Foto: Goran Mehkek / CROPIX

NIŠTA OD TREĆE SMJENE! Veliki obrat u čistoći, radnici neće na teren; Tomašević raspuhuje plamen: ‘Mi smo u cijeloj Hrvatskoj pokazna vježba…’

Autor: I.G.

Radnici zagrebačke čistoće nakon štrajka koji je trajao tri dana trebali su nastaviti s radom u srijedu navečer, no to se nije dogodilo. U pregovorima s Upravom Holdinga koji su održani popodne dogovoreno je da će zasad dobiti povećanje od 700 kuna za najniže plaćene poslove i 600 kuna za vozače te da se štrajk večeras prekida. Dogovor su potvrdili i neki od radnika i sindikalci koji su s radnicima bili na sastanku.

No to se ipak nije dogodilo. Neki među radnicima bili su nezadovoljni dogovorom i među njima se moglo čuti da postoji mogućnost da večeras ipak ne izađu na teren, što se na kraju i obistinilo.

“To je suprotno dogovoru koji je danas postignut. Prvi dan je bio jedan zahtjev, drugi dan 11. Danas popodne je bio sastanak na koji su radnici sami poslali 5 predstavnika i sindikate. Predsjednik Uprave je na megafon sve predstavio, pitalo se slažu li se da se krene u odvoz. Svi su uglas rekli ‘da’. Neozbiljno je, ako se radnici ne budu držali dogovora, kako da se mi onda držimo dogovora”, rekao je.

“Pitanje za sindikate je jesu li oni predstavnici radnika. Ako nisu, onda pregovaramo s krivim ljudima”, rekao je.

“Ispunjavanje svih zahtjeva znači 80 milijuna kuna više. Ne može se iz nezakonitog štrajka ispunjavati uvjete ultimatumima. Ne može”, rekao je.

Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb, nije mogla ništa potvrditi te je rekla kako joj je naše pitanje o štrajku treće smjene, prvi glas kako se štrajk (koji nije štrajk već “obustava rada”) ipak nastavio u srijedu navečer.

“Radnici druge smjene dočekali su radnike treće smjene te je plan bio da se oni dogovore hoće li krenuti dalje”, kratko nam je komentirala navodeći da je Čistoću napustila malo prije 9 sati navečer, dakle sat vremena prije početka treće smjene.




A Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) također je iznenađen ovom situacijom. U Čistoći je, kako navodi, bio do pola 9.

“Prema informacijama koje sam dobio, treća smjena sada raspravlja da ipak prepuste jutarnjoj da krene s radom. Navode kako nisu ništa saznali o tome što se dogovorilo popodne”, rekao je Novosel sugerirajući da su i predstavnici uprave trebali dočekati treću smjenu, pored radnika iz druge smjene.

Neslužbeno se među radnicima može čuti da neće izaći na teren, da nisu upoznati s detaljima dogovora i da se osjećaju izdanima.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.