Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NOBILO OHRABRIO BiH LOGORAŠE! ‘Mi sada imamo udruženi zločinački poduhvat, hrvatski čelnici umočeni su u…’

Autor: dnevno.hr

"Članovi saveza logoraša nemaju razloga ni osnovu da tuže Bosnu i Hercegovinu. U predmetu Prlić i drugi nigdje se ne spominje odgovornost Bosne i Hercegovine", tvrdi Jasmin Mešković, Predsjednik Saveza logoraša BiH

Presuda koju su pozorno pratili logoraši iz BiH, sada im je glavni motiv. S tim su otišli Anti Nobilu koji je uvjeren da tužbu protiv Hrvatske mogu dobiti. Punomoć još nije potpisao, jer prvo želi proučiti međunarodnu praksu, prenose vijesti.hr.

“Mi sada imamo udruženi zločinački poduhvat u kome šef države, ministar obrane, načelnik glavnog stožera su zajedno sa šestoricom u udruženom zločinačkom poduhvatu, dakle hrvatski čelnici su, da tako kažem, narodski rečeno, umočeni u kršenje međunarodnog prava”, rekao je Nobilo.

Odvjetnica Vesna Alaburić koja je u presudi šestorki branila Milivoja Petkovića s tim se ne slaže. “Zato što u toj presudi nije utvrđena odgovornost Republike Hrvatske za zločine koji su počinjeni na teritoriju Bosne i Hercegovine”, tvrdi Alaburić. Potez logoraša danas je uzburkao cijelu političku scenu. “Na temelju ove presude to nije moguće”, kazao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

“U demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da tu nema nikakve osnove za tužbu protiv republike Hrvatske”, tvrdi Tomo Medved, ministar branitelja. “Neću ulaziti u to, ali ja sam uvjeren da Hrvatska nije odgovorna i da ne mora ništa platiti”, kazao je Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa.

Bivši ministar branitelja smatra da su se logoraši obratili na krivu adresu. “Najprije bi Hrvatska trebala biti optužena,a zatim i pravomoćno osuđena da je u Bosni i Hercegovini bila agresor i da je tamo držala koncentracijske logore – da bi se na toj adresi mogli obratiti i tražiti ili nagodbu ili bilo kakvo drugo obeštećenje. Ovako – njihova adresa je Sarajevo”, kazao je Predrag Fred Matić.

“Članovi saveza logoraša nemaju razloga ni osnovu da tuže Bosnu i Hercegovinu. U predmetu Prlić i drugi nigdje se ne spominje odgovornost Bosne i Hercegovine”, tvrdi Jasmin Mešković, Predsjednik Saveza logoraša BiH.

Premijer Plenković i danas je iz Bruxellesa poručio isto: “Haške presude su presude pojedincima, nema odgovornosti država. Haški sud barem ovaj – međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sudio o odgovornosti država.”




Hoće li na kraju doista doći do tužbe protiv Hrvatske – znat će se krajem siječnja, prenose vijesti.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.