Njemačka bez reakcija na Plenkovićev govor u UN-u! Ne zanima ju sadržaj arbitražne presude?

Autor: dnevno.hr

I Njemačka kao i Europska komisija ne žele da u budućnosti zbog nekog presedana imaju problema zbog sličnih takvih graničnih sporova primjerice spora između Srbije i Kosova

Iz Njemačke nema reakcija na premijerov govor u UN-u, javlja Ivana Petrović za Dnevnik Nova TV.

‘Njemačka je, naime, dva dana pred izbore. Bundestag je raspušten, a vlada je u ”leru”. Sve što nije u fokusu izbora je stavljeno u hladni pogon’, kazala je Ivana Petrović koja se iz Berlina javila u današnji dnevnik Nove TV.

“Ali, Njemačka je prva priopćila da Hrvatska mora implementirati odluku arbitražnog suda i to iz više razloga – Njemačka je snažna zemlja koja, što je sasvim jasno, osobito nakon Brexita udara ton cijeloj EU, pa i samoj Europskoj komisiji. I Njemačka kao i Europska komisija ne žele da u budućnosti zbog nekog presedana imaju problema zbog sličnih takvih graničnih sporova primjerice spora između Srbije i Kosova. Negdje u budućnosti. Njih zapravo ne zanima sadržaj arbitražne presude.

Njemačku zanima interes. Ona prije svega ima velik interes u tom dijelu Jadrana. Prije svega luku Kopar koja otvara Sloveniji put na otvoreno more. Oni žele graditi željeznicu kojom bi povezali sa svojim najvećim lukama. Primjerice, lukom Hamburg. I to je dio Jadrana u kojem će se graditi LNG terminal na Krku, terminal za transfer američkog ukapljenog plina prema Baltiku koji izravno u tom slučaju ruši cijenu ruskog plina i konkurira sjevernom toku 2 – njemačko-ruskom plinskom projektu. Tako da je tu više razloga. Smatram da premijer Plenković nije u UN-u izrekao ništa ishitreno, bez snažnih saveznika koji su mu spremni čuvati leđa u ime svojih interesa i nacionalnih interesa RH”, kazala je za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.