Foto: Vlado Kos / CROPIX

NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO! Plenković Penavi priprema nezapamćenu osvetu: Sve su već izvukli

Autor:

U vrlo kratkom vremenskom roku, od nekog tamo gradonačelnika s istoka Hrvatske Ivan Penava stasao je u ozbiljan politički brend. Što god o njemu mislili, Penava je stasao u relevatnog pa u konačnici i ozbiljnog političara nacionalnog kova, a da je tome tako potvrđuje i njegov posljednji potez kojim je pomrsio račune šefu svoje danas već bivše stranke Andreju Plenkoviću. Penava se po svemu sudeći oteo kontroli pa se tako za nadolazeće parlamentarne izbore odlučio prikloniti Škorinom Domovinskom pokretu, što za vladajuću stranku i ne bi bila tragedija da vukovarski gradonačelnik za sobom nije povukao HDZ-ove vijećnike, rušeći time HDZ-ovu vlast u Gradu heroju.

To da Plenković i Penava ne uspjevaju pronaći zajednički jezik, odavno u vladajućoj stranci znaju čak i najmarginalniji članovi, a teza o nesuglasju dodatno se potvrdila na nedavno održanim unutarstranačkim izborima, na kojima je vukovarski gradonačelnik bio jedan od predvodnika Kovačeve Opcije za promjenu. Penava nikada nije krio da surađuje s braniteljskim udrugama i konzervativcima, koji su u njemu prepoznali zaštitnika koji se lavovski bori protiv Plenkovićeve neprincpijelne koalicije s HNS-om, ali prije svega protiv koalicije s Pupovčevim SDSS-om, koja je trn u oku HDZ-ovaca s desnog krila, koje u Ivanu Penavi prepoznaje odmak od Plenkovićeve politike koja je HDZ odmakla od demokršćanskih načela te gurnula u politički centar.

Penavina lavovska borba, iz perspektive njegovih pristaša uključivala je i vukovarski prosvjed koji se održao prije više od godinu dana, a na kojem se formalno protestiralo radi neprocesuiranja ratnih zločinaca, koji i danas tumaraju Vukovarom, dok hrvatske institucije to promatraju ispod oka. Bio je to prosvjed na kojem se vukovarski gradonačelnik po prvi put diskretno očešao o Plenkovića i njegov HDZ, budući da je baš ta stranka u rikama držalja ključeve institucija koje bi se trebale baviti procesuiranjem ratnih zločina. Iako se Penava ograđivao od teze da HDZ-ov gradonačelnik organizira prosvjed protiv HDZ-a, HDSSB-ov Branimir Glavaš grankuo je tvrdeći kako iza vukovarskog gradonačelnika stoji Milijan Brkić, koji preko svojih pijuna nastoji destabilizirati Plenkovićevu vladu. Na te teze Penava nije reagirao, niti ih je potvrdio, niti ih je demantirao. Tko stoji iza Penave, sada više nije niti bitno, vrijeme je učinilo svoje, klupko se počelo odmotavati, a njegove kritike na račun Plenkovića više nisu obavijene celofanom. Nema više potrebe za čitanje između redaka, kao što je to bilo prije svega nekoliko mjeseci kada je protestirajući protiv ćiriličnih tabli u Gradu heroju Penava o pod bacio vukovarski Statut na ćirilici, izazivajući simpatije kod Plenkovićeve unutarstranačke oporbe. Situacija je kristalno jasna, Penava je do jučer bio predvodnik one struje koja smatra da Plenković stranku vodi u pogrešnom smjeru, no, unatoč tome svoje teze nije uspio dokazati na unutarstranačkim izborima, na kojima je pobjedu odnijela Plenkovićeva opcija, a u njegovom slučaju ministar branitelja Tomo Medved. To što Penava odlazi iz stranke za HDZ nije mali udarac, on je među biračima prilično popularan, u svojoj je županiji jedan od najutjecajnijih političara, a njegovo istupanje sasvim će se sigurno odraziti i na rezultate parlamentarnih izbora, premda se izbori bliski Plenkoviću posljednjih dana tješe tvrdeći da je Penava intelektualno podkapacitiran. Osim toga, vukovarskom gradonačelniku spočitavaju manipulacije Vukovarom za kojega navodno kao gradonačelnik nije napravio previše, a u tom pogledu i kroz afere, nije nemoguće da mu uskoro uslijedi Plenkovićeva osveta.

Podsjećaju tako HDZ-ovci bliski Plenkoviću na slučaj Dražena Čovića kojega je bivši vukovarski gradonačelnik SDP-ov Željko Sabo optuživao da je propustima u Vukovarskoj gospodarskoj zoni, gdje je radio kao volonter te propustima u radu odštetio VGZ za 1,5 milijuna kuna, a osim toga spominju i stanovitu Milicu Zebec, bivšu direktoricu Vodovoda čija je bruto plaća sastojala od umnoška koeficijenata s 6,3 vrijednošću boda te još 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. Zanimljiv je i ugovor direktorice Zebec kojega je svojedobno objavio Telegram, a u kojem je pak stajalo da u slučaju raskida dobiva šest godišnjih bruto plaća, a ujedno ostvaruje i mogućnost da joj se u istoj tvrtci nađe drugi posao.

No, tu priči nije kraj, jer Penava u srpnju 2016.godine s Zebec potpisuje dodatak već postojećeg ugovora u kojem sve ostaje isto, osim visine plaće, povećava joj koeficijent sa 6,3 na 6,8 posto, što logično podrazumijeva i veća primanja. Dvije godine kasnije Penava dotičnoj daje otkaz tvrdeći da je njen ugovor predao DORH-u, međutim do danas nije rasvjetljeno zašto žena za koju se zaklinjao da je sposobna tuži Grad Vukovar potražujući naknadu od 1,3 milijuna kuna pozivajući se na ugovor kojega je podebljao upravo gradonačelnik Vukovara, grada kojemu u slučaju gubitka spora prijeti gubitak od tih istih 1,3 milijuna kuna.

Oni koji vukovarskom gradonačelniku nisu skloni podsjećaju i na 10,36 milijuna kuna koje je ulupao na kupnju hotela Dunav u Vukovaru. Novac je u kolovozu 2017.godine ponudio tvrtki Eurco, a hotel s 40 radnika poslovao je do 2010.godine, sve dok VUPIK nije preuzeo Ivica Todorić koji ga je raznim kompenzacijama i predao navedenoj tvrtki. Premda je Penava najavljivao pompozne planove i obnovu hotela pomoću europskih fondova, to se nije dogodilo pa se sada najavljuje prodaja hotela, a prema pisanju Drage Hedla cijela operacija trebala je poslužiti za to da se hotela domognu braća iz Švicarske Frenk, Džek i Svetislav Đorđić s kojima se u nekoliko navrata Penava i sastajao. Kontakt je navodno uspostavio zaposlenik vukovarske županije Petar Đorđić, koji je ujedno i stric navedene braće.

Ipak, premda se o Penavi u medijskim i internet arhivima može pronaći štošta, ono što mu se ne može osporiti jest da je pobjedivši Sabu, vratio HDZ-u vlast u Vukovaru. Zagrebete li po njegovoj službenoj biografiji ne možete ondje naći ništa pretjerano intrigantno. Ivan je sin oca Ante Penave, koji je navodno najzaslužniji za njegovu političku karijeru, u Vukovaru će pak reći kako se njihov gradonačelnik o svakom svojem potezu konzultira s ocem, i to do te mjere da je ovaj njihov svojevrsmni vladar iz sjene. Ante Penava podijetlom je iz Hercegovine, točnije iz Posušja, odakle se trbuhom za kruhom otisnuo put Vukovara, gdje je ujedno i rođen današnji gradonačelnik toga grada. Penavin je otac po završetku Ekonomskog fakulteta godinama radio u Borovu, potom je postao zastupnik neke makedonske tvrtke, čijeg se imena niti najrevniji Vukovarci ne uspjevaju sjetiti, no kažu to ionako nije bitno, jer njegov uzlet u tome gradu počinje nakon Domovinskog rata.

Prvotno je bio lokalni predsjednik ondašnjeg Đapićeva HSP-a, nakon toga 2001.godine postaje zamjenik gradonačelnika Vukovara, a osim toga bio je i na nizu direktorskih funkcija od Borovo-Standarda, do Borovo-Tehničkog servisa. Povlačeći se iz društveno-političkog života, Ante Penava povukao se dobrim djelom i iz Vukovara, pa danas većinu vremena provodi sa suprugom Zdenkom na Visu gdje je sagradio kuću. Ono što Vukovarci ispod glasa zamjeraju gradonačelnikovom ocu jest to što Domovinski rat nije proveo u Gradu heroju, naime, u najkritičnijim mjesecima boravio je u progonstvu. A kako otac nije bio u Vukovaru tijekom rata, tako niti Ivan Penava s ratnim Vukovarom nema pretjeranog doticaja. U svoj se grad gradonačelnik vratio tek nakon mirne reintegracije. Punoljetstvo je naime dočekao u Zagrebu, gdje je završio matematičku školu, u mladosti se pak bavio veslanjem i to prilično uspješno pa je tako u mladosti osvajao prvenstva bivše države. Ljubav prema veslanju mora da ga je dovela i do Kineziološkog fakulteta kojega je završio.

Spominje se da je kao najmlađi gradonačelnik u povijesti grada, prije navršene 40-te godine zavladao Vukovarom, u kojem je upoznao svoju suprugu Sanju, zaposlenicu Borova s kojom ima dvoje djece. U politiku se prema vlastitom priznanju uključio s namjerom da pridonese boljitku Vukovara i njegovih građana, a primarna razmišljanja bila su mu i ona o budućnosti vlastite djece, pa 2010.postaje član HDZ-a, tri godine kasnije kandidat je za gradonačelnika Vukovara, ali u oba kruga gubi izbore od Sabe. Godinu dana kasnije spletom političkih okolnosti Vukovarci ponovno izlaze na izbore, a Penava je opet kandidat za gradonačelnika, koji uspjeva pobjediti kompromitiranog Sabu. Ulazak u politiku nije Penavi donio samo pobjede, već i probleme pa su ga tako na njegovom prethodnom mjestu u vukovarskoj Ekonomskoj školi gdje je prvo bio profesor, a zatim i ravnatelj u više navrata posjećivali ispektori, i to baš u trenutku kada je objelodanio svoje gradonačelničke ambnicije. Svemu tome unatoč, danas je Penava gradonačelnik Vukovara, zlobnici će reći da je riječ o političkoj marioneti moćnih HDZ-ovaca, spočitati će mu i bliskost sa Stožerom za obranu Vukovara, na čijim je krilima i osvojio vlast, no što god da Penava bio, jedno je sigurno on je Plenkovića uznemirio kao rijetko tko.

PLENKOVIĆ PRELOMIO! Ima zamjenu za Penavu: Ime koje će vas iznenaditi

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.