Foto: Goran Mehkek / CROPIX

NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO! PLENKOVIĆU JE DOSTA DIVJAKICE: Tek kreću pravi okršaji

Autor: Iva Međugorac

Ucjena i ultimatuma je dosta, stav je to HDZ-a kojega je ovih dana potvrdio i sami premijer Plenković nastavljajući po svome. Naime, nije pristao na zahtjeve koalicijskog partnera HNS-a za rastom plaća prosvjetarima, već je u narednoj godini obećao rast plaća svim javnim službenicima, čime je poentirao pred pobunjenim liberalima pa i sindikatima koji inzistiraju na rastu plaća. Plenković se, vjeruju u vladajućoj stranci ovime po prvi put u mandatu pokazao kao državnik koji ne pristaje na ucjene, a osim toga, dodvorio se velikom djelu javnosti te HDz-ovom biračkom tijelu jer plaće će rasti na godinu kada premijera očekuje serijal izbora, na kojima valja pobjediti. Kako navode nadalje izvori iz vladajuće stranke Bandićeve prijetnje ne dotiču ih se previše s njim i Pupovcem uvijek se lako dogovoriti, a budući da njih imaju u šaci HNS-ove prijetnje zapravo su ćorak jer i bez njihovih ruku u Saboru vlada je stabilna, izlazak na izbore nešto je sa čime u najvećoj stranci nemaju problema.

Naime, tvrde kako su spremni za sve scenarije te da će oni na izborima kada god da se odvili osvojiti svojih tridesetak posto glasova, za razliku od partnera iz koalicije koje održavaju na životu. Osim toga, naglašavaju kako je Plenkovića posebno iznervirala ministrica Divjak s kojom ionako svako malo ulazi u konflikte, a ništa manje živaca ovih dana nije potrošio niti ministar financija Marić koji smatra da je njegov resor taj koji krpa tuđe rupe i nesposobnosti. Marić je navodno na sastanku uoči posljednje odluke o rastu plaća u javnom sektoru premijeru jasno dao do znanja da neće tolerirati to što Divjak glumi sindikalisticu.

U HDZ-u je pak stajalište gotovo solidarsno, dosta im je HNS-a uvjereni su da ih treba otkantati a ni sami premijer navodno nije posve protiv izbora no oko toga se još vode analize. Situacija bi se u svakom slučaju trebala rasplesti do prvog dana studenoga a moguće je da se kompromis doista neće postići tim više što se na kompromisu niti ne inzistira jer u posljednjih nekoliko dana premijer Plenković čak se nije niti sastajao s HNS-ovcima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.