Foto: Davor Pongracic / CROPIX

‘NISMO NA GODIŠNJEM ZABORAVILI OBVEZE’: Plenković ima dobre vijesti, najavio veliku novost za solarne panele. Radi se i na paketu mjera za jesen

Autor: M.P.

U 11 sati počela je sjednica Vlade na kojoj se nalazi 19 točaka u otvorenom dijelu i pet u zatvorenom.

Uz ino, Vlada će primiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, te razmatrati niz prijedloga poput Prijedloga odluke o donošenju Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. godine, Prijedloga odluke o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje, Prijedloga odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, Prijedloga zaključka u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, i drugih.

Premijer Andrej Plenković imao je uvodno obraćanje.

“U ime Vlade izražavam sućut obitelji Mislava Bage, s tugom smo primili vijest da je preminuo, to je prerani odlazak čovjeka koji je pratio rad Sabora i Vlade, iskreno nam je žao, ostavio je veliki trag, žao nam je što ga više nema. Bio je čovjek s kojim je bio užitak raditi, bio je tvrd, nekad težak sugovornik, no izvlačio je najbolje za građane, žao mi je što Mislava više nema s nama”, rekao je uvodno.

O požarima

Spomenuo je i požarnu sezonu, kazavši da je Vlada u svom mandatu učinila ogromne iskorake kad je riječ o vatrogastvu, spomenuvši ulaganja u opremu, novi Zakon o vatrogastvu i drugih potreba koje su bile bitne.

“Ove godine bilo je jako puno požara, puno više nego prošle godine, ta činjenica govori sama po sebi koliko je ova godina bila zahtjevna, a to vidimo i po drugim sredozemnim državama koje se bore s požarima”, rekao je Plenković, izrazivši posebnu zahvalu pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

O koronavirusu

“Moramo biti oprezni, virus je i dalje tu, važno je da se prije svega svi ponašaju po preporukama HZJZ-a, na nama je da odgovornim ponašanjem štitimo zdravlje i život. Nakon Vlade sastajemo se s predstavnicima Stožera da vidimo koje su mjere u planu”, rekao je premijer.




Turistička sezona

“Prihodi u turizmu nam rastu, imamo 2 posto veće prihode u prvom tromjesečju od 2018, HNB je procijenio da će nam za 800 milijuna eura prihodi biti veći neko 2019. godine. Procjena je da će biti 11,3 milijarde eura”, rekao je Plenković.

Energenti

“Imali smo nekoliko telefonskih sjednica, smanjivali cijenu naftnih derivata, rekli smo da ćemo biti prilagodljivi, ograničili smo maržu na benzin i dizel. Da nema mjera Vlade, cijene goriva bi bile veće. Ovo je aktivnost Vlade koja ide na korist građanima. Kada je riječ o opskrbi plinom danas je zapunjenost skladišta Okoli na 68 posto, početkom listopada bit ćemo na 90 posto. Danas donosimo odluku o povećanju LNG terminala na Krku, s tim povezana je investicija u drugu cijev na dionici Zlobin Bosiljevo, time omogućavamo potpunu sigurnost opskrbe plinom za Hrvatsku već smo i regionalni energetski HUB. Proljetnim paketom mjera zaštitili smo građane, smanjili PDV na hranu i toplinsku energiju. Idemo s dodatnim smanjenjem PDV-a za različite izvore grijanja koje se odnose na sječku, nakon rasprava ovaj tjedan smanjit ćemo PDV na solarnu energiju, svi koji žele investirati u solarne panele moći će to učiniti bez PDV-a. Ministarstvo gospodarstva i financija rade na paketu mjera koje će se odnositi na suzbijanje inflacije i rasta cijena energenata. DZD je objavio da je u srpnju na godišnjoj razini prosjek veći za 12,3 posto, identično stopi inflacije u lipnju. Nismo na godišnjem zaboravili svoje obveze”, rekao je premijer i dodao da će idući tjedan Vlada održati čak tri sjednice.

 




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.