se i dalje ne zna uzrok pomora. Poznato je jedino da nije riječ o zaraznoj bolesti jer bolest ne bi stala na tom području s obzirom da pčele lete pa bi se zaraza sigurno pojavila i u okolnim selima.

U Međimurju potrovani deseci milijuna pčela, pčelari su očajni, te dodaju kako je uzorak uzet prekasno. Šteta se procjenjuje na više od 3 milijuna kuna, ali još nema službenih podataka.

Podsjetimo, nezapamćeni pomor pčela početkom lipnja pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u Međimurskoj županiji koja je zbog toga proglasila i elementarnu nepogodu. Pčelari su odmah tvrdili da su pčele potrovane, a predviđanja su kako se velik dio pčelara od ovoga neće nikada uspjeti oporaviti.

Osnivač PIP-a o pomoru pčela: ‘Prava katastrofa. Neki pčelari neće imati snage krenuti ispočetka, izgubljena je dobit cijele godine!’

KAKO IZDRESIRATI PČELU? Od malog junkija do pirotehničara i lovca na kanabis




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.