‘Njegov čovjek’ drma ministarstvom izvlačeći milijune za svoje projekte

Autor: Iva Međugorac

Berislav Šipuš slovi kao Josipovićev čovjek oko čijeg su se mogućeg imenovanja složili Vesna Pusić i Zoran Milanović.

Ostavka ministrice kulture Andree Zlatar Violić uzdrmala je dio zainteresirane javnosti, ali po svemu sudeći ne i vladajuću koaliciju. Dok njezina stranačka šefica Vesna Pusić poručuje kako s imenovanjem novog ministra ne treba žuriti jer njezin dosadašnji zamjenik Berislav Šipuš zna što treba činiti, premijer Zoran Milanović o ovom nimalo ugodnom slučaju se niti ne oglašava. No, iza kulisa po običaju kuha se posve druga kaša koja neodoljivo miriše na nepotizam, ali i nelogičnost. Naime, premijer Milanović i ministrica Pusić usuglasili su se oko toga da za sada Šipuš ostane na ministarskoj poziciji. Njihovoj ideji usprotivio se tek ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji se založio za to da na čelo ministarstva kulture postavi neke svoje ljude. Ipak, kada se Vesna i Zoki slože jasno je da daljnja rasprava ne dolazi u obzir. Kada je već Vrdoljak podmetnuo pleća za neke svoje ljude, treba se zapitati čiji je čovjek Šipuš, za kojeg se tek treba utvrditi je li zajedno s ministricom Zlatar Violić umočio prste u pekmez.

Ministričin zamjenik Šipuš blizak je Ivi Josipoviću i takozvanom glazbenom lobiju, a jednako tako treba imati na umu da i on spada u skupinu onih koji su imali pravo koristiti službenu karticu. Ako se zna da je Šipuš igrač bivšeg predsjednika tada se treba zapitati uređuje li to Josipović vladu iz sjene? Je li se Milanović u strahu od unutarstranačkog puča priklonio svojem ljutom neprijatelju? I zbog čega je Pusić prevagnula na Josipovićevu stranu, ignorirajući interese svojeg HNS-a? Je li to zato što s bivšim predsjednikom ispija kave dogovarajući neki novi treći put? Ili je to stoga što je se njezini u stranci sve žustrije žele riješiti jer bi na čelu stranke rado vidjeli upravo Vrdoljaka?

Pitanja je doista kao i uvijek podosta, ali neki detalji koji se kriju u Šipuševim aktivnostima u ministarstvu nisu pretjerano ugodne. Naime, dotični je u 2015. godini kao zamjenik ministrice vlastitim projektima dodijelio 30 posto javnih sredstava za glazbu. Točnije riječ je o 2.440.000,00 kn dok mu je gradski Ured za kulturu kojim rukovodi Tedi Lušetić dodijelio dodatnih 1.245.000,00 kuna. Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba do sada su putem Vijeća za glazbu raspodijelili oveća sredstva manifestacijama kojima je upravo Šipuš bio na čelu. Riječ je Ansamblu Cantus, Osorskim glazbenim večerima, Hrvatskoj glazbenoj mladeži te Muzičkom biennalu Zagreb. Muzičkom Biennaleu u kojem je Šipuš bio umjetniči direktor od 1997.-2011. u ovoj godini dodijeljeno je kroz Ministarstvo 850 tisuća kuna, a Ured za kulturu kapnuo je još 500 tisuća kuna. S druge strane izdašna sredstva stigla su i do Ansambla Cantus za projekt Cantus, a tamo se također spominje Šipuševo ime, jer dotični je tako bio umjetnički voditelj od 2001. do 2012. godine., a danas je tamo počasni voditelj. Za 2015. Ministarstvo je Ansamblu dodijelilo 490 tisuća kuna, a gradski ured za kulturu za ciklus Cantus&Lisinski 200 tisuća kuna te za Cantus 55 tisuća kuna. Hrvatska glazbena mladež gdje je Šipuš volonter predsjednik u ovoj godini Ministarstvo je dodijelilo 450 tisuća kuna, a Ured za kulturu 490 tisuća kuna. Te na koncu Osorske glazbene večeri gdje je Šipuš direktovao od 2009. do 2011. godine za ovu godinu dobile su od Ministarstva 650 tisuća kuna. Zanimljivo, zar ne? Kada se sve ove brojke uzmu u obzir treba se još jednom zapitati bez obzira na to čiji je čovjek može li Šipuš povesti hrvatsku kulturu u bolje sutra?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.