Marko Prpic/PIXSELL

NITKO u HRVATSKOJ NE ŽELI PRIMITI svjetski poznatog dobrotvora koji bi OBNOVIO PROIZVODNJU IMUNOLOŠKOG!

Autor:

Dok svakodnevno svjedočimo sve skandaloznijim informacijama o tome kako su hrvatska politika i odabrani tajkun bahatošću, krađom i rasipnošću uništili najveću hrvatsku tvrtku te na rub propasti doveli cijeli gospodarski sustav, gotovo nestvarno djeluje vijest – koju smo dobili – da bi iznimno bogati turski poduzetnik želio ulagati u obnovu proizvodnje Imunološkog zavoda i to ne zbog ekstra profita, već kako bi bolesnima i siromašnima omogućio da se liječe prirodnim interferonom, najboljim lijekom takve vrste u svijetu.

No, skandalozno je da ministar zdravstva, Vlada i Grad Zagreb, kao ni aktualna Uprava Imunološkog, uopće ne reagiraju na informaciju da se napokon pojavio vrlo ozbiljan potencijalni ulagač!

I to ne profiter i muljator, kakvih smo se nagledali u proteklih 27 godina, već jedan od najuglednijih i najbogatijih turskih poduzetnika, koji gradi i ulaže u SAD-u i u Europi, kojega je čak dva puta u posljednje vrijeme primio američki predsjednik Donald Trump, a koji je poznat po tome što najveći dio svog bogatstva troši u humanitarne svrhe.

Investitor zainteresiran za obnovu proizvodnje Imunološkog u Turskoj je, naime, izgradio deset škola, jedno sirotište i stotinjak domova za obitelji teškog imovnog stanja o svome trošku! Sušta suprotnost, dakle, hrvatskom tipu poduzetnika – ala Ivica Todorić. No, takav, očito, Hrvatskoj ne treba!

Portal Dnevno.hr dobio je potvrdu informacije da je dr. Srećko Sladoljev, imunolog Imunološkog zavoda, krajem kolovoza pozvan u Tursku od strane poznatog investitora (želi ostati anoniman dok se posao ne ostvari), radi moguće suradnje u obnovi proizvodnje i razvoja suvremenih pripravaka s prirodnim interferonom.

Sladoljev se odazvao pozivu i razgovarao s turskim biznismenom o mogućnostima obnove proizvodnje prirodnog interferona i o ulaganju u Imunološki zavod te je o svemu kasnije izvjestio Upravno vijeće Imunološkog, kao i bivšeg ravnatelja dr. Benka, potom Ministarstvo zdravstva, odnosno, ministra Kujundžića, Grad Zagreb te Saborsko istražno povjerenstvo o Imunološkom, odnosno, Ivana Vilibora Sinčića.

I premda je bilo očekivano da će se ministar zdravstva istog trena javiti, jer je poznato da agonija Imunološkog zavoda traje već godinama, nitko se Sladoljevu do danas nije javio s povratnom informacijom, koju je turski investitor očekivao…

Zanimljivo je da se bogati turski ulagač, čije fotografije objavljujemo u društvu s Donaldom Trumpom te s dr. Srećkom Sladoljevom, nedavno ponovno sastao sa Sladoljevom, ovoga puta u Zagrebu. Došao je odmah nakon službenog posjeta Srbiji gdje je bio s turskim predsjednikom Erdoganom i u kojoj su dogovorili gradnju autoputa Beograd-Sarajevo. Čak je odgodio posjet Floridi na poziv tamošnjeg guvernera. Više ga je od ulaganja u Floridu zanimalo investiranje u interferon, pripravak koji liječi rak i HPV te koji se pokazao kao najbolji takav lijek u svijetu, no koji se više nigdje ne proizvodi.

I ponovno je Srećko Sladoljev kontaktirao nadležne institucije, no ni ovoga puta nitko nije odgovorio na njegove dopise!

Kako je to moguće?

Nitko od dužnosnika, prema svemu sudeći, ne želi uistinu oporavak strateški važnog Imunološkog zavoda, premda se u javnosti svi političari prave kako im je jako stalo do tvrtke o kojoj ovisi zdravlje hrvatskih građana, ali i nacionalna sigurnost Republike Hrvatske!

Valja podsjetiti da su mnogi stručnjaci – koji su svjedočili pred saborskim istražnim povjerenstvom za Imunološki – potvrdili nedavno koliko je Zavod važan za Hrvatsku te koliko je dragocjena bila proizvodnja prirodnog interferona, kao i virusnih sojeva za ospice te krvnih pripravaka…

No, treba upozoriti i na činjenicu da je dr. Ivan Lovrinović, član Saborskog istražnog povjerenstva za Imunološki, još u kolovozu za Dnevno.hr istaknuo da je ‘najveće prokletstvo Imunološkog zavoda njegovo veliko bogatstvo te da ga godinama u Hrvatskoj namjerno uništavaju, da bi ga se jeftino dokopali!’

”Naš je stav je da je sve ovo povezano s nečijim interesom, odnosno s namjerom da se dragocjena firma uništi i da se netko privatno time okoristi. To je već isprobana formula. Prvo poduzeće zaduže, naprave gubitke i onda to preuzmu. Najveće prokletstvo Imunološkog upravo je njegovo bogatstvo. Javnost to i ne zna: Pojedini sojevi virusa za cjepiva još uvijek su najkvalitetniji na svijetu i vrijede milijarde kuna! Vrijedit će toliko i u narednim godinama. Ovdje je riječ o tvrtci od velike važnosti za nacionalnu sigurnost. Jedino pet zemalja u EU zna napraviti cjepiva, a među njima i Hrvatska”, izjavio je Lovrinović prije dva mjeseca za Dnevno.hr.

Te njegove izjave sada su, čini se, dobile i konačnu potvrdu. Jer napokon se pojavio ozbiljan i, prema svemu sudeći, dobronamjeran ulagač, no nitko ga u Hrvatskoj ne želi ni čuti ni vidjeti!

”Ako u farmaceutske oblike s prirodnim interferonom ugradimo sadašnja saznanja o ulozi i važnosti interferona u biolgiji života, takvi bi pripravci bili od globalno značaja za prevenciju i očuvanje zdravlja ljudi. Jedina prepreka je možda ‘klasična’ farmaceutska industrija”, naveo je dr. Srećko Sladoljev  u svom dopisu Upravnom vijeću Imunološkog, Ministru zdravstva, Hrvatskom saboru i Gradu Zagrebu, 4. rujna ove godine.

Podsjetio je i na povijest proizvodnje interferona na Imunološkom.

”Proizvodnja je započela sedamdesetih godina, a obustavljena 1996. u vrijeme direktora Vlatka Silobrčića. Zbog tehničkih propusta koje je Silobrčić neuspješno ‘rješavao’ akademskim raspravama i filozofiranjem, u nizu je propalo preko stotinu serija.

Obnovu proizvodnje povjerio mi je dr. Benko krajem 1998. godine. Uspostavili smo je nakon četiri mjeseca pokusnog rada. Pritom smo uveli i tridesetak izmijenjenih postupaka, što smo prijavili Agenciji za lijekova (današnji HALMED). U proizvodnji smo dosegli dvostruke koncentracije interferona nego ih spominje relevantna literatura, a škart smanjili ispod 2 posto. To je iznenadilo i najveće optimiste.

Protiv dr. Benka i proizvodnje interferona ubrzo se započelo s pritiscima. Voditeljica Finalne kontrole tajnim naputkom ograničila je izlazne rezultate funkcionalnih testova interferona na maksimalnih 76.000 ij/mL iako su dosezali i 150.000 ij/mL.

Dr. Sabina Rabatić i bivši (smijenjeni) direktor Silobrčić, oboje članovi Nadzornog odbora, za propuste koje su sami skrivili, uskoro smjenjuju dr. Benka, iako je Vlasnik (državni fondovi) na Glavnoj skupštini bio upozoren da su baš ti predloženici za NO u teškom sukobu interesa s funkcijom koja im se povjerava!”, stoji između ostaloga u dopisu poslanom na navedene adrese, dopisu čiju presliku posjedujemo.

Nakon svega, kontaktirali smo i dr. Sladoljeva, da provjerimo jesu li točne informacije koje smo prethodno dobili od pouzdanog izvora.

Sladoljev: Neće svijet stati zbog naše nesposobnosti, drugi će proizvoditi interferon!

Je li točna informacija da ste ste putovali u Tursku na razgovor s poznatim investitorom, koji je zainteresiran za ponovno pokretanje proizvodnje prirodnog interferona u Imunološkom zavodu, a koji gradi i investira i u SAD-u te u Europi i koji se dva puta nedavno susreo s američkim predsjednikom Trumpom?

Informacija je točna, osim u dijelu da se proizvodnja prirodnog interferona baš mora nastaviti na Imunološkom zavodu! Ne mora! Pa neće svijet stati zbog naše nesposobnosti. Poduzetnik iz Turske, nazovimo ga gospodin ET (od extraterrestrial, vanzemaljac), spreman je ući u oblike privatno- javnog partnerstva, možda u Hrvatskoj izgraditi vlastitu tvornicu, ili dokapitalizirati neki drugi ozbiljni poslovni subjekt iz ove branše radi proizvodnje interferona! Proizvodnja se konačno može napraviti i u Turskoj.  U Tursku sam otputovao službeno, a izvještaj o putu poslao Upravnom vijeću Imunološkog zavoda, ministru zdravstva i gradonačelniku grada Zagreba, obzirom na najave zajedničke restauracije ove tvrtke.

Kako je investitor iz Turske uopće došao do Vas?

Preko agenta. O mogućnostima adekvatne primjene prirodnog interferona za masovnu prevenciju zaraznih respiratornih bolesti oni znaju sve!

Jesu li u Ministarstvu zdravstva, odnosno u Hrvatskoj vladi, u Imunološkom zavodu te u Gradu Zagrebu pokazali interes za ovu zanimljivu priču, koja bi mogla ponovno na noge staviti gotovo propalu strateški važnu tvrtku?

Ne. Kao da sam se obratio „turskom groblju“. Svi se drže provjerene strategije „ne talasanja“. Samo su me gospoda iz Upravnog vijeća prozvala zbog jednog bezazlenog i nenamjernog lapsusa. Možda stoga što sam u službenom izvještaju podsjetio na to da se sve „realne aktivnosti“ na Zavodu odvijaju zahvaljujući i mojim nastojanjima.

Je li točno da je turski investitor dolazio i u Zagreb, da bi se ponovno sreo s Vama? Zbog čega?

I to je točno. Došao je inkognito, nakon što je turska delegacija na čelu s predsjednikom Erdoganom završila službeni posjet Srbiji. Na žalost, nisam mu mogao ništa konkretno ponuditi osim turističke šetnje Zagrebom. Zapravo me je svega sram.

Kakav dojam je na Vas ostavio ‘gospodin ET’ i možete li usporediti tog skromnog turskog bogataša s našim ‘najačim’ poduzetnicima, poput Ivice Todorića?

Najveće bogatstvo toga čovjeka je on sam. U jednom trenutku, kada smo dotakli opće teme svijeta u kakvom živimo, zagledao mi se u oči i rekao: “Znaš Srećko, ja sam zapravo prosjak koji na leđima nosi teško breme, vreću s novcem s kojom hodam naokolo!“ Na oči su mi došle suze i „odvrtio“ se film s desecima i desecima naših poslovnih i političkih „megazvijezda“ i njihovih skupih odvjetnika. Iz hrvatskog mraka, netko „opasan svjetiljkama“ je zasvijetlio, makar dolazi iz najviših slojeva financijskog svijeta, netko tko je iz svoje „prosjačke vreće“ izgradio preko stotinu domova za obitelji teškog imovnog stanja, desetak škola i jedno sirotište.

Nazvao me „bratom“. I ja sam njega.

To stoga što se gotovo prije 40 godina moja obitelj Sirišćević (po majci) odrekla ljetnikovca Palunko i neoromaničkih vrtova za školu u Šipanskoj luci! Jučerašnji posjet Predsjednice baš toj školi podsjetio me na nezapisani dio obiteljske povijesti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.