Davor Javorovic/PIXSELL

NIKOLA KAJKIĆ O INCIDENTU U VUKOVARU: ‘Tomo Medved laže! Napali su policajce i psovali im četničku majku!’ Upozorio na još jednu stvar koja je zataškana

Autor: Dnevno

“Političku odgovornost za incident u Vukovaru imaju ministri Medved i Božinović, a ne samo akteri Sučić i Šeremet”, izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH.

“Tomo Medved je do zadnjeg trenutka bio protiv odlaska Stjepana Sučića! Previranje oko njegove političke sudbine trajalo je dva dana… Da je bilo imalo odlučnosti, Sučića su već u subotu trebali razriješiti i ispričati se hrvatskoj policiji. Primijetio sam da se ministar Medved ni jednog trenutka nije ispričao napadnutim hrvatskim policajcima, koji su vrijeđani i ponižavani, a prijetilo im se i smrću”, tvrdi Kajkić.

U emisiji su iznijeti detalji skandala koji se prošlog vikenda dogodio u Vukovaru, a u kojem su sudjelovali, sad već bivši državni tajnik Plenkovićeve vlade Stjepan Sučić i Krunoslav Šeremet, ravnatelj vukovarskog Memorijalnog centra iz Domovinskog rata.

“U noći s petka na subotu, 27. na 28. studeni, iza ponoći, kada je nastupila mjera Nacionalnog stožera o zatvaranju ugostiteljskih objekata, policijska ophodnja je došla u vukovarski ‘Pub’ obratila se nazočnima i rekla da ni jedan gost više ne može dobiti piće i da moraju poštivati mjere, a gosti napustiti lokal. Tri osobe su im se suprotstavile i počele ih vrijeđati, omalovažavati… Jedan od njih bio je pripadnik obavještajne službe, drugi ravnatelj Memorijalnog centra, a treći državni tajnik u Plenkovićevoj vladi”, rekao je Kajkić.

“Vrijeđali su ih grubim riječima, između ostaloga, jedan od mlađih policijskih službenika bio je pripadnik srpske nacionalne manjine, a Sučić mu je opsovao četničku majku, to nije lijepo,” ispričao je Kajkić.
“Njega je Hrvatska vlada zaposlila u hrvatsku policiju i kada je obukao odoru hrvatskog policajca, dobio je ovlaštenja za rad i postupanja, sukladno našim zakonima. On predstavlja vlast Republike Hrvatske na terenu”, dodaje.

Nakon što je o svemu izvješćeno operativno dežurstvo PP Vukovar, u ‘Pub’ je stigla interventna iz Nuštra, priča dalje Kajkić.

“Vrijeđanje i ponižavanje je nastavljeno, trojac je odbio dati policijskim službenicima na uvid osobne iskaznice, a jedna je osoba uzela telefon i nazvala njihovog zapovjednika da to “riješi”… Spominjali su i ministra Medveda govorili da će on “sve riješiti”… Spominjali su i Božinovića…”
Na izravno pitanje voditelja tko se pozivao na Medveda i Božinovića, Kajkić je odgovorio: – Sučić i Šeremet!

“Krunoslav Šeremet bježao je pred policijom, a slučaj se zataškava je je on trebao biti kandidat Plenkovićevog HDZ-a na lokalnim izborima u Vukovaru, protiv Ivana Penave,“ rečeno je u emisiji.

“Kada je Šeremet pokušao pobjeći, za njim je krenula interventna policija, pružao je otpor pa su momci, sukladno policijskim ovlastima, upotrijebili sredstva za vezivanje!”, rekao je Kajkić.

Stavili su ih u policijski kombi i priveli u Policijsku postaju Vukovar, nastavlja Kajkić. ” Treća osoba, pripadnik obavještajne službe, nestao je iz policije… Od Unutarnje kontrole već smo zatražili da se temeljem snimaka s nadzornih kamera, utvrdi što se točno događalo u postaji… Osim toga, svemu je svjedočilo desetak policijskih službenika i barem će polovica njih reći što se sve dogodilo.”
“U Vukovaru je počinjen težak zločin na štetu hrvatskih policajaca i na štetu imovine MUP-a”, rezolutan je čelnik policijskog sindikata.

“Kada netko na ovakav način ide pljuvati po hrvatskoj odori, to je ujedno i pljuvanje po Hrvatskoj državi, koju ta odora predstavlja, ali i po hrvatskom narodu, kojeg ta odora štiti i mi ćemo uvijek biti prvi koji će se tome suprotstaviti, po bilo koju cijenu!”, rekao je.

“Budite sigurni da ćemo do kraja na vidjelo istjerati onoga koji je u bilo kojem segmentu pokušao prikriti ovaj događaj,” upozorava Kajkić i napominje kako je “to je kazneno djelo trgovanjem utjecajem u pokušaju.”

“Već iste večeri bilo je pritisaka na određene policajce da u izvješće ne unesu određene radnje”, otkriva Kajkić.

“Pritisci su išli s više razine! U svakom slučaju, čelnog čovjeka Policijske uprave Vukovarsko-srijemske netko je morao nazvati, da bi se izgrednici pustili na slobodu, a je li riječ o ministru unutarnjih poslova, ravnateljlu policije ili ministru hrvatskih branitelja, to bi morala utvrditi Unutarnja kontrola. Zato smo i zatražili nadzor, ne samo u dijelu postupanja po počinjenim prekršajima, već i u dijelu počinjenih kaznenih djela. U cijelu priču morao bi se uključiti i USKOK jer ovdje ima materijala za njih! Zato smo sve prijavili DORH-u, radi se o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti i poticanju na to djelo, kao i trgovanju utjecajem u pokušaju.”

“U slučaju kada se radi o oštećenju državne imovine, to je kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti,” napominje čelnik Nacionalnog sindikata policije.

“Nema tu nikakve odgode, nema ‘sutra ćemo’, radi se odmah!”, tvrdi.

Kajkić je pred kamerama pokazao cijeli niz zakonskih članaka, koje su akteri incidenta u Vukovaru prekršili.-“Zakon vrijedi i za vas i za mene, za sve građane ove zemlje, samo ne za političare”.

Nikola Kajkić je poslao jasnu poruku onima u vrhu vlasti, koji su pokušali zaštiti Sučića i Šeremeta.

“Oni lažu! Lažima pokušavaju iskriviti činjenice. Između ostalih, laže i Tomo Medved! Medved ima veliku političku odgovornost,” smatra Kajkić.

“Stjepan Sučić je postavljen za državnog tajnika na njegovu inicijativu i ovo mu nije prvi izgred… Sada se slučaj nastoji zataškati i relativizirati, je li to taj ‘novi Plenkovićev HDZ’ koji govori o radikalizaciji, a nisu se u stanju ispričati policajcu kojeg napadne njihov visoki dužnosnik?!”

Na pitanje odakle mu, konkretno, informacije o incidentu, čelnik policijskog sindikata je rekao kako “cijeli je Vukovar već slijedeći dan brujao o tom događaju, svi su sve znali. Ja sam prvu informaciju dobio od čovjeka koji nema veze s MUP-om i ne radi u policiji. Kasnije su mi se javili policajci”.

Nikola Kajkić otkrio je još jednu nevjerojatnu stvar koja je zataškana, a dogodila se 18. studenoga ove godine, u Vukovaru,

“Stjepan Sučić se tijekom zadnje Kolone sjećanja postavio iznad ravnatelja policije! Po prvi puta, nakon svih ovih godina, koliko policija rukovodi trasom osiguranja, Sučić je bio glavni i sebi podredio i policiju i obavještajnu službu! Pa, ne može jedan političar zapovijedati policijskim službenicima, oni su, očito, pobrkali lončiće! Država nam, nažalost, ide u krivom smjeru…”, rekao je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.