FaH

NIZ ODLUKA: Pikanterije sa zatvorenog dijela sjednice Vlade!

Autor: dnevno.hr

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima

Na zatvorenome dijelu današnje, 71. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanak Europskoga vijeća, koji će se održati 14. i 15. prosinca 2017. godine, te stajališta za sastanak Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE Energy), koji se održava 18. prosinca 2017. godine . Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskoga vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.  Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Europskog vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada se Ustavnome sudu Republike Hrvatske očitovala na prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (Narodne novine, broj 32/17) i Zakona o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (Narodne novine, broj 46/17). Cjelovito očitovanje Vlade Republike Hrvatske bit će objavljeno uz odluku Ustavnoga suda.

Vlada je informirana o stanju iskorištenosti ESI fondova u Republici Hrvatskoj.

Usvojen je i Pregled zakonskih i podzakonskih  prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2017. godinu. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Pregled zakonskih prijedloga

Pregled podzakonskih prijedloga

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima:

Ivica Bošnjak imenovan je pomoćnikom ministrice za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Lana Letilović pomoćnicom ministra pravosuđa.

Pomoćnikom ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za provedbu uredbi Europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju imenovan je Dražen Mršić, a pomoćnikom ravnatelja za ekonomske poslove Ivan Serdar.

Razriješena je dosadašnja predsjednica, dio članova, tajnice i zamjenice tajnice Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima, te je imenovana nova predsjednica, dio članova, tajnice i zamjenice tajnice Nacionalnog odbora, kao predstavnici nadležnih ministarstava, institucija i organizacija civilnoga društva.

Razriješeni su: Milanka Opačić, Ana Vlahović Stanić, mr. sc. Jasna Ognjanovac, Marijana Valjan Harambašić, Ines Krajčak, Dejan Dretar, Hrvoje Sadarić, Ankica Paun Jarallah, Đurđica Kolarec, Selma Golubović, Maja Bukša i Danijela Gaube. Novom je predsjednicom Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima, imenovana mr. sc. Marija Pejčinović Burić, po položaju kao potpredsjednica Vlade, novim su članicama i članovima imenovani Marlena Jukić, Duška Paravić, dr. sc. Dean Savić, Anita Matijević, Marija Goatti, Marija Pletikosa, Ante Lončar, Nives Vudrić, Tomislav Ćavar i Mihaela Marušić, dok je tajnicom imenovana Danijela Gaube, a njezinom zamjenicom Mihaela Marušić.

Razriješena je dosadašnja predstavnica Vlade Republike Hrvatske u Mješovitoj komisiji Republike Hrvatske i Katoličke crkve za rješavanje pravnih pitanja Jagoda Botički. Novim je predstavnikom Vlade Republike Hrvatske u toj Mješovitoj komisiji, kao predstavnik Ministarstva uprave, imenovan dr. sc. Mladen Nakić.

Jagoda Botički razriješena je i dužnosti dosadašnje predstavnice Vlade Republike Hrvatske u Mješovitom povjerenstvu Republike Hrvatske i Katoličke crkve za rješavanje gospodarskih pitanja, a novim je predstavnikom Vlade Republike Hrvatske u Mješovitome povjerenstvu imenovan dr. sc. Mladen Nakić, kao predstavnik Ministarstva uprave.

U Mješovitoj komisiji Republike Hrvatske i Katoličke crkve za očuvanje kulturne i umjetničke baštine Katoličke crkve razriješen je dio dosadašnjih predstavnika Vlade i to  Jagoda Botički i dr. sc. Tomislav Sokol.  Dijelom novih predstavnika Vlade Republike Hrvatske, kao predstavnici Ministarstva uprave i Ministarstva znanosti i obrazovanja, imenovani su  dr. sc. Mladen Nakić i prof. dr. sc. Ivana Franić.

U Mješovitom povjerenstvu Republike Hrvatske i Katoličke crkve za rješavanje pitanja katoličkih predškolskih ustanova, katoličkih škola i katoličkih visokih učilišta

razriješen je dio predstavnika Republike Hrvatske i to dr. sc. Tomislav Sokol i Ivan Milanović Litre. Novim dijelom predstavnika Republike Hrvatske u tom su Mješovitom povjerenstvu imenovani, kao predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamić i Vlado Prskalo.

Razriješen je dio dosadašnjih predstavnikaVlade Republike Hrvatske u Mješovitom povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske i crkava, odnosno vjerskih  zajednica za provedbu odredaba Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica i odredaba Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa sklopljenih između Vlade Republike Hrvatske i crkava, odnosno vjerskih zajednica, i to: Marinko Papuga i dr. sc. Tomislav Sokol.  Dijelom novih predstavnika Vlade Republike Hrvatske u tome Mješovitom povjerenstvu izabrani su, kao predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Melita Čičak i Stipe Mamić.

U Mješovitome povjerenstvu Republike Hrvatske i Katoličke crkve za vjeronauk u javnim školama i vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama razriješen je  dosadašnji predstavnik Ivan Milanović Litre,  te je novom predstavnicom Republike Hrvatske u ovo Mješovito povjerenstvo, kao predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, imenovana Lidija Kralj.

Na kraju, Vlada je donijela zaključak kojim se Skupštini društva Brodarski institut d.o.o. predlaže imenovanje mr. sc. Igora Tripkovića za člana Uprave – glavnog direktora društva Brodarski institut d.o.o., a najdulje na vrijeme od šest mjeseci, sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednika i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, jer mu je istekao mandat od 6 mjeseci.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.